USR vrea să introducă certificatul verde la toate companiile publice și private. PSD ar relaxa tot

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 10.11.2021 - 11:44
Inquam Photos / Octav Ganea

USR a anunțat, miercuri dimineață, că va depune amendamente la proiectul de lege privind certificatul verde pentru a introduce obligativitatea pentru instituțiile publice și companiile private. La polul opus, PSD a anunțat că vrea relaxarea măsurilor din proiectul de lege.

SHARE

USR precizează, într-un document remis presei, că va depune amendamente la proiectul de lege privind certificatul verde, respins recent în Senat, cu un discurs cu accente conspiraționiste de PSD și AUR, pentru ca toți angajații din sistemul public și sistemul privat să fie obligați să prezinte documentul la locul de muncă. 

Citește și: CNCD: Dreptul la viață privată și cel la muncă pot fi limitate în pandemie, pentru protejarea vieții | Newsweek Romania

USR: 60 de zile de păsuire pentru ca angajații să-și facă vaccinul 

USR propune o perioadă de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru ca angajații să aibă timp să-și facă vaccinul. Aceștia vor beneficia de testare pe banii statului de două ori pe săptămână. 

După expirarea termenului de 60 de zile, angajații nu vor mai trebui să se testeze, dacă au optat pentru vaccinare, iar dacă vor prefera să continue cu testarea, aceasta va fi suportată din banii lor. 

Dacă un angajat refuză și testarea și vaccinarea, deci nu poate prezenta un certificat verde, îi va fi suspendat contractul de muncă, iar la 30 de zile contractul poate fi reziliat. 

USR arată că este necesară implementarea certificatului verde pentru că:

„- Limitarea numărului de persoane, care au acces într-un spațiu închis, reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de scădere a riscului de infectare cu o boală contagioasă cu transmitere respiratorie (...) La o densitate egală a numărului de persoane (raportat la suprafața sau volumul spațiului respectiv), riscul de infectare va fi semnificativ mai redus în cazul unui grup de persoane vaccinate față de un grup de persoane nevaccinate. Altfel spus, pentru un anumit nivel de risc considerat acceptabil, numărul maxim de persoane admis va putea fi mai mare, dacă toate ar fi vaccinate. 

Citește și: VIDEO Gheorghiță: Va crește numărul infectărilor după reînceperea școlii. Nu e finalul valulul IV | Newsweek Romania

- Persoanele care obțin certificatul digital în urma trecerii (recente) prin infecție sau în urma vaccinării, chiar dacă nu sunt ferite complet de posibilitatea de reinfectare sau de „breakthrough infection” (infecție la vaccinat), au un risc mult redus (până la 90%) de a face forme de boală, care să necesite internarea, ceea ce are atât un beneficiu direct
(pentru persoana în cauză), cât și indirect (prin scăderea presiunii pe sistemul sanitar).

- Trebuie asumat că introducerea pentru toate categoriile de personal a certificatului este o măsură de impulsionare a campaniei de vaccinare, pentru că s-a constatat că până la acest moment nu s-a reușit atingerea unui prag suficient pentru evitarea unor valuri epidemice de mare severitate. În acest moment există o pondere suficientă din populație nevaccinată încât chiar și un previzibil „val 5” să fie însoțit de un număr nepermis de mare de decese. 

- Prin introducerea obligativității prezentării certificatului digital în cât mai multe sectoare de activitate se urmărește controlul epidemiei COVID-19 la nivel național atât pe termen scurt (prin verificarea statusului imun sau al infecției, necesare obținerii și prezentării certificatului), cât și pe termen mediu și lung (prin stimularea indirectă a vaccinării)”, conform documentului remis presei. 

Citește și: Guvernul PNL-PSD-UDMR, din ce în ce mai aproape de a deveni realitate: are program, are structură | Newsweek Romania

 

PSD ar vrea eliberarea certificatului verde la zece zile după prima doză, deși vaccinul în două doze nu protejează complet decât la zece zile după schema completă

La polul opus se află PSD, care a votat pentru respingerea proiectului privind certificatul verde în Senat. În weekend, șeful PSD, Marcel Ciolacu, s-a sucit, susținând că „este o necesitate certificatul verde”, însă aplicat în alte condiții, mai relaxate. Astfel, PSD ar vrea ca persoanele care se vaccinează cu Pfizer sau Moderna să-și poată elibera certificatul verde la zece zile de la administrarea primei doze, ca în cazul serului Johnson&Johnson, nu la zece zile de la încheierea schemei complete de vaccinare, când și vaccinul protejează cel mai mult. 

Pesediștii ar mai vrea ca angajații să se testeze doar o dată pe lună RT-PCR, iar pentru cei din sistemul medical, să se testeze gratuit la locul de muncă. 

În schimb, PSD ar susține obligativitatea certificatului verde și la stat și la privat, conform unor surse social-democrate, citate de Adevărul

Reamintim că luni, când s-a început discutarea inițiativei legislative în Camera Deputaților, șeful AUR, George Simion, însoțit de mai mulți aleși AUR, a intrat peste deputații din Comisia de sănătate, acuzând o „frăție a celor care vor o dictatură medicală”. Ulterior, Simion s-a lăudat pe Facebook că „am reușit și săptămâna asta să blocăm certificatul verde de la vot!”. 

Ședința Comisiei de sănătate s-a încheiat urmând ca amendamentele să fie depuse până în 12 noiembrie. 

Puteți urmări traseul inițiativei legislative aici

Citește și: VIDEO Clip de vaccinare al Moldovei: „În Chișinău avem cel mai mare cimitir din Europa” | Newsweek Romania

 

Ce prevede proiectul de lege: Proiectul privind certificatul verde, lucrat în Ministerul Sănătății, depus în Parlament de un grup de senatori PNL și UDMR, propune ca angajații din Ministerul Sănătății, Casele de Sănătate, din Inspectoratul General pentru Sitații de Urgență, Inspectoratul General de Aviație, angajații din laboratoarele de analize medicale, precum și angajații din spitalele publice și private să prezinte un certificat verde, adică: să fie vaccinați complet, fie să fi trecut prin boală și să poată dovedi că se află în perioada cuprinsă între ziua a 15-a și ziua a 180-a post infectare, fie să aibă un test negativ RT-PCR sau test antigen rapid negativ, plătit din buzunarul propriu. 

Dacă angajații refuză să prezinte acest certificat verde, li se suspendă contractul de muncă pentru o perioadă de cel mult 30 de zile, suspendarea încetând atunci când angajații fac dovada că sunt negativi (printr-una din cele trei metode). În cazul în care persoanele din instituțiile de stat acumulează cele 30 de zile de suspendare, contractul de muncă încetează de drept. 

Citește și: Gheorghiţă: 50% dintre români, vaccinaţi până la finele anului, în ritmul actual. Prea puțin | Newsweek Romania

În cazul instituțiilor medicale private, angajatorul poate decide dacă prelungește suspendarea sau reziliază contractul de muncă.

Angajatorii vor fi, la rândul lor, controlați să respecte legea, amenzile aplicate variind între 50.000 de lei și 100.000 de lei. Controalele și amenzile sunt aplicate de Inspecția Sanitară de Stat.

Reamintim că, în Senat, în Comisia de muncă se propusese și introducerea angajaților din centrele rezidențiale și a lucrătorilor din învățământ în categoriile care ar fi trebuit să prezinte un certificat verde la locul de muncă, propunerea picând odată cu votul din plenul Senatului. 

Totodată, la doar o zi de la votul negativ din Senat, ritmul vaccinării a început să se prăbușească, iar numărul persoanelor care au făcut un ser anti-COVID a scăzut la jumătate în doar patru zile. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te