Bursă de 3.300 de lei de la stat pentru cei care au învățat bine în liceu. Bani siguri la facultate

DE Alexandra Lupascu | 31.10.2023 - 08:40
Bursă de 3.300 de lei de la stat pentru cei care au învățat bine în liceu. Bani siguri la facultate Foto: Arhiva(fotografie cu caracter ilustrativ)

Studenții înmatriculați în anul I la universitățile din țară, care au obținut premii la olimpiadele școlare internaționale, primesc burse de excelență olimpică/internațională, cu sume de la 1.650 până la 3.300 de lei lunar.

SHARE

Studenții înmatriculați în anul I la universitățile din țară, care au obținut premii la olimpiadele școlare internaționale, primesc burse de excelență olimpică/internațională, cu sume de la 1.650 până la 3.300 de lei lunar în funcție de locul obținut la competiție anul școlar trecut când erau clasa a XII-a, prevede noua metodologie de acordare a burselor pentru studenți, în vigoare din 10 octombrie.

Cele mai multe universități încă nu și-au definitivat metodologiile interne de acordare a burselor pentru studenți în acest an universitar și acest proces pe noul cadru legislativ ar urma să mai dureze, potrivit informațiilor Edupedu.ro, în condițiile în care noile sume necesare burselor sunt mai mari decât în anii trecuți și Ministerul Educației va primi bani din fondul de rezervă al Guvernului pentru a plăti salariile profesorilor în mod obișnuit.

Bursă de 3.300 de lei de la stat pentru cei care au învățat bine în liceu. Bani siguri la facultate

Universitățile ar urma să aloce bani pentru bursele studenților pe metodologiile ieșite din vigoare sau să acorde burse pe metodologiile noi peste câteva săptămâni când le vor definitiva, fără garanția că studenții le vor primi și pe cele din urmă, potrivit surselor Edupedu.ro.

Conform metodologiei-cadru, prin ordin de ministru separat sunt stabilite sumele doar pentru bursele de excelență olimpică/internațională și pentru bursa de studiu, adică cea acordată studenților de la masteratul didactic sau licența didactică cu dublă specializare (cea din urmă încă neimplementată în facultăți) și de la masteratul didactic.

Citește și: 300 de lei bursă pentru elevi indiferent de veniturile părinților. Până când pot fi depuse cererile

Rămân de stabilit intern sumele pentru bursele de performanță (în cuantum mai mare decât cele sociale, conform metodologiei-cadru), de exemplu, fiind fostele burse de merit.

Citește și: 500.000 de elevi din România beneficiază de burse de merit. Unii o obțin și cu medii de 2

Potrivit ordinului de ministru 6.494 publicat pe 12 octombrie în Monitorul Oficial, care aprobă cuantumurile minime ale burselor studențești, bursele de excelență olimpică/internațională sunt de:

3.300 de lei pentru premiul I

2.475 de lei pentru premiul II

1.650 de lei pentru premiul III

Bursele de merit acordate până în acest an universitar, de care beneficiau cei mai mulți dintre studenții care primeau o bursă la facultate fiind stimulente lunare care se acordau după criterii stabilite în universități, de regulă unui număr de studenți dintr-o facultate cu cele mai mari medii din anul de studiu în care se aflau și de la programul de studiu urmat, se numesc în noua metodologie-cadru burse de performanță.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te