Românii care muncesc în Marea Britanie ar putea fi trimiși acasă. Ce restricții au fost impuse?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.04.2024 - 11:39
Românii din Marea Britanie ar putea fi trimiși acasă Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Va fi mai greu să lucrezi ca asistent medical în Marea britanie Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Românii, dar și alți străini care lucrează în Marea Britanie ar putea fi trimiși acasă după ce li se încheie contractele de muncă. Acest stat a impus noi limite de salariu pentru a putea rămâne în țară.

SHARE

Mulți români se îndreaptă spre Marea Britania atunci când aleg să muncească în străinătate. Conform rapoartelor oficiale, în această țară sunt peste 1.000.000 de români rezidenți acolo. 

Printre cele mai căutate meserii de acolo sunt de asistent medical sau chelner. Însă, odată cu schimbarea dorită de premierul Rishi Sunak, va fi aproape imposibil ca străinii să mai practice aceste meserii în Marea Britanie.

 Veți avea nevoie de un salariu de cel puțin 38.700 GBP (lire sterline) pentru a rămâne acolo. Astfel, cei care nu ating acest prag, ar putea să fie treimiși acasă

Românii care muncesc în Marea Britanie ar putea fi trimiși acasă. Ce restricții au fost impuse?

A fi ospătar în Marea Britanie sau în căutarea unui loc de muncă ca asistent medical, va fi mult mai dificil, dacă nu aproape imposibil. Odată cu intrarea în vigoare a modificării pragului de obținere a vizei, prevăzută de legea anti-imigrație anunțată de premierul britanic Rishi Sunak în decembrie 2023 , salariul necesar pentru a rămâne în țară a crescut.

Citește și: O româncă s-a întors după 20 ani în țară. De ce a renunțat la luxul din Italia pentru a trăi la țară

 Nu va mai fi suficient să câștigi 26.200 de lire sterline, ci va fi nevoie de cel puțin 38.700, în jur de 45 de mii de euro. Dacă pragul nu este atins, nicio companie nu va putea sponsoriza lucrătorul și, prin urmare, îi va permite să obțină viză, scrie tg24.sky.it.

Măsura face parte din pachetul mai larg al legii anti-imigrație dorit de prim-ministrul Sunak. Pe lângă restricția privind salariul minim pentru a rămâne în țară, situația va fi mult mai complexă și pentru cei care vor să se alăture unui membru al familiei în Marea Britanie.

Pentru a obține documentul va fi necesar să aveți un salariu de minim 29 de mii de lire sterline, față de cele 18.600 cerute anterior. Cifra va crește apoi și mai mult la 38.700 până la începutul lui 2025.

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Singura soluție de reunire rămâne, așadar, obținerea cetățeniei engleze cu o procedură care nu este deloc simplă: sunt necesari 5 ani de muncă neîntreruptă în țară, plus unul cu permis de ședere pe perioadă nedeterminată.

Citește și: Român, fost director la Londra, crescător de vaci în România. ”Duceam o viață de lux!” Ce-i lipsea?

În momentul de față există o soluție pentru tineri, dar nu îi privește pe cetățenii europeni. După cum a raportat Il Messaggero, o viză specială permite lucrătorilor sub 30 și sub 35 de ani să rămână în Regatul Unit timp de 2 ani fără a fi nevoie de sponsorizare din partea companiilor. Cu toate acestea, acordul se referă la țări precum, pentru a numi câteva, Canada, Japonia și Coreea de Sud, dar nu și națiuni ale Uniunii Europene. Momentan, de fapt, nu există un acord.

În Marea Britanie trăiesc peste 1.000.000 de români, iar 500.000 ar fi în Londra.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te