Sala pentru permisul auto va fi susţinută oriunde în ţară, la obţinerea permisului de conducere

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.10.2023 - 20:05
Sala pentru permisul auto va fi susţinută oriunde - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Sala, adică examenul teoretic pentru obţinerea permisului auto, va putea să fie susţinută oriunde în ţară, iar perioada care fi necesară pentru a obține permisul de conducere se va reduce.

SHARE

Un proiect de lege ce va ajunge la votul decisiv în Camera Deputaţilor, cu propunere de adoptare, va stipula că proba teoretică a examenului pentru obținerea permisului de conducere se poate susține oriunde în țară.

Intervalul de timp pentru obținerea permisului auto, ce conține perioada de școlarizare, dar și cele două etape ale examenului, mai exact, proba teoretică și cea practică, se va reduce şi el.

Sala pentru permisul auto va fi susţinută oriunde

Proba teoretică a examenului pentru permisul de conducere se va putea susține la orice autoritate competentă de pe teritoriul României, nu doar la cea “de pe raza căreia solicitanții își au domiciliul, ori reședința”, așa cum stabilește acum Codul Rutier în vigoare.

Proba practică pentru obținerea permisului de conducere, adică traseul, dar și eliberarea permisului auto, se vor putea susține doar în fața autorității competente pe raza căreia solicitanții își au domiciliul, ori reședința.

Schimbarea apare în proiectul de lege care va ajunge la votul decisiv al deputaților, cu propunere de adoptare, care vizează modificarea condițiilor prevăzute acum de Codul rutier (OUG 195/2002), pentru obținerea permisului de conducere.

Citeşte şi: VIDEO Cum se dădea examenul auto în anii 1980. Acum, mulți șoferi, chiar și cu experiență, l-ar pica

Eliberarea permisului de conducere se va face în locul în care se va susține proba practică a examenului auto, adică acolo unde candidații își au domiciliul, ori reședința.

Pregătirea teoretică și practică, în vederea obținerii permisului de conducere, vor fi organizate pe module și vor fi recunoscute reciproc, de către unitățile autorizate, cu atribuții în domeniu.

Practic, școlile de șoferi vor trebui să recunoască cursurile parcurse de candidați la alte școli de acest fel, conform iniţiativei legislative.

Citeşte şi: Povestea Rodicăi Popescu-Bitănescu care împlinește 85 de ani. Soțul i-a furat inima la examenul auto

Proiectul dorește scurtarea perioadei necesare obținerii dreptului de a conduce, ce include școala de șoferi, adică pregătirea teoretică și cea practică, și examenul pentru obținerea permisului, cu cele două probe ale sale: proba teoretică, numită în mod curent "sala", și proba practică, cunoscută sub numele de "traseu".

Concret, față de regulile din prezent, potrivit proiectului, cei interesați de obținerea permisului auto nu vor mai trebui să termine școala de șoferi (cu cele două componente - teoretică și practică) înainte de susținerea examenului, ci vor putea susține sala imediat după încheierea pregătirii teoretice și vor putea să facă pregătirea practică până la data programată pentru susținerea traseului, adică între cele două probe de examen.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te