VIDEO Prinţul Charles: Nu pot să vă descriu profunda mea tristeţe cauzată efectele sclaviei

DE Bianca Iosef | Actualizat: 24.06.2022 - 16:39
VIDEO Prinţul Charles: Nu pot să vă descriu profunda mea tristeţe cauzată efectele sclaviei/ Facebook

Prinţul Charles al Marii Britanii s-a declarat profund întristat din cauza sclaviei, în discursul pe care l-a susţinut în faţa liderilor Commonwealth vineri în Rwanda, şi a recunoscut că rădăcinile acestei organizaţii datează dintr-o perioadă dureroasă a istoriei.

SHARE

Commonwealth, o organizaţie alcătuită din 54 de ţări, formată în urma dezmembrării fostului Imperiu Britanic, deţine aproximativ o treime din populaţia lumii şi se prezintă ca o reţea de parteneri egali, însă unele dintre statele membre au cerut o recunoaştere publică a trecutului colonial al organizaţiei.

„Vreau să recunosc că rădăcinile asociaţiei noastre contemporane datează din cea mai dureroasă perioadă a istoriei noastre", a declarat prinţul Charles în faţa şefilor de guverne din statele Commonwealth în timpul ceremoniei de deschidere a acestui summit de două zile, organizat în oraşul Kigali.

Citește și: 100.000 de copii, înscriși în clasa întâi în urmă cu 12 ani, nu vor ajunge, luni, la Bacalaureat

„Nu pot să vă descriu profunda mea tristeţe cauzată de suferinţele îndurate de atât de mulţi oameni, pe măsură ce continui să aprofundez şi să înţeleg impactul durabil al sclaviei", a adăugat prinţul Charles.

Regatul Unit şi alte ţări europene au trimis în sclavie peste 10 milioane de africani între secolele al XV-lea şi al XIX-lea şi i-au transportat peste Atlantic pentru a lucra pe plantaţii din cele două Americi şi din regiunea Mării Caraibilor. Mulţi dintre ei au murit în timpul acelor călătorii.

Printre membrii Commonwealth se află şi ţări din Africa de Vest, precum Nigeria şi Ghana, de unde sclavii erau capturaţi, precum şi 12 naţiuni caraibiene, unde aceştia şi-au petrecut restul vieţii, scrie Agerpres.

Citește și: FOTO Poza care a stârnit controverse în lumea mondenă: Este Andreea Marin însărcinată?

Organizaţia Commonwealth nu s-a pronunţat niciodată până acum în mod public în legătură cu sclavia. Anumiţi miniştri din ţări caraibiene au cerut ca această chestiune să fie discutată, vorbind inclusiv despre posibile despăgubiri, pe care însă prinţul Charles nu le-a menţionat în discursul lui de vineri.

„Dacă vrem să ne construim un viitor comun de care să beneficieze toţi cetăţenii noştri, atunci va trebui să găsim modalităţi noi pentru a ne recunoaşte trecutul. Pur şi simplu, aceasta este o discuţie al cărei timp a venit", a mai spus prinţul Charles.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.