30 de ani de la moartea de infarct a fotbalistului cu 7 inimi. „A fost o mușamalizare”

DE Alex Darvari | Actualizat: 02.02.2023 - 22:06
Andone și Mișa Klein - Foto: gsp.ro

Mișa Klein a fost unul dintre simbolurile lui Dinamo, iar moartea sa rămâne un mister. Klein a decedat la 34 de ani de o boală de inimă necunoscută până atunci.

SHARE

Avea o capacitate de efort atât de mare încât se spunea că are 7 inimi..

Michael Klein a jucat peste 300 de meciuri la Corvinul Hunedoara, între anii 1970-1980, şi a reprezentat echipa naţională în 89 de meciuri, marcând 5 goluri. A fost prezent la EURO 1984 în Franţa şi la CM din 1990 în Italia. 

Klein s-a stins într-o fracțiune de secundă, în timpul unui antrenament, pe când îmbrăca tricoul echipei germane Bayer Uerdingen, între timp devenită KFC Uerdingen 05. Tragedia se petrecea pe 2 februarie 1993 

Ionel Stoica este ultimul jurnalist sportiv care i-a luat un interviu. El a spus azi:

„În urma cu 30 de ani, pe 2 februarie 1993, în timpul unui antrenament al echipei FC BAYER UERDINGEN(la care evolua de 2 ani), a murit fulgerător MICHAEL KLEIN. Abia trecuse de 33 de ani! Misa, unul dintre cei mai valoroși fotbaliști romani, un camarad și un prieten exemplar a lăsat în urma sa amintiri de neuitat siregrete ce nu pot fi stinse nici acum, după atâția ani.
În 12 ani a evoluat de 90 de ori pentru Națională, ultima oară în noiembrie 1991, în jocul Romania-Elvetia,de la București,contând pentru Preliminariile EURO '92.Cu acea ocazie am realizat ultimul interviu cu Misa, surprins și în fotografia ce însoțește aceste gânduri.
Stiindu-se în culpa,conducătorii clubului german au taraganat 10 ani procesele deschise de familie pentru aflarea cauzei decesului: bronșită cronica, o boala pe care o ducea pe picioare de aproape 4 luni și care ar fi condus firesc la oprirea de la orice efort!
Când au aflat adevărul, faptele erau de mult prescrise, iar soția Adriana și fiica Dominigue au spus cu amaraciune: "PE MISA L-A OMORAT CEEA CE A IUBIT CEL MAI MULT-FOTBALUL!"

Familia nu s-a împăcat cu moartea lui Klein

 

Soția sa, Adriana, și firma ISM, cu care jucătorul era sub contract, au dorit elucidarea cazului, familia cerând și despăgubiri clubului german. Bayer Uerdingen a considerat că moartea lui Klein n-a fost un accident de muncă, fapt dedus și din raportul final al investigațiile medicale, acesta fiind și motivul unui proces între club și familia Klein.

În baza expertizei histopatologice întocmită de prof. Boecker în Muenster s-a putut stabili acum diagnosticul de cardiomiopatie aritmogena ventriculară dreapta la Michael Klein.
Raportul a ajuns la concluzia că există un consens de opinie în ceea ce privește faptul că amenințarea prin exerciții fizice exista nu numai în timpul efortului ci și în faza în care se încheie efortul. În legătură cu acest lucru, un expert a atras atenția că decesul prin stop cardiac al lui Klein ar fi intervenit nu în timpul activității fizice, ci după, și că în acest caz nu este un accident de muncă. Doctorii germani mai adaugă faptul că la un caz cum a fost cel al lui Klein este vorba de o boală care limitează cu preponderență durata și calitatea vieții, în primul rând prin dereglările ritmului cardiac, cu apariția stărilor de amețeală și leșin

Astfel, concluzia finală este că Michael Klein a decedat în urma unui atac de cord, cauza fiind o dereglare periculoasă a ritmului cardiac care a intervenit pe fondul unei cardiopatii aritmogene ventriculare dreapta necunoscuta de pacient. Oboseala profesională din ziua decesului a fost, în baza sensibilității general cunoscute și clasică a acestei boli față de hormonii de stres și a epuizării fizice, o cauza pentru deces.

Cum a ajuns în Germania

Michael Klein se afla printre ultimii jucători importanţi rămaşi la Hunedoara din echipa care ajunsese să dea cel puţin trei goluri pe meci şi să fie cunoscută drept "Norma Hunedoreană".

Mai erau Gabor şi Petcu, dar el era cel mai important şi tocmai de aceea Mircea Lucescu ezita să-l rupă de lângă furnale. Totul fusese pus la punct pentru ca în 1989 să meargă şi el, totuşi, în Ştefan cel Mare. Lucrurile s-au precipitat şi Mişa a ajuns la Dinamo încă de la jumătatea lui 88-89.

I se făcuse o promisiune: că va fi ajutat să plece în Germania, dacă va juca un an la Bucureşti. După 40 de meciuri la Dinamo, Mişa pleca la Bayer Uerdingen, potrivit unui portret din gsp.ro

În 89, a ajuns cu Dinamo pînă în sferturile de finală ale Cupei Cupelor, dar nu a reuşit să obţină niciun trofeu intern. Sezonul următor, avînd în Klein unul dintre cei mai buni dinamovişti, Mircea Lucescu reuşea să obţină atît Cupa României, cît şi titlul, ca o răzbunare parcă pentru anul precedent.

Împlinirea visului, de a merge în Germania, avea să se dovedească şi ghinionul lui. N-a jucat decît 36 de meciuri după care, la un antrenament, lumea s-a năruit pentru familia marelui fotbalist şi pentru întreg fotbalul românesc.

Michael Klein cădea fulgerat la un antrenament şi nu mai putea fi salvat. Luptătorul Klein trăsese de el şi nu a ţinut cont că e bolnav. Iar inima a cedat. Probabil că era prea obosită de miile de curse făcute pe partea stîngă. Era 2 februarie 1993. Localitatea Krefeld, Renania de Nord-Westfalia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te