Un român s-a trezit cu bani falşi în portofel. Cum a fost posibil

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.09.2024 - 11:23
Un român s-a trezit cu bani falşi în portofel. Cum a fost posibil - Foto: Florin Budescu (imagine cu caracter ilustrativ)
Un român s-a trezit cu bani falşi în portofel. Cum a fost posibil - Foto: Florin Budescu (imagine cu caracter ilustrativ)

Un român s-a trezit cu bani falşi în portofel. Cum a fost posibil. Bancnote de recuzită care copiază întocmai banii reali sunt vândute pe paginile de socializare. Iar astfel de hârtii sunt folosite de indivizi necunoscuți.

SHARE

Un român s-a trezit cu bani falşi în portofel. Cum a fost posibil. Bancnote de recuzită care copiază întocmai banii reali sunt vândute pe paginile de socializare. Iar astfel de hârtii sunt folosite de indivizi necunoscuți care le pun în circulație.

Polițiștii au descoperit deja două cazuri, în care hârtii de 100 de lei falsificate au ajuns la oameni de bună-credință.

Un român s-a trezit cu bani falşi în portofel. Cum a fost posibil

Recent, un angajat al unei firme din Satu Mare a descoperit, printre banii încasați de la clienți, șapte bancnote de 100 de lei, care erau falsificate.

Un angajat spune: „Lucrez la o firmă, ca reprezentant tehnic și comercial. Noi încasăm bani cash pe chitanțe, pentru facturile emise, și la un client, între bani, am observat o bancnotă mai suspectă.

Am observat că materialul nu seamănă cu cel original. A doua bancnotă am observat-o când am fost la bancoma,t să depun banii, mi-a dat banii înapoi, mi i-a respins și am văzut că și aceea e falsă.

Citeşte şi: Un bărbat se vedea „milionar” cu euro de recuzită de film. A luat 5 ani pentru un Iphone și un câine

Un coleg livrator la fel a pățit, un coleg din Baia Mare la fel a pățit, la bancomat”.

Polițiștii le recomandă oamenilor să fie atenți în momentul în care primesc sume mari de bani, să cerceteze elementele de siguranță, iar dacă văd ceva suspect să se adreseze celei mai apropiate secții de poliție sau unei unități bancare.

În mediul online au apărut anunțuri, pentru vânzarea unor bancnote false de 100 de lei. Cel care a realizat postarea susține că sunt doar pentru recuzită, însă seamănă izbitor cu cele reale. Astfel de tranzacții sunt însă ilegale, conform Ştirile ProTV.

Citeşte şi: Un bărbat a furat 5.700 euro de la concubina sa, apoi i-a înlocuit cu bani falși. A fost descoperit

Adrian Coroian, economist:

„E atributul Băncii Naționale să emită și să pună în circulație banii, deci este strict interzis.

Tehnologia necesară pentru tipărirea lor este destul de scumpă și inclusiv materialele din care se fac acești bani. Fotocopiatoarele mderne sunt destul de performante și te poți păcăli la pirma vedere”.

Cei mai vulnerabili sunt bătrânii, care pot fi păcăliți ușor, ori livratorii, care, din grabă, pot să nu observe că bancnotele sunt false și nu conțin elementele de siguranță. Polițiștii fac cercetări.

Pentru punerea în circulaţie a valorilor falsificate, cei implicați riscă închisoare de până la 10 ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te