Urmează creșteri de pensie pentru pensionarii cu acest număr de ani munciți. Document, în Parlament

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 27.09.2024 - 14:26
Urmează creșteri de pensie pentru pensionarii cu acest număr de ani munciți. Document, în Parlament Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Urmează creșteri de pensie pentru pensionarii cu acest număr de ani munciți. Document, în Parlament Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Urmează creșteri de pensie pentru pensionarii cu acest număr de ani munciți. Documentul a ajuns, în Parlament și le oferă seniorilor speranța că se va face dreptate.

SHARE

Pensie mai mare nu au primit toți pensionarii din România. Anumite categorii au fost dezavantajate de noua lege a pensiilor care i-a punctat maimult pe pensionarii care au avut mulți ani munciți. 

Uitați au fost, însă, cei care au avut mai puțini ani dar care au muncit în condiții foarte grele, pentru care legislația din România le-a permis să iasă mai repede la pensie. 

Minerii sunt afectați de noua lege și nu pot primi o creștere salarială deoarece punctele bonus sau de stabilitate se dau doar pensionarilor care au muncit peste 25 de ani.

Având în vedere toate aceste neconcordanțe, minerii și-au ales un reprezentant legal care să îi reprezinte prin care speră să ajungă în Parlament pentru a le adapta formula de calcul în funcție de anii munciți și condițiile în care și-au desfășurat activitatea.

Urmează creșteri de pensie pentru pensionarii cu acest număr de ani munciți. Document, în Parlament

Cu câți mai muți ani un pensionar a muncit peste 25 de ani, cu atât va primi o pensie mai mare la recalculare. Lucru care nu s-a aplicat și în cazul minerilor. 

Această categorie de angajați a avut de suferit dintotdeauna din cauza nedreptăților legislative. Acum, sindicatul lor a transmis o petiție către Avocatul Poporului prin care semnalează că anumite pasage din lege sunt neconstituționale în cazul persoanelor care au muncit în condiții grele.

Citește și: 3 nereguli în recalcularea pensiei. Ce perioade de muncă și care contribuții au fost ignorate?

„Punctajele anuale realizate în condiții de muncã speciale nu se mai raportează la numãrul anilor stagiului complet de cotizare prevăzut de lege pentru respectivă activitate, respectiv la 20, 15 și 17 ani, pentru uraniu și mediul cu radiații, ci la „nivelul de 25". inclus în formulă de calcul a VPR”, se arată în petiție.

Citește și: 800.000 pensionari vor avea pensiile înghețate după recalcuare, până în 2026. Ce au muncit?

Mai mult decât atât, minerii spun că formula de calcul nu mai include coeficientul de corecție, prevazut de art. 170 din Legea nr. 263/2010, astfel cã se ajunge la diminuarea procentualã a pensiei.

Citește și: Cea mai frecventă eroare la recalcularea pensiei. A pierdut 3.500 lei și nu va lua bani la indexare

Conform legii, pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordã un număr de puncte de stabilitate astfel:

a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Perioadele de stagiu de cotizare acordate în temeiul art. 18 lit. b) din Legea nr. 263/2010 sunt considerate perioade necontributive și nu sunt luate în calcul pentru acordarea punctelor de stabilitate, cu toate că pentru aceste perioade s-au plătit contributile de asigurãri sociale.

„Se atinge în acest fel, în acceptiunea legiuitorului, dezideratul corectarii unei mari părți din inechitățile sistemului public de pensii prin eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit, formula care are ca principiu de calcul produsul dintre numărul total de puncte. 

Citește și: DOCUMENT Formula de recalculare a pensiei, modificată! 800.000 pensionari iau bani în plus

Citește și: Care pensionari vor primi pensia recalculată pe card, cu ÎNTÂRZIERE? Ce documente le lipesc?

Pensie mai mică pentru punctaj

Acest aspect este realizat prin noua formula de calcul a pensiei cu valoarea unui indicator de pensie, un mecanism de indexare standard și sustenabil financiar (în locul creșterilor ad-hoc) care asigură predictibilitatea pe termen mediu și lung a cheltuielilor cu plata pensiei", spun reprezentanții minerilor. 

Reprezentanții sindicatelor spun că legea pensiilor a luat în calcul doar o parte din situațiile pensionarilor.

„În opinia noastră, dispozițiile precitate, prin aplicarea coroborată, încalcă dispoziții din Constituția României care ocrotese drepturi fundamentale și nesocotese principii constituționale și principii consacrate de Convenția Europeanã a Drepturilor Omului.

Formula de recalculare pensie

VPR (valoare punct de referință) X numărul de puncte.

Citește și: Cine sunt pensionarii cărora li se măresc pensiile cu 100% după recalculare? Ce salarii au avut?

VPR =81 lei

Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate, creștere copil (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: punctajul realizat.

Pensie mai mică pe nedrept

De-a lungul timpului, Newswek a semnalat faptul că formula de recalculare îi dezavantajează pe mulți pensionari.

„Se introduce noțiunea de „VPR" - valoarea punctului de referință, se elimina indicele de corecție și  se introduce notinea de ,puncte de stabilitate", modificându-se astfel fundamental formulă de calcul a pensiei, find afectat, în esență să, dreptul la pensie.

Citește și: Cine sunt pensionarii cărora li se măresc pensiile cu 100% după recalculare? Ce salarii au avut?

Această nouă formulă de calcul a introdus, în mod neconstituțional o nouă paradigmã, aceea a premierii unor persoane, pensionate sub auspicile legii anterioare, care au lucrat mai mulți ani, în spet 25 și a „penalizarii" indirecte a celor cu stagiu de cotizare sub 25 de ani”, spun reprezentanții sindicatelor minerilor. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te