DOCUMENT Formula de recalculare a pensiei, modificată! 800.000 pensionari iau bani în plus

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 10.09.2024 - 17:29
DOCUMENT Formula de recalculare a pensiei, modificată! 800.000 pensionari iau bani în plus Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
DOCUMENT Formula de recalculare a pensiei, modificată! 800.000 pensionari iau bani în plus Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Pensiile a 800.000 de pensionari vor fi modificate conform unui document oficial. PNL propune încadrarea mai multor tipuri de meserii și de munci la grupa I de muncă.

SHARE

PLegea pensiilor va fi modificată de PNL. Un număr de 800.000 de pensionari ar urma să ia bani în plus. Unii vor primi banii în plus direct la pensiei prin creșterea acesteia.

Alții, care s-au trezit cu mii de lei mai puțin la recalculare vor primi bani în plus deoarece vor lua și ei bani la indexările de la 1 ianuarie. Ei sunt, azi, excluși, de la aceste indexări.

Legea pensiei: Ce se vrea cu aceste modificări legislative:

Pentru persoanele care au muncit în condiții grele se propune ca vârsta standard de pensionare să coboare la 20 de ani

Se propune încadrarea mai multor tipuri de meserii și de munci la grupa I de muncă.

Noua lege creează discriminănări pentru 800.000 de persoane, oameni care au muncir în condiții extrem de grele. Ei nu vor beneficia de indexările de la 1 ianuarie, obligatorii prin lege.

Citește și: Cine sunt pensionarii care nu iau bani în plus la pensie până în 2030? Ce au muncit ? Câteva exemple

Noua lege creează discriminănări pentru 800.000 de persoane, oameni care au muncit în condiții extrem de grele.

„Tot azi, parlamentarii PNL depunem proiectul de lege pentru repararea greșelilor PSD din legea pensiilor, care practic a înghețat pensiile minerilor, siderurgiștilor, ceferiștilor, a celor cu grupe de muncă, a persoanelor cu dizabilități, o categorie de pensionari abandonați de PSD.  

Marcel Ciolacu a amenințat ca nu mai schimbă nimeni nimic. El poate da ordine la PSD, nu la PNL. Am votat majorările de pensii pentru 82% din pensionari, dar nu-i lăsam în spate nici pe cei umiliți de PSD, fără să aibă nici măcar un gram de vină!”, a declarat Florin Roman, deputat PNL.

Acesta a invocat pasaje din lege prin care arată faptul că pensiile vor rămâne înghețate.

DOCUMENT Formula de recalculare a pensiei, modificată! 800.000 pensionari iau bani în plus

Având în vedere că pentru persoanele prevăzute la art. 28, alin. (1) din Legea 360 din 2023 privind sistemul public de pensii, stagiul complet de cotizare, la data ieșirii acestora în pensie, a fost mai mic de 25 de ani, respectiv 15, 17 și 20 de ani, iar prin noua lege este instituit ca stagiu mediu de cotizare luat în calcul la determinarea drepturilor cuvenite acestor persoane o perioadă de 25 de ani ( art. 84 aliniat (1)), pentru aceste categorii de pensionari a rezultat o pensie recalculată mai mică decât cea aflată în plată, iar majorarea acesteia potrivit dispoziţiilor art. 84 alin. (3)-(7), ar fi posibilă doar după circa 3-5 ani, până atunci rămânând la nivelul aflat în plată înainte de recalculare, în condițiile în care ceilalți beneficiari de pensii ar beneficia anual de majorările instituite prin noua lege.

Pentru persoanele care au muncit în condiții grele se propune ca vârsta standard de pensionare să coboare la 20 de ani.

Citește și: Care pensionari vor primi pensia recalculată pe card, cu ÎNTÂRZIERE? Ce documente le lipesc?

Citește și: Salariu minim european. Care români iau 650 lei în plus pe lună? Din ce lună?

Citește și: Care pensionari au pierdut 10% din pensie la recalculare? Cum i-a tras în jos grupele de muncă?

„Îngheţarea lor la nivelul actual pentru o perioadă de 3-4 ani înseamnă că cei afectaţi nu vor beneficia de prevederile noii legi care spune că valoarea punctului de referință se majorează anual, în luna ianuarie, cu rata medie a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.

Pensionarii vor trebui să facă faţă inflației şi majorărilor de prețuri cu banii pe care îi primesc acum, situaţie care creaza noi discriminări şi inechități”, este notat în expunerea de motive”.

Citește și: Formula de recalculare, schimbată. Cine poate lua pensie mai mare? Puncte pentru grupe de muncă

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te