Vouchere de 300 de lei pentru Ziua copilului, de 1 iunie. Ce taxe, salarii și prețuri se modifică

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 01.06.2023 - 20:23
Bani pentru angajații la stat Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Pentru 1 iunie, statul acordă vouchere pentru Ziua Copilului. Începând cu această dată se aplică și alte măsuri, cum ar fi creșterea unor salarii, scoaterea sau aplicarea unor taxe, scutiri de impozit sau scumpiri

SHARE
Românii pot primi vouchere în valoare de 300 de lei pentru Ziua Copilului, de 1 iunie 2023. Este vorba despre venituri neimpozabile. Nu toți părinții pot primi acest sprijin. 
 
Tot de la 1 iunie vorbim și despre salarii mai mari şi scutiri de impozit pentru unii români, vouchere, taxe suspendate pentru şoferi, dar şi locuri de parcare mai scumpe în unele orașe.

Vouchere de 300 de lei pentru Ziua copilului, de 1 iunie. Ce alte măsuri se aplică de la această dată

De 1 iunie, angajații de la stat pot primi tichete cadou de 300 de lei pentru copii. 

Totodată, daca părinții lucrează la același angajator, pentru fiecare copil va primi suma de 150 de lei neimpozabilă de la amândoi părinții.

Acestea sunt venituri neimpozabile în cazul în care valoarea voucherelor pentru copii nu depășește suma de 300 de lei per angajat.

Citește și: Veste bună pentru femei. Se dau vouchere de 300 de lei. Vezi cum poți beneficia de ele

Potrivit Codului fiscal, "cadourile oferite angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie prevăzute în contractul de muncă în sumă de 300 lei/persoana nu sunt impozabile și taxabile cu impozit pe venit și contribuții sociale".

Însă, pentru a beneficia de vouchere pentru copii, acestea trebuie menționate în contractul de muncă ori în regulamentul intern.

Ce măsuri se mai aplică de la 1 iunie

Pe de altă parte, tot de la 1 iunie se mai aplică și alte măsuri. Cresc unele salarii, se suspendă unele taxe, cresc unele prețuri. 

Iată ce se mai întâmplă de la 1 iunie:

-Taxa de pod de la Fetești nu se va mai plăti începând cu 1 iunie 2023, după ce a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul prin care se suspendă aplicarea tarifului de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunăre între Fetești și Cernavodă, pentru toate categoriile de vehicule.

Această derogare va fi valabilă până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a Podului peste brațul Borcea, dar nu mai târziu de sfârșitul lunii august.

-Se scumpesc locurile de parcare, de la 1 iunie 2023, în Mamaia

Statiunea Mamaia este încadrată ca Zona 2 de taxare a municipiului Constanța, iar programul de taxare este de luni până vineri între orele 08:00-20:00.

Astfel, tariful în Zona 2 este un leu/oră, 10 lei pe zi, iar pentru șapte zile cei ce vizitează stațiunea Mamaia va scoate din buzunar 50 de lei, potrivit focuspress.ro.

-Cresc salariile din administraţia publică

Este vorba despre bugetarii din anexa VIII a Legii salarizării unitare ("Administrație"). 

Astfel, salariile de bază ale personalului ce ocupă funcții publice se stabilesc, de la 1 iunie 2023, la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022. Ordonanța a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Acest lucru înseamnă că salariile se majorează cu 10% pentru o anumită categorie de angajați români, începând de la 1 iunie 2023.

Cresc și salariile profesorilor după adoptarea OUG.

Citește și: Cât va crește salariul profesorilor după adoptarea OUG. Un profesor debutant ia cu 24% mai mult

Cresc salariile și sporurile în MAI. 

Citește și: Angajații din MAI vor avea salariul majorat de la 1 iunie. Ce s-a discutat depsre pensiile militare

-O categorie de români nu mai plătește impozit pe salariu de la 1 iunie 2023

Se măreşte lista angajaţilor români care vor beneficia de cunoscuta facilitate fiscală cu privire la impozitul pe salariu, care se aplică în cazul celor din IT.

În prezent, angajații din IT, potrivit legislației în vigoare, sunt scutiți de la plata impozitului pe salariu. 

Noutatea este că scutirea de impozit se va aplica și salariaților din instituțiile publice locale.

- Românii bolnavi de cancer pot face PET-CT fără aprobarea comisiei CNAS, începând cu 1 iunie 2023

Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, tot de la 1 iunie se implementează Programul naţional de endometrioză, care va asigura accesul pacientelor cu endometrioză profundă cu afectare intestinală la intervenţii chirurgicale minim invazive, precum și Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, având ca obiectiv optimizarea accesului pacienţilor cu afecțiunea respectivă la tratament medicamentos.

Tot  începând cu data de 1 iunie 2023 se introduc noi reglementări privind prescrierea medicamentelor biosimilare, atât la inițierea tratamentului, cât și la continuarea acestuia, precum şi obligaţia caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice.

Urmărește-ne pe Google News

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te