Se schimbă contractele de muncă ale românilor din Germania. Cum vor arăta acestea?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.04.2024 - 13:25
Se schimbă contractele de muncă ale românilor din Germania Foto: Pixabay.com-rol ilustrativ

Aproape un milion de români trăiesc și muncesc în Germania iar măsurile guvernului îi vor afecta direct în viitorul apropiat. Este vorba despre contractele de muncă. Forma în care sunt acum ar putea să se schimbe radical.

SHARE

Angajatorii germani se plâng de prea multă birocrație, iar guvernul federal vrea să îi ajute. Una dintre cele mai arzătoare probleme pare a fi legată de cei care lucfrează la personal. 

Angajații din departamentele de resurse umane vor avea o muncă mai ușoară. 

Se schimbă contractele de muncă ale românilor din Germania. Cum vor arăta acestea?

Modificările la contractele de muncă vor intra în vigoare imediat. 

Acordul prevede că în viitor termenii și condițiile contractuale vor fi suficiente sub formă de text pur în loc de formă scrisă pe hârtie cu semnătură. Aceasta înseamnă că un contract de muncă poate fi încheiat în întregime prin e-mail.

Citește și: Ce se întâmplă de la 1 mai cu românii care muncesc în Germania. Măsurile îi afectează direct

Într-o scrisoare adresată asociațiilor afectate de noua reglementare, ministrul federal al justiției, Marco Buschmann scrie: „Concret, Evidence Act ar trebui să permită pe viitor să ofere dovezi ale condițiilor contractuale esențiale sub formă de text, cu condiția ca documentul să fie accesibil angajaților, să poată să fie salvat și tipărit, iar angajatorul să aibă dovada primirii."

Dar dacă angajații solicită acest lucru, angajatorul trebuie să le furnizeze dovezi scrise. În viitor, forma text ar trebui să fie suficientă și pentru contractele angajaților, a spus ministrul federal al justiției, Marco Buschmann. 

De asemenea, această măsură ar trebui să se aplice și contractelor de muncă temporare. Angajatorii ar trebui să continue să furnizeze dovezi scrise doar dacă angajații ar solicita acest lucru. Modificările se vor aplica tuturor angajaților din Germania, inclusiv românilor care muncesc în acestă țară, scrie ziarulromanesc.de. 

„Regulamentul va ușura viața de zi cu zi și, în același timp, va garanta securitatea juridică și interesele angajaților”, a spus directorul general al grupului parlamentar al Partidului Verzilor, Irene Mihalic.

Citește și: Românii care muncesc în Marea Britanie ar putea fi trimiși acasă. Ce restricții au fost impuse?

Iar deputatul SPD Katja Mast a spus că soluția care a fost găsită acum va reduce birocrația și, în același timp, va asigura că actele doveditoare pot fi solicitate în cazul unui litigiu. 

Cabinetul Federal a lansat de curând Actul IV de reducere a birocrației. În consecință, formatul text va înlocui în curând forma scrisă în multe domenii de reglementare ale Codului civil. Lege aprevede, printre altele, ca perioadele de păstrare pentru copiile facturilor, extraselor bancare și statelor de plată să fie scurtate de la zece la opt ani, conform Zeit.de.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te