Campionă mondială, o româncă a fost anunțată de crainic că s-a dopat și dată afară din stadion

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.10.2022 - 20:24
Mihaela Melinte - FOTO: gsp.ro

Au mai existat sportivi celebri care au fost prinși dopați, iar Mihaela Melinte avusese performanțe la fel de mari ca Halep. Și ea a căzut testul controlului anti-doping.

SHARE

În 2000, Mihaela Melinte era campioana en-titre și deținătoarea de la acea vreme a recodului mondial la aruncarea ciocanului. Ea a fost depistată pozitiv la Jocurile Olimpice de la Sydney. A fost anunțată de crainic că trebuie să părăsească arena chiar în momentul în care se pregătea să arunce.

Mihaela Melinte s-a apucat de atletism la vârsta de 11 ani. Ea a fost multiplă campioană națională și deține recordul național, 76,07 m. A fost campioană mondială din 1998 și europeană din 1998. În perioada 1994-1999 a stabilit opt recorduri mondiale. 

Citește și: Marea rivală a Simonei Halep: Nu suntem cel mai bune prietene, dar nu cred că s-a dopat

Pe 27 septembrie 2000, pe stadionul din Sydney, atleta româncă se pregătea de încălzirea pentru finală. Era prima ei participare la Jocurile Olimpice.

„Trebuia să câștig la pas acel concurs și să fac record mondial, eram mare mare favorită. Nu vreau să mă mai trezesc în ziua aia. Am avut un șoc atunci. Arbitrul de acolo mi-a arătat lista și eram tăiată de pe listă. Cum să mă tai cu pixul de pe listă? 

Citește și: Medic care a studiat medicamentul folosit de Halep: „Exclud varianta că l-a folosit cu intenţie”

Se știa chestia asta de trei luni și tu mă lași să ajung la Jocuri Olimpice?! De ce? A picat cerul pe mine. Mi-am chemat antrenorul care era în tribună. A sărit gardul, a venit șeful de la controlul doping și și-a cerut scuze că nu pot să concurez”. 

Melinte a fost scoasă din concurs, din stadion și din istoria Jocurilor Olimpice din cauza unui test doping făcut cu trei luni în urmă, după o competiție la Milano. 

Fuseseră depistate urme de nandrolon

În proba campioanei din România fuseseră depistate urme de nandrolon, un steroid anabolizant interzis. Sportiva a fost suspendată doi ani, însă a susținut mereu că era nevinovată. Ulterior, laboratorul din Roma - unde fusese făcută analiza probei - a fost supus unor controale care au scos la iveală mai multe nereguli. „La Roma mi-au verificat proba B și proba aia era desfăcută. De unde știau ei că sunt dopată? În anul respectiv, avusesem cel puțin 25 de controale doping”. Nu înțeleg oamenii care vorbesc atât de rău despre cineva care a folosit, care a fost dopat. Mai întâi de toate, știi tu că a luat sau nu a luat? Și dacă a luat, e sănătatea lui. Lăsați acel om în pace! Nu îl luați că «nu are ce căuta în atletismul românesc» - Mihaela Melinte, fostă campioană mondială și europeană, potrivit gsp.ro

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te