România se pregătește de cutremur evaluând clădirile „din ochi”. Bilanț probabil: 6.500 de morți

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.01.2024 - 12:37
România se pregătește de cutremur evaluând clădirile „din ochi” - Foto: Florin Budescu
România se pregătește de cutremur evaluând clădirile „din ochi” - Foto: INQUAM PHOTOS / Alberto Groşescu

România se pregătește de cutremur evaluând clădirile „din ochi”. Bilanț probabil: 6.500 de morți. În primă instanţă, înainte de orice consolidare, se va face evaluarea vizuală.

SHARE

România se pregătește de cutremur evaluând clădirile „din ochi”. Bilanț probabil: 6.500 de morți. În primă instanţă, înainte de orice consolidare, se va face evaluarea vizuală, conform legii.

Primul termen de inițiere a programului de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, de către autorități, este luna aceasta, potrivit Legii 426/2023.

România se pregătește de cutremur evaluând clădirile „din ochi”

Actul normativ este aplicabil din 6 ianuarie 2024 și modifică Legea nr. 212/2022, privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Ce este această evaluare vizuală rapidă? Se identifică construcțiile slabe și, astfel, necesitatea consolidării imobilelorcele mai afectate structural, vizibile ca fiind cele mai mari pericole pentru societate, la un cutremur de pământ.

Acest tip de analiză a structurii construcțiilor se va face conform unui calendar, stabilit în funcție de regimul de proprietate al clădirilor.

Citeşte şi: Simulare de cutremur în București: 45.000 clădiri avariate, 6.500 morți, 16.000 grav răniți

Între 1 ianuarie 2024 şi 1 noiembrie 2024, vor fi evaluate vizual construcțiile care sunt instituții de învățământ, spitale, policlinici sau dispensare policlinice, precum şi clădirile de interes și utilitate publică, aflate în patrimoniul instituțiilor publice.

Activitatea de evaluare vizuală rapidă pentru ambele tipuri de construcții va trebui finalizată până la 1 noiembrie anul acesta.

România se pregătește de cutremur evaluând clădirile „din ochi” - Foto: INQUAM PHOTOS / Alberto Groşescu

De la 1 ianuarie 2025, în următorul an şi jumătate, adică până la 1 iunie 2026, toți primarii din țară vor fi obligați să facă aceeaşi evaluare vizuală.

Citeşte şi: O categorie de locuințe nu mai poate fi închiriată din ianuarie. Pagube de mii de € la proprietari

De asemenea, expertizarea tehnică a construcțiilor cu destinația de lăcașuri de cult care au fost construite înainte de anul 1978.

Din 1978, după cutremurul din 4 martie 1977, imobilele din România au fost construite la alte standarde seismice şi teoretic sunt mai solide.

Dar există şi unele blocuri care arată ca noi, fiind refăcute, din punctul de vedere al izolaţiei termice, însă în realitate au diferite deficienţe structurale.

Citeşte şi: Nicușor Dan vrea bani ca să consolideze clădirile cu risc seismic din București. Cu cine a vorbit

Aceasta deoarece proprietarii locuinţelor au îndepărtat grinzi şi pereţi care fac parte din structura de rezistenţă a blocului, făcându-l să fie mai fragil, la un seism puternic.

O simulare de cutremur în București dă un rezultat îngrijorător: vor fi 45.000 clădiri avariate, 6.500 morți şi 16.000 de persoane grav rănite.

Conform scenariilor specialiştilor, 23.000 de clădiri din Capitală pot suferi avarii semnificative, dacă s-ar produce un seism puternic.

Un dezastru

Dintre acestea, 1.000 pot fi avariate grav, adică la un "nivel de colaps parţial sau total". Autorii documentului estimează că se pot produce peste 6.500 de pierderi de vieţi omeneşti.

De asemeenea, pot fi peste 16.000 de persoane rănite grav, cam 10.500 spitalizate şi în jur de 13.000 de bucureşteni răniţi uşor.

Cauzele sunt multe. De exemplu, sunt cam 400 de clădiri de locuit înalte, peste 8 niveluri, din cadre de beton armat, construite în perioada 1925-1940, fără măsuri antiseismice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te