VIDEO Cât a contat bursa școlară pentru mamele minore și cum pot fi protejați copiii de abuzuri

DE Mihai Duță | Actualizat: 21.03.2024 - 12:51

Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a vorbit la Newsweek Report despre cea mai mare campanie anti-drog din centrele universitare, dar și despre sprijinul acordat mamelor minore și copiilor supuși abuzurilor.

SHARE

Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a vorbit la Newsweek Report despre cea mai mare campanie anti-drog din centrele universitare, dar și despre sprijinul acordat mamelor minore și copiilor supuși abuzurilor.

De asemenea, Natalia Intotero a explicat și care sunt avantajele la înscrierea la facultate și la angajare pentru tinerii proveniți din sistemul de protecție. 

Cât a contat bursa școlară pentru mamele minore și cum pot fi protejați copiii de abuzuri

Newsweek Report:  Ce ne puteți spune despre campania împotriva consumului de droguri care se va desfășura în centrele universitare?

Natalia Intotero – Ministrul Familei, Tineretului și Egalității de Șanse:  Îmi doresc din tot sufletul să aibă cea mai mare amploare, să fie un început pentru ceea ce va urma în viitor.

Campania se va desfășura cu sprijinul Comisiei Europene,  suma totală fiind de aproximativ 173.000 de euro. 25% din această sumă este suportată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Citește și: Cine poate beneficia de cazare gratuită la munte în februarie 2024, în cele mai cunoscute stațiuni

Campania se realizează cu ajutorul ministerelor care sunt antrenate în acel comitet decis de CSAT pentru combaterea consumului de droguri și a tuturor formelor de adicție.

Practic, în perioada 1-3 aprilie va fi pregătirea persoanelor care vor fi prezente în toate cele 20 de centre universitare din România. În această campanie vom ajunge în cele 20 de județe unde avem aceste centre universitare și bineînțeles, ulterior, prin alte campanii ne propunem să ajungem și în celelalte județe.

Citește și: 4.500 de copii vor avea acces asigurat la servicii sociale de sprijin. Anunțul Ministrului Familiei

În partea de pregătire vom avea câte 10 studenți de la fiecare universitate. Dintre aceștia vor fi selectați trei care vor avea cele mai bune abilități pe partea de comunicare, pe partea de transmitere a mesajului, de creare a emoției.

Alături de aceștia vor fi câte doi-trei tineri, foști consumatori de droguri. De ce am ales să lucrăm cu studenți, reprezentanți ai facultăților de medicină, asistență socială, psihologie și în egală măsură cu foști consumatori de droguri care sunt reabilitați în momentul de față?

Pentru că noi considerăm că ei sunt cei mai potriviți pentru a vorbi tinerilor de vârsta lor, dar și tinerilor cu vârstă mai mică, pentru ca aceștia să poată înțelege pericolele la care ei se supun.

Cum se va desfășura această campanie?

Campania se numește “Fără bariere”, pentru că generația de acum este o generație liberă, este o generație fără bariere. Dar această libertate, dacă nu învățăm să o folosim într-un mod constructiv, ea poate să ajungă să ne distrugă viața.

Citește și: Cine sunt românii care pot ieși mai repede la pensie fără să fie penalizați? Anunțul Guvernului

Apoi urmează efectiv startul campaniei în data de patru aprilie. În data de 4 aprilie vom fi prezenți la Suceava, pe 5 aprilie, Iași. Mergem mai departe, acoperim toată zona Moldovei, venim spre sud și urcăm înspre zona Transilvaniei.

Ne propunem ca la finalul lunii aprilie, să finalizăm această campanie, iar undeva la începutul lunii mai să facem un eveniment de închidere a acestei campanii, cu unele concluzii și cu posibilitatea extinderi spre alte evenimente de acest gen, pentru că prevenția trebuie să fie continuă.

În fiecare județ vor participa studenții de la centrul universitar alături de tineri cu vârsta între 14 și 18 ani din sistemul preuniversitar.

Tineretul este definit în legislație ca persoanele care au vârsta între 14 și 35 de ani, deci odată includem studenții, apoi câte două-trei persoane, doi-trei elevi, 14-18 ani, ne-am dorit noi de la toate unitățile de învățământ din județul respectiv.

Citește și: Bursă de 3.300 de lei de la stat pentru cei care au învățat bine în liceu. Bani siguri la facultate

Foarte important să fie și doi-trei părinți de la toate unitățile de învățământ,  având în vedere că există deja informații publice care arată, din păcate, că  vârsta celor care au început să consume droguri a scăzut chiar și sub 14 ani. De aceea e foarte importantă conștientizarea părinților.

Nu în ultimul rând, ne dorim ca la aceste întâlniri să fie prezenți și minorii, tinerii instituționalizați cu vârste de la 14 ani și peste 18, pentru că avem în anumite zone și persoane peste 18 ani care încă locuiesc în centrele unde au locuit până în momentul respectiv.

Așadar, în afară de studenți, în afară de tineri foști consumatori care își vor expune experiența și de ce e important să să fim mai atenți, vom avea reprezentanți de la Ministerul de Interne, de la Poliția Română din fiecare zona țării, de la DIICOT.   

Profit de această ocazie pentru a face din nou cunoscut numărul de urgență 119, care este numărul de urgență al copilului, unde orice tânăr, orice minor care se simte abuzat, poate apela oricând. De îndată autoritățile statului vin în în sprijin, intervin și acordă asistență fiecărei persoane în parte.

Din 2022 și până în prezent, acest număr de urgență a fost apelat de aproximativ 200.000 de ori și peste 4.000 de de cazuri s-au confirmat.

Din păcate, n-au fost numai cazuri de abuz în zona sistemului de asistență social și protecție. Au fost, din păcate, și cazuri de abuz din partea părinților sau din partea rudelor.

De asemenea, încercăm să diseminăm și numărul de urgență 0 800 500 333 care este numărul destinat victimelor violenței domestice și nu numai, a tuturor formelor de violență.

Și în acest caz, în fiecare județ, avem locuințe care oferă sprijin persoanelor care au fost abuzate și încercăm să încurajăm cât mai multe persoane, odată ce sunt agresate sau suferă un tip de violență, să nu mai aștepte, să încerce să sune rapid.

Avem operatori care lucrează 24 din 24 de ore, sunt în legătură cu reprezentanții Poliției Române și intervin rapid, extrag victima din acel mediu neplăcut și oferă un mediu sigur, dar și consiliere psihologică.

Așadar  vom discuta despre toate formele de adicție. Pe lângă consumul de droguri, vom discuta de combaterea fenomenului de violență domestică, de bullying și nu în ultimul rând de ceea ce înseamnă traficul de personae, cum trebuie să te aperi și cum pot să intervină rapid autoritățile statului pentru a-ți salva viața.

Ministerul Familiei, Tineretuui și Egalității de Șanse face angajări

Dacă tot vorbim despre tineri. Cum sunt implicați aceștia în luarea deciziilor din administrația publică?

Ne consultăm în permanență cu ei, avem un grup de lucru, sunt partenerii noștri atât aici, cât și în reprezentările externe ale Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse atât în zona ONU cât și la întâlnirile care au loc la Bruxelles.

De asemenea, tinerii sunt implicați în tot ceea ce înseamnă campanii de prevenție, campanii de informare.

În afara programelor realizată de Parlamentul României, de Guvernul României, acele programe de internship care sunt plătite, oferim și noi posibilitatea ca atunci când un student sau când un tânăr de peste 18 ani are vacanță și își dorește să vină la minister să vadă cum se muncește, care este activitatea, să-și aducă contribuția.

În plus, ușile ministerului sunt deschise, doar atât că noi nu putem să facem și acea plată cum este la acele programe de internship.

În schimb, la final noi putem să acordăm acel document prin care rezultă că tânărul respectiv a făcut la noi practică de o săptămână, de două, poate în diferite etape, mai multe săptămâni, luni de zile și toate acestea pot fi recunoscute ca vechime în muncă.

În egală măsură poate să fie și un plus pentru CV-ul tânărului respectiv, în momentul în care decide să se angajeze.

Vreau să anunț că în următoarea perioadă vom scoate la concurs posturi la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Am trecut deja de etapa de reorganizare a ministerului. Marea majoritate a colegilor sunt angajajați prin detașare, veniți de la alte instituții.  

Pe noua reorganizare așteptăm să iasă statul de funcții de la ANFP. De îndată vom demara acest concurs și mi-aș dori din tot sufletul să avem un număr foarte mare de persoane care să se înscrie la aceste examene. Și mi-aș dori din tot sufletul, alături de colegii care sunt titulari în minister, să avem un număr cât mai mare de tineri, dar și de persoane cu experiență care să ne fie colegi noștri în acest minister.

Vă încurajez pe cât mai mulți să consultați site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pentru a participa la acest examen. Este șansa noastră de a avea colegi foarte buni, dar este și șansa dvs. de a avea un loc de muncă în cadrul Guvernului României.

Cum sunt protejați minorii care sunt victime ale abuzurilor

Știu că s-au făcut mai mulți pași pentru protecția drepturilor copiilor victime ale sistemului judiciar atunci când sunt audiați. Despre ce este vorba?

S-au făcut, dar din punctul meu de vedere nu sunt încă suficiente schimbările făcute.

Vorbim despre copii, vorbim despre minori, vorbim despre persoane care au trecut prin traume și este de datoria noastră să îi ajutăm ca să nu mai fie nevoiți să treacă prin astfel de traume și acest proces de audiere să fie cât mai confortabil pentru ei.

De aceea am observat că la nivelul țărilor cu experiență și model, în în zona Uniunii Europene există centrele Barnahus. Sunt anumite centre unde minorul este audiat o singură dată, chiar dacă sunt implicate mai multe autorități. Avem  în țară două astfel de centre în Ilfov și în București.

În aceste centre, din punctul meu de vedere, nu doar minorii care au suferit, din păcate, un abuz sexual pot fi audiați, ci și minorii care trec prin orice proces, inclusiv minorii care trec printr-o separare a părinților.

Orice formă de audiere a minorilor, din punctul meu de vedere, cred că ar fi cel mai bine să se realizeze în astfel de centre. Aici avem încăperile prietenoase, mobilate, amenajate în culori plăcute minorilor, cu plante, cu anumite imagini care să le ofere starea de bine.

Începând de la sala unde se poate realiza acel control ginecologic, astfel încât minorul să nu mai fie pus într-o situație delicată, să fie dus la medicina legală, într-un spital județean sau o altă instituție în care să aibă de-a face cu alte persoane adulte și să se simtă stânjenit.

Este o atmosferă prietenoasă, vin specialiștii și fac acel control, iar minorul poate să fie însoțit de părinte, în cazul în care nu părintele a fost persoana care l-a agresat.

În cazul în care a fost chiar părintele a fost agresorul, categoric el nu are ce să caute acolo.

Apoi vorbim de două săli separate, fie printr-un perete de rigips, fie printr-un perete de sticlă, fără ca minorul să își dea seama că, de fapt, în cealaltă încăpere sunt toate persoanele implicate, avocați, procuror, poliție, absolut toate instituțiile statului implicate.

Copilul poartă o discuție în prezența psihologului care are deja întrebările din partea instituțiilor de specialitate la care minorul trebuie să răspundă.

În cazul în care sunt necesare întrebări suplimentare, i se comunică acestui psiholog în cască , iar persoanele care au adresat toate aceste întrebări sunt într-o altă sală și urmăresc în direct audierea care este înregistrată și este păstrată de către instituțiile abilitate în regim secret.

Bineînțeles la aceste audieri pot să participe și părinții, desigur în cazul în care părinții nu sunt agresori.

Această audiere are loc o singură data, după care minorul beneficiază de sprijin psihologic, o ședință, mai multe ședințe, cât se consideră că este nevoie, în cazul în care minorul a suferit și o violență și o traumă sau a fost izgonit din casă.

Tot în cadrul acestui centru am văzut realizate două, trei-patru mini-apartamente unde minorul, beneficiază de cazare, de masă, de consiliere psihologică pe o perioadă mai îndelungată de timp. 

Până în momentul în care se va decide ce se întâmplă cu el, că va merge la un asistent maternal, că va merge în sistemul de protecție într-o locație unde va fi îngrijit de specialiștii din cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului, minorul se află în siguranță și beneficieză de toată grija statului. Mi-aș dori foarte mult ca în fiecare județ al țării să avem un astfel de centru.

Dacă vom avea în fiecare județ al țării un astfel de centru, deja va fi o mare realizare pentru acești copilași și vreau să vă spun că ar exista această posibilitate ca aceste centre să se facă prin Programul Operațional de Incluziune și Demnitate Socială, finanțat cu fonduri europene.

În momentul în care s-a realizat acea fișă de proiect în urmă cu ceva ani, ei au scris acolo doar că aceste centre să fie pentru victimele abuzurilor sexuale și acum va trebui să specificăm, în discuțiile cu Comisia Europeană, ca aceste centre să poată să fie realizate pentru orice tip de violență și pentru orice formă de proces unde un minor este implicat. Sper să reușim să avem câte un astfel de centru pentru fiecare județ al țării.

Rămâne, bineînțeles, de văzut dacă noi, prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse vom putea fi eligibili pentru a face un astfel de centru sau în parteneriat cu DGASPC-urile din țară cu Consiliile Județene, acestea fiind în subordinea lor din punct de vedere al ordonatorului de credite și sub Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului.

Ce bursă școlară primesc mamele minore

O altă problemă sensibilă este cea a mamelor minore. Ce s-a făcut pentru protecția lor?

Vreau să vă spun că marea majoritate a mamelor minore au născut copii în urma unui abuz sexual și, din păcate, acest abuz sexual vine în mare parte chiar de la cei apropiați, cei din jurul lor, nu neapărat rude de gradul întâi, dar și rude din vecinătate.

Din acest punct de vedere, să știți că acea prevedere ce am pus-o în legile educației și anume acea bursă pentru mamele minore, chiar are un rezultat foarte bun. Vă mărturisesc că ori de câte ori mă aflu într-un județ al țării, de fiecare dată solicit să mă întâlnesc cu mamele minore care beneficiază de protecția statului român, în special mamele minore care au fost izgonite de acasă, și port discuții cu acestea.

Acea bursă a determinat ca toate aceste tinere să meargă la școală. Chiar și cele care n-au fost la școală de mai multă vreme și-au reluat această activitate. Eu spun de fiecare data că acordarea acestei burse nu este o formă de a încuraja creșterea numărului mamelor minore, ci este o formă de a ajuta aceste tinere să nu își părăsească copiii și, în egală măsură, ca ele să poată să finalizeze o instituție de învățământ și să poată să fie angajate, să aibă o meserie.

Așadar, toate aceste mame minore pe care le regăsim în instituțiile de protecție ale statului beneficiază de sprijin din partea angajaților de la DGASPC din fiecare județ, în timp ce ele sunt la școală și studiază.

De asemenea, beneficiază de masă, de o locuință, de sprijin pentru a-și forma unele deprinderi. Sunt ajutate să gătească, să aibă grijă de copil, au consiliere psihologică.

 Faptul că toate, dar repet, toate mamele minore cu care m-am întâlnit în din toamnă și până în momentul de față mi-au mărturisit că merg la școală este un lucru extraordinar și trebuie să facem mai mult. De fiecare data să știți că eu le mulțumesc personal că nu și-a abandonat copiii.

Acum aș vrea să mai vorbim despre formarea deprinderilor de viață ale copiilor din sistemul de protecție. Ei poate ar trebui să-și aleagă mai multe lucruri și hainele, poate și ce mănâncă, ș.a.m.d. E posibil acest lucru într-un viitor rezonabil?

Mi-aș dori să fie posibil acest lucru. Am avut discuții cu președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, dl. secretar de stat Rareș Petru Achiriloaie și vă asigur că din acest punct de vedere se fac în continuare demersuri pentru ca ei să aibă și aceste drepturi.

Și vizavi de partea de deprinderi, aici se lucrează intens la formarea deprinderilor atât pentru copiii și pentru tinerii care se află în grija statului, cât mă refer la cei care au trecut prin traume și din anumite motive nu au părinții lângă ei, dar cât și pentru ceilalți elevi și tineri.

Din acest punct de vedere, în legile educației am introdus posibilitatea predării unor materii opționale de către specialiști, alții decât cadrele didactice, și anume procurori, judecători, avocați. Aceștia, dacă parcurg acel master de pregătire pedagogică, pot să vină în instituțiile de învățământ și să predea educația juridică.

Și este cumva și o concurență pozitivă vizavi de cadre didactice care să spunem că și-ar fi făcut un astfel de optional.  De asemenea, se poate preda educația pentru sănătate, educația pentru viață și aici vorbim inclusiv de combaterea fenomenului mamelor minore și a abuzurilor sexuale, educația financiară ș.a.m.d.

Astfel, copiii din sistemul de protecție vor fi sprijiniți să aibă aceste cunoștințe în plus și să își facă unele deprinderi. De aceea este importantă și educația financiară și educația antreprenorială pentru a fi atent cât este venitul tău, cum să-l calculezi, cum să ți-l cheltuiești într-un mod rezonabil și cum să fii un om echilibrat, să fii pregătit pentru viitor.

Pe de altă parte sunt și campaniile noastre. Anul trecut am reluat o astfel de activitate ce nu mai fusese făcută de mulți ani.

Campania se numește  “Pregătit pentru viață”. Am avut 1000 de tineri cu vârsta între 17 și 18 ani, din întreaga țară, din sistemul de protecție.  Anul acesta am dublat numărul pentru că le-a plăcut foarte mult și își doresc foarte mult să să continuăm.

Ce avantaje au tinerii din sistemul de protecție la facultate și la angajare

Cum a decurs această campanie?

Pe perioada unui weekend, ei au avut posibilitatea să își cunoască toate aceste drepturi, dar să vină și cu propuneri. Le-am făcut cunoscut faptul că, la împlinirea vârstei de 18 ani, dacă ei aleg să părăsească sistemul, beneficiază de o sumă 9.900 lei cu care să încearce să-și pornească drumul în viață. Dar dacă ei la împlinirea în vârstă de 18 ani, aleg unul dintre cele două locuri de muncă oferite de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, conform pregătirii lor, beneficiază de o sumă de aproximativ 3000 de lei până la împlinirea vârstei de 26 de ani.  

Este o formă de sprijin pentru a-i ajuta și au chiar și posibilitatea de a mai locui unde au locuit până în momentul respectiv.

De asemenea, beneficiază de aceeași sumă de 30000 de lei dacă aleg să meargă să-și continue studiile la o facultate, master sau școală doctorală până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

De asemenea, acești tineri beneficiază de locuri speciale în cadrul fiecărei facultăți  

Vreau să vă spun că în ultimul an am descoperit că avem studenți, care provin din sistemul de asistență socială, la Academia de Poliție, la Academia Militară, la SNSPA, la Științe economice, cadre didactice, medici. Avem tineri absolut minunați și mi-aș dori din tot sufletul ca ei să accepte o viitoare campanie în care să-i încurajeze pe ceilalți copii din sistemul de protecție, pentru a merge la școală, pentru a învăța.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te