Campionatul Mondial de Jiu-Jitsu brazilian, în România

DE Mihai Duță | Actualizat: 06.09.2019 - 07:41
Imagini de la Campionatul European de la Bucureșt

Competiția va avea loc în București, la sala Apolo, în perioada 27-28 septembrie, și se estimează că vor participa peste 300 de sportivi din toată lumea.

SHARE

Acest campionat este unul pilot, organizat de două entități de drept privat din România, World Brazilian Jiu Jitsu Association (WBJJA) și Clubul Sportiv Agon.

„Primul Campionat Mondial IBJJF a avut loc în 1996, în Brazilia, și a strâns câteva sute de participanți din zece țări.

Brazilienii au dominat la toate categoriile, depășind de câteva ori numărul sportivilor străini. USA, Franța, Japonia, Olanda, Elveția, UAE, Italia și Cuba au fost prezente cu sportivi la acest eveniment. Cu siguranță a fost un sentiment extraordinar să fii prezent la un eveniment istoric unde Rikcson Gracie a fost pus la încercare de către Sergio Pehna.

Deși rezultatele IBJJF nu au fost și nu sunt omologate în nicio țară, sportivi din toată lumea se deplasează anual mii de kilometri și plătesc sume de sute, poate chiar peste o mie de euro să participe la europenele sau mondialele IBJJF“, explică George Stanciu, unul dintre fondatorii WBJJA și ai Clubului Sportiv Agon.

Până acum, la mondialul WBJJA organizat în România s-au înscris deja sportivi din 15 țări: SUA, Brazilia, Germania, Grecia, Cipru, Rusia, Bulgaria, Uzbekistan, Danemarca, Italia, Cehia, Ungaria, Ukraina, Suedia și România.

Evenimentul este pus la punct în totalitate în zona privată și sunt speranțe că ramura de sport BJJ va fi recunoscută oficial, existând o cerere în aces sens.  În calendarul cuprins în solicitare este menționat și acest eveniment.

Competițiile de BJJ sunt organizate pe categorii de vârstă, de la copii la adulți

De altfel, în primăvară, WBJJA și Clubul Sportiv Agon au organizat un Campionat European, tot la București, considerat de specialiști o mare reușită.

Atunci au participat circa 400 de sportivi din 14 țări. Site-ul de profil bjjee.com a apreciat că la București s-a scris istorie, acest campionat fiind primul destinat cu adevărat doar europenilor.

Asta pentru că toate competițiile europene precedente au fost „Open“ și la ele au putut participa și sportivi de pe alte continente.

Din acest motiv, timp de 16 ani, doar doi europeni au ajuns să câștige întrecerea la centura neagră, restul fiind brazilieni.

Cine poate participa

Păstrând fiosofia braziliană a acestei arte marțiale, Campionatul Mondial de la București este o competiție deschisă tuturor practicanților de BJJ.

„Modelul brazilian de organizare pentru acest gen de concurs este pe categorii de vârstă (copii, adulți, masters), pe categorii de greutate, dar și pe divizii de centuri. Este un campionat progresiv.

Fiecare luptă la nivelul lui de experiență. Competiția noastră se adresează sportivilor din toate țările, de aceea poartă denumirea de Campionat Mondial.

Este un proiect pilot, care are menirea să demonstreze în primul rând Ministerului Tineretului și Sportului existența și practicarea acestui sport la o scară largă atât pentru întreținere, cât și pentru performanță.  Dacă totul va fi ok, la anul intenționăm să facem un campionat pe nivel de centură și un campionat sau o cupă mondială care să fie doar pentru un singur nivel de experiență“, spune George Stanciu.

Lista de înscrieri este încă deschisă, iar participanții plătesc o taxă de participare care crește odată cu apropierea de data începerii campionatului.

De menționat este și faptul că sportivii nu sunt profe­sioniști, adică nu sunt plătiți pentru meciurile lor. Este vorba, de fapt, despre pasiunea lor pentru Jiu-Jitsu brazilian, pasiune pentru care sunt dispuși să-și plătească toate costurile de deplasare și participare.

„Este genul de concurs care nu are un impact atât de mare pentru public, însă este foarte important pentru sportivi. La primele competiții organizate de brazilieni erau acceptați toți cei care doreau să se înscrie, nu exista o limită, nu erau implicate federații naționale.   

Pentru zona privată este foarte bine, pentru că permite tuturor sportivilor să participe la nivelul lor de experiență. Acesta este spiritul acestei arte marțiale braziliene“, completează George Stanciu.

Pentru buna desfășurare a campionatului va fi folosit un soft revoluționar, „smoothcomp“, care și-a dovedit eficiența la concursul din primăvară.

Deocamdată nu există sponsori și nici vreo televiziune care să mediatizeze evenimentul.

Competiția este și pe două niveluri de echipament Gi & No-Gi. Categoria Gi este cea în care sportivii sunt echipați cu kimono-uri (Gi-uri) și se pot apuca de acestea, iar cea No-Gi este pentru cei care se luptă îmbrăcați cu șort și bluză de compresie, aici nefiind permisă tragerea de echipamentul adversarului.

Un proiect ambițios

Ca în primăvară, organizatori sunt WBJJA și Clubul Sportiv Agon. World Brazilian Jiu Jitsu Association este o asociație fondată anul trecut în România, care își propune identificarea celor care practică acest sport, promovarea și dezvoltarea Jiu-Jitsu-ului brazilian în România și în întreaga lume.

Obiectivul principal al Asociației este organizarea, conducerea și coordonarea pe teritoriul României, dar și în alte țări a tuturor activităților legate de BJJ.

„Da, este o organizație fondată în România și asta nu este deloc rău. Mulți dintre străini apreciază asta, motiv pentru care fac sacrificii să participe la evenimentele noastre, deși suntem la început.

Aproximativ 400 de sportivi din 17 țări sunt așteptați la Campionatul Mondial de BJJ de la București

Practic, WBJJA încearcă să ofere ceea ce IBJJF nu oferă, și anume campionate regionale destinate doar acelor regiuni și competiții fără divizii de centură astfel încât, atunci când vorbim despre cine este cel mai bine plasat sportiv la o anumită categorie din Europa sau Asia, să nu fie vorba de un sportiv de pe un alt continent. Legat de competițiile pe nivel de centură, acestea sunt foarte bune pentru evoluția sportivilor, din punct de vedere competițional, dar și psihologic.

De aceea le-am denumit «progresive». Însă, pentru mulți, sau pentru anumite țări unde aceste medalii se vor omologate, titlul de campion național, european sau mon­dial la centura albă, albastră, mov și așa mai departe, este privită cu reticență“, explică George Stanciu.

Clubul Sportiv Agon face parte din organizația Ribeiro Jiu-Jitsu din 2011, fiind supervizat de Xande Ribeiro.

De asemenea, Agon este afiliat Federației Române de Box,  Federației Române de Judo și Federației Române de Kempo, fiind, totodată, membru fondator al Federației de Arte Marțiale Mixte – MMA și al Asociației Pro BJJ.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te