Pensiile trebuiau indexate de la data de 1 ianuarie, potrivit legii. Pensiile trebuiau să crească cu 12,2%. Procentul reprezintă rata inflației (10.2%) plus jumătate din venitul mediu brut.
Citește și: Pensiile contributive, militare și speciale NU cresc. Ultima formă a Ordonanței Trenulețul DOCUMENT
Citește și: Guvernul admite: NU are bani să crească pensiile. Ce spune DOCUMENTUL care întristează pensionarii
Turbulențele politice de la București, lipsa bugetului pe anul 2025 și un deficit uriaș au făcut ca guvernul Ciolacu 2 să se gândească la înghețarea pensiilor.
Ședință crucială în Coaliție. Se decide ce pensii vor avea pensionarii din 1 ianuarie. 3 variante
Totul depinde de aprobarea Ordonanței Trenulețul care prevede înghețarea pensiilor la nivelul luinii decembrie. Astfel, indexarea de la 1 ianuarie ar urma să se amâne.
Citește și: Ordonanța austerității. Creșterile de pensie, de salariu și indemnizația pentru pensionari, anulate
Ministrul muncii, Bucura Oprescu, chestionată pe acest subiect, a evitat să se pronunțe. Mai tranșant a fost președintele Comisie de Muncă din Parlament.
„Deci valoarea de la 81 de lei la 91 lei se stabilește doar prin bugetul asigurărilor sociale de stat. Nu cred că are cineva timp până la 1 ianuarie să facă bugetul asigurărilor de stat.
Citește și: Ce șanse sunt ca pensia să fie îndexată cu 12% la 1 ianuarie? Veștile sunt proaste pentru pensionari
Când va fi, vă asigur cu privire la valoarea VPR. Nu are rost să anticipăm și să aruncăm în public”, a declarat parlamentarul Adrian Solomon.
3 variante pentru înghețarea pensiilor
Coaliția PNL - PSD - UDMR se întrunește azi pentru a decide în privința indexării pensiilor. Sunt 3 variante:
Pensiile se indexează potrivit legii de la 1 ianuarie.
Este scenariul, dar cel mia puțin probabil. Asta pentru că mai sunt doar 4 zile până la 1 ianuarie, iar Casele de Pensii NU au primit niciun fel de instrucțiune pentru plata unor pensii mai mari. În oplus, cupoanele pe luna ianuarie au fost tipărite cu VPR de 81 de lei și nu ci valoarea idnexată de 91 de lei.
Pensii NU se indexează la 1 ianuarie, dar se vor indexa la 1 februarie sau 1 martie cel târziu în funcție de adoptarea bugetului.
Este un scenariu cu grad mare de probabilitate. Guvcernul va avea timp o lună sau două pentru a găsi bani pentru indexare. Rămâne de văzut dacă se vor da diferențele de pensie retroactiv.
Indexarea va fi amânată pe termen nelimitat.
Este scenariul de groază pentru pensionari. Este greu de crezut un asemenea scenariu chiar și din considerente electorale. Urmează alegeri prezindețiale în martie-aprilie, iar coaliția NU poate tăia pensii. În România sunt 4.900.000 de pensionari.