Privilegii pentru bugetari: sporul pentru hemoroizi. Șapte zile de concediu suplimentar

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 06.07.2023 - 21:15
Ședința CJN, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: facebook/ Consiliul Judetean Neamt

Privilegii pentru bugetarii de la o instituție de stat din județul Neamț: sporul pentru hemoroizi. S-a votat acordarea unor zile suplimentare de concediu pentru că unii angajați ar fi expuși unor riscuri - statul pe scaun, fapt care ar duce la apariția unor boli hemoroidale.

SHARE

Sporuri pentru bugetarii de la Consiliul Județean Neamț care au hemoroizi din cauză că stau prea mult pe scaun sau la volan în timpul serviciului. Ei vor primi șapte zile de concediu suplimentar pe an, o măsură care a fost votată într-o ședință de pe data de 29 iunie 2023. 

Unul dintre argumentele invocate pentru acordarea beneficiului este o expertiză medicală a locului de muncă, în care se arată că personalul - şefi, funcţionari, şoferi, îngrijitori - sunt expuşi unor „riscuri“, pentru că stau mult pe scaun, la monitoare şi la volan, astfel că pot căpăta afecţiuni medicale, inclusiv boli hemoroidale. 

Citeşte şi: Grevă pentru salarii mai mari la spitalul unde un medic câștigă 30.000 lei/lună și o asistentă 9.000

Prima tentativă pentru votarea hotărârii a aparţinut lui Ionel Arsene, fostul şef al CJ Neamţ, care, în februarie 2023, depunea proiectul într-o şedinţă, ca urmare a cererii angajaţilor de la Centrul pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi Târgu Neamţ. Apoi, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, după ce presa a relatat pe larg subiectul, dar a fost repus de către Ioan Asaftei, actualul preşedinte al CJ Neamț, şi votat pe 29 iunie, conform adevărul.ro.

Sporul pentru hemoroizi ar avea la bază reglementări legale

Preşedintele Consiliului Județean, Ion Asaftei susţine că proiectul respectă principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii în cadrul relaţiilor de muncă şi are la bază reglementări legale (HG 250/1992 şi HG 153/2018. Mai mult decât atât, el spune că un astfel de spor (opt zile) este acordat, din 2019, angajaţilor de la centrele din Roman şi Păstrăveni, iar zece zile celor de la Războieni, din 2022. 

Citește și: Angajatorii nu vor mai putea să-i întrebe pe salariaţi asta. Se transpune o directivă UE

Proiectul a stârnit controverse în plenul instituției 

Bineînțeles că reacțiile nu au întârziat să apară, iar unii consilieri județeni au criticat modalitatea în care sunt acordate sporurile pentru angajații din instituții. 

„Vom fi din nou ţinta glumelor şi ironiilor la nivel naţional. Şi nu pentru că a ars spitalul, a căzut vreun pod sau a mai fugit careva, ci din cauza încăpăţânării actualului preşedinte al CJ Neamţ de a iniţia un proiect prin care se încearcă acordarea a 7 zile de concediu suplimentar întregului personal de la Centrele pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi Târgu Neamţ, Oşlobeni şi Bozieni“, declara recent consilierul județean USR Laurenţiu Creţu, scrie adevărul.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te