S-a decis noua formulă de recalculare a pensiilor speciale. Vor fi în continuare pensii de 20000 lei

DE Florentina Enache | Actualizat: 22.07.2025 - 15:06
S-a decis noua formulă de recalculare a pensiilor speciale. Încă vom avea pensii de peste 20.000 lei - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
S-a decis noua formulă de recalculare a pensiilor speciale. Încă vom avea pensii de peste 20.000 lei - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cum vor fi tăiate pensiile speciale? - Foto: Freepik
Cum vor fi tăiate pensiile speciale? - Foto: Freepik

Vicepremierul Barna a schițat cum va arăta noua formulă de recalculare a pensiilor speciale. Concluzia: vom avea în continuare pensii de peste 20.000 lei.

SHARE

Pensiile speciale ar urma să fie tăiate, dar sumele pe care foștii magistrați le vor pierde vor fi mici. Pensiile speciale medii, care azi sunt între 20.000 și 25.000 de lei, vor fi tăiate cu puțini bani. Ba, după noua formulă pe care vicepremierul Tanczos Barna a lăsat-o să se întrevadă, ele nu vor fi tăiate deloc.

Newsweek a atras atenția că, în ultimele săptămâni, premierul Bolojan sau ministrul de justiției, Radu Marinescu, nu au mai insistat pe tăierea pensiilor speciale, vorbind doar de creșterea vârstei de pensionare.

Newsweek a explicat poziția celor doi miniștri în LINK de mai jos:

Citește și: De ce pensiile speciale vor rămâne mai mari de 20.000 lei/lună? Ministrul justiției a făcut anunțul

S-a decis noua formulă de recalculare a pensiilor speciale. Vor fi în continuare pensii de 20000 lei

La RFI vicepremierul Tanczos Barna a precizat că vârsta de pensionare va crește pentru cei care beneficiază de pensii speciale.

„Vârsta de pensionare a magistraților trebuie să crească. Și nu într-un orizont de 20 și ceva de ani sau 15 ani sau nu știu câți ani. Deci aceea nu este o reformă serioasă".

Citește și: Ce „nereguli” s-au găsit la Casele de Pensie? Sindicatele cer recalcularea corectă a pensiilor

CSM a reacționat violent la această propunere de creștere a vârstei de pensionare a magistraților, avertizând că va urma un exod al judecătorilor din magistratură.

S-a decis noua formulă de recalculare a pensiilor speciale. Încă vom avea pensii de peste 20.000 lei

Citește și: Șeful Casei de Pensii, anunț despre cereșterea pensiilor în toamnă. „Majorările să fie sustenabile”

Întrebat dacă va fi regândit și modul în care sunt calculate pensiile speciale, Tanczos Barna a răspuns: „Da, da, în sensul să nu fie pensia mai mare decât salariul, care este o aberație".

Această formulă de recalculare a pensiilor speciale în care pensia să nu fie mai mare decât salariul este o capcană. Capcană în care a căzut și premierul.

În acest moment, pensia specială este 80% din salariul mediu brut pe ultimii 4 ani. La calcul se adaugă și banii câștigați în ultimii ani în instanță de judecători, care sunt de ordinul a sute de mii pe an.

Având în vedere că procentul de 80% se aplică la salariul mediu brut, există șanse ca pensia specială netă să fie mai mare ca ultimul salariu.

Dacă se va merge după propunerea lui Barna vom avea următoarele pensii speciale:

Vechime de peste 20 de ani - Peste 24.500 de lei; 

Vechime 15-20 de ani - între 22.000 de lei și 23.500 de lei; 

Vechime 10-15 de ani - între 20.500 de lei și 22.000 de lei; ;

Vechime 5-10 ani - între 19.000 de lei și 20.000 de lei. 

În Parlament există un proiect legislativ mult mai bun, în care pensiile speciale erau calculate la 65% din media veniturilor din ultimii 4 ani.

Barna vrea să taie din contabilii din armată

Citește și: Pensionari cu pensii speciale stau în locuințe de serviciu și plătesc chirii de 60 de lei. Cine sunt

Tanczos Barna declară despre reforma pensiilor speciale că „va trebui să avem elemente care vizează privilegiile de pensionare, privilegiile de durată a activității pe timpul muncii, în mai multe domenii și în Justiție și în MAI, în Interne, Justiție, Jandarmerie, Armată, acolo unde serviciile suport, care pur și simplu fac același lucru ca într-o primărie, contabilitate, resurse umane, alte activități care nu sunt legate de intervenții ale echipelor de jandarmi, ale forțelor speciale, ale armatei, ale militarilor, trebuie să se apropie de condițiile de pensionare din celelalte domenii, pentru că altfel, vor fi considerate și sunt considerate privilegii", a declarat vicepremierul la RFI.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te