Ordonanța austerității. Creșterile de pensie, de salariu și indemnizația pentru pensionari, anulate

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.12.2024 - 19:37
Ordonanța austerității. Creșterile de pensie, de salariu și indemnizația pentru pensionari, anulate - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Ordonanța austerității. Creșterile de pensie, de salariu și indemnizația pentru pensionari, anulate - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Guvernul a elaborat Ordonanța - trenuleț care stabilește baza pentru Legea bugetului din 2025. Aceasta prevede ca salariile, pensiile și indemnizațiile pentru pensionari să rămână la aleși nivel ca în luna decembrie 2024.

SHARE

Salariile, pensiile și indemnizațiile pentru pensionari nu mai cresc la 1 ianuarie. Ele rămân la același nivel din decembrie 2024.

Guvernul a elaborat Ordonanța - trenuleț care stabilește baza pentru Legea bugetului din anul 2025, ar aceste prevederi amintite mai sus sunt prevăzute în acestea. 

Ordonanța austerității. Creșterile de pensie, de salariu și indemnizația pentru pensionari, anulate

Conform Ordonanței austerității, veniturile salariale vor rămâne la nivelul din luna decembrie 2024, până la adoptarea cadrului fiscal. Totodată, procesul de angajare va fi suspendat.

Practic, nicio majorare salarială planificată pentru 1 ianuarie 2025 nu va fi aplicată până la intrarea în vigoare a Legii Bugetului.

Citește și: Pensia NU mai crește în ianuarie. Data indexării va fi modificată. Câți bani pierd pensionarii?

Salariile bugetarilor vor fi înghețate până la adoptarea Legii plafoanelor. De asemenea, sporurile vor fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2024, pe tot parcursul anului viitor.

Iată ce spune Ordonanța - trenuleț:

”Art. I – (1) Prin derogare de la prevederile art. 11 alin. (1), ale art. 12 alin. (2) și ale art. 13 alin. (1) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, majorările

 salariale de care beneficiază personalul salarizat potrivit prevederilor acestei legi se stabilesc prin legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2025.

(2) Până la intrarea în vigoare a legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2025, pentru personalul salarizat potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările

ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară, precum și cuantumul indemnizațiilor lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora,

 se mențin la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2024, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.

Citește și: Cum poți obține un venit în plus la pensie de sărbători. Pensionarii cu bani puțini au un ajutor

Art. III – Prin derogare de la prevederile art. 21 alin. (2) – (6) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2025, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de

 repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.

De asemenea, tichetele de vacanță nu se vor mai acorda în 2025. Doar tichetele de creșă rămân în vigoare. 

Îngheață angajările la stat. Sunt și excepții

Totodată, angajările în sistemul bugetar sunt înghețate. Sunt exceptate posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, precum și cele a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum, pot fi ocupate în condițiile legii.

De asemenea, nu se suspendă angajările pe posturile unice vacante.

Citește și: Pensiile speciale cresc cu 1.700 lei. Au decis judecătorii CCR care iau 60.000 lei pensie specială

Este vorba despre acele posturi ale căror atribuții, prin conținutul și natura lor, sau responsabilități stabilite, nu se regăsesc într-o altă componentă organizatorică; sau sunt posturile aflate în compartimentele în care există numai posturi vacante.

Ministerul Finanțelor a pregătit deja o modificare la „ordonanța trenuleț”, prin care vrea să nu acorde în 2024 o creștere salarială de 5% personalului din justiție care a primit în 2023 majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare. Totodată, proiectul amână până la 30 iunie 2024 reorganizarea agențiilor/autorităților/instituțiilor autonome din subordinea Parlamentului, scrie romaniatv.net.

Astfel, proiectul prevede că personalul din justiție nu va beneficia de o majorare salarială în 2024. „Pentru personalul din sistemul de justiție pentru care în cursul anului 2023, prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, au fost acordate majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie, nivelul salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare se menține la nivelul aferent lunii decembrie 2023”, arată proiectul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te