800.000 pensionari vor avea pensiile înghețate după recalcuare, până în 2026. Ce au muncit?

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.08.2024 - 09:05
800.000 pensionari vor avea pensiile înghețate după recalcuare până în 2026. Ce au muncit? - Foto: Freepik

800.000 pensionari vor avea pensiile înghețate după recalcuare până în 2026. Ce au muncit? văî spunem potrivit noii legi a pensiilor, dar și după câteva exemple.

SHARE

Decizile de recalculare au ajuns în număr de peste 1.000.000 la pensionari. Procesul ar trebui să se termiune vinerea viitoare dar sunt mari temeri că acest lucru nu se va întâmpla.

800.000 pensionari vor avea pensiile înghețate după recalcuare până în 2026. Ce au muncit?

Newsweek a scris că există erori în recalcularea pensiilor. Șeful Casei de pensii a anunțat că una din 10 pensiii ar fi recalculată greșit.

Citește și: Una din zece pensii e recalculată greșit, dar puțini pensionari știu asta! Cum își iau bani înapoi?

În acest context, pensionarii au luat cu asalt poștașii cărora le-au cerut explicații. Ei au început să depună petiții pentru recalculare la casa de Pensii. Daniel Baciu a promis că aceste petiții vor îndrepta erorilor până în septembrie când se dă prima pensie recalculată. 

Dacă doar 10% din contestații a fost soluționată la Casele de Pensii, celelate 90% de contestații vor ajunge în instanță. Acolo, un judecător va spune dacă recalcularea pensiei a fost corectă.

Citește și: RECALCULAREA PENSIEI De ce au fost poștașii asaltați de pensionari? „Avem mii de apeluri pe zi”

Un număr de 800.000 de pensii NU vor crește după cum a anunțat ministrul muncii. Majoritatea acestora au o situație dramatică deoarece ei NU vor primi bani în plus la pensie la indexarea care se face la fiecare 1 ianuarie.

Ca să nu le micșoreze pensia la recalculare, statul completează pensia până la nivelul actual. Pensia nu li se va indexa până când suma de bani cu care statul le-a completat pensia recalculată va acoperi sumele de bani pe care trebuie să le ia în plus la 1 ianuarie.

Ei riscă, astfel, să nu primească niciun ban în plus la indexările de pensii de la fiecare 1 ianuarie, din anii ce vor veni. Și asta pentru indexarea cu rata inflației a punctului de pensie (81 de lei) va fi sub caloarea VPR pe baza căreia li s-a (re)calculat pensia.

Mai jos avețșui un exemplu

Pensionarul avea pensie de 7.600 de lei și la recalculare ar trebui să ia 5.890 lei. El rămâne cu pensia mai mare. NU va primi bani la pensie la 1 ianuarie până când indexarea nu va acoperi diferența dintre 7.600 lei și 5.890 de lei, adică 1.700 d elei.

Cine va avea pensiile înghețate mulți ani?

Este vorba, în primul rând, de cei care au mujncit sub 25 de ani și NU iau puncte bonus. Înghețarea pensiilor pentru o categorie specifică de pensionari contravine principiului unicității, explică un specialist pe un forum.

Principiul unicității stipulează că statul trebuie să organizeze și să garanteze sistemul public de pensii pe baza acelorași norme de drept pentru toți asigurații. Înghețarea pensiilor doar pentru o anumită categorie de pensionari, cum ar fi cei cu stagii complete de cotizare mai mici de 25 de ani, poate fi considerată o încălcare a acestui principiu. Acest lucru ar crea o diferențiere arbitrară între diferite grupuri de pensionari, ceea ce contravine ideii de egalitate în fața legii. Aceasta poate fi văzută ca o discriminare, deoarece tratamentul diferit nu ar fi justificat de criterii obiective și rezonabile, ci ar afecta o categorie specifică de pensionari într-un mod disproporționat.

Ce se poate face?

Solicitarea ca instanțele să oblige Casele de pensii să indexeze cuantumul actual al pensiilor și nu cel obținut în urma recalculării este fundamentată pe ideea de protecție a drepturilor dobândite și de evitare a unei diminuări nejustificate a pensiilor. Dacă recalcularea duce la o scădere a cuantumului pensiilor, acest lucru ar putea fi văzut ca o încălcare a principiului protecției drepturilor dobândite, un principiu fundamental în dreptul social. Indexarea pensiilor este esențială pentru a menține puterea de cumpărare a pensionarilor, iar lipsa acestei ajustări poate fi contestată ca o măsură arbitrară și nejustificată, a explicat expertul.

Pensionarii care vor avea pensia înghețată mulți au munict puțin ani, sub 25 de ani și în condiții grele. Ei au munict în mină, furnale, industria grea etc.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te