Ziua copiilor dispăruți: 6.475 de copii au fugit de acasă sau din centre în ultimul an

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 25.05.2020 - 12:10
Familia lui Vasile, un copil instituționalizat din Neamț, care a murit după ce a fugit din centru, in Neamț. Foto: Newsweek România- Flavia Dragan

In ultimul an, Politia a înregistrat 6.475 de sesizări privind copii care au fugit de acasă sau din centrele de plasament. Trei nu au fost găsiți nici până în prezent, potrivit datelor Poliției Române, citate de Salvați Copiii.

SHARE

40 la sută sunt plecări voluntare din centre. Cea mai recentă fugă dintr-un centru s-a înregistrat chiar duminică seară, când patru adolescenți dintr-un centru pentru copii cu dizabilitati din Piatra-Neamț au fugit. Poliția a susținut, intr-o declarație pentru Agerpres, că adolescenții au mai fugit din centru și in trecut. 

Citește și: Uciși din grija statului. De ce fug copiii din centrele de plasament

192 dintre copiii care au fugit de acasă sau din centre au mai puțin de 10 ani, 1.623 au vârste cuprinse între 10-14 ani şi 4.660 sunt mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, de Ziua copiilor dispăruți. 

Cele mai multe dispariții au fost înregistrate în București, Constanța, Iași și Bistrița-Năsăud.

În peste 95% din sesizările de dispariții este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. În 40% dintre acestea, este vorba de plecări voluntare din centre, în vreme ce în cazul familiilor se înregistrează restul de 60 la sută dintre cazuri. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată.

Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt: neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili; conflictele repetate din familie; abuzurile asupra copiilor, fizice și/sau emoționale; lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate; blocaje în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile; abandonul școlar și influența/presiunea anturajului; consumul de alcool și substanțe halucinogene; situația economică precară a familiei, notează Salvati Copiii. 

În ultimii cinci ani, numărul sesizărilor disparițiilor de copii aproape s-a dublat, astfel că în 2015 erau 3.736 de sesizări și azi sunt 6.475 de sesizări., potrivit datelor Poliției Române. 

Citeste și: „Zona roșie“ din asistența socială. Cine a fost abandonat în starea de urgență

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -