Profesorii riscă demiterea dacă-şi meditează chiar elevii pe care îi au la clasă

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.07.2023 - 10:38
Profesorii riscă demiterea - Foto: edubucuresti.ro

O serie de schimbări importante vor apărea, în următoarea perioadă, la legislația Educației, ele fiind conținute de două proiecte de lege ce au trecut de votul Parlamentului și care se vor aplica în curând. Una dintre acestea vizează cum se pot face meditaţii.

SHARE

Potrivit proiectului ce vizează învățământul preuniversitar, profesorii nu vor mai putea să-i mediteze pe elevii cărora le predau la clasă.

Profesorii riscă demiterea

Cei ce nu vor respecta această regulă vor putea fi sancţionați disciplinar şi, în ultimă instanță, chiar cu desfacerea contractului individual de muncă.

În scopul asigurării obiectivității, în activitatea de predare și evaluare, personalului didactic de predare îi va fi interzis să desfășoare meditații cu elevii de la clasă, potrivit proiectului de lege prin care este vizată modificarea importantă a legislației Educației.

Există o practică, în rândul unora dintre profesori, de a preda deliberat mai slab calitativ, pentru a-i chema apoi pe aceiaşi elevi la meditaţii.

Citeşte şi: Veste „teribilă” de la ANAF: Profesorii care dau meditații trebuie să aibă casă de marcat sau POS

Mai exact, "personalului didactic de predare îi este interzis să desfăşoare activităţi de pregătire suplimentară contra-cost pentru elevii de la clasa/ clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs", după cum apare în document.

Un profesor va avea, după cum scrie în viitoarea lege, “obligaţia de diligenţă să depună eforturi pentru atingerea competenţelor necesare, de către fiecare elev, prin activitatea la clasă şi prin programele de învăţare remedială”.

Cu scop preventiv, în fiecare școală va exista un registru al declarațiilor de interese, ce va trebui completat de cadrele didactice, conform avocatnet.ro.

Citeşte şi: VIDEO Profesor: Unii părinți trimit copiii la meditații când nu au nevoie. Școala ajunge pe locul 2

Modelul registrului declaraţiilor de interese şi procedura exactă de declarare a acestora vor trebui aprobate, în cel mult trei luni de aplicarea măsurilor amintite, prin ordin al ministrului educaţiei.

Meditarea unui elev de la clasă va reprezenta, alături de faptele de violenţă fizică și/ sau verbală, îndreptate asupra elevilor sau colegilor, manifestarea convingerilor politice, prozelitismul religios și altele abatere disciplinară.

Sancţiuni

Sancţiunile disciplinare care se vor putea aplica profesorilor, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:

- avertisment scris; reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni; 
- suspendarea, pe o perioadă de până la trei ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obţinerea gradaţiei de merit, pentru ocuparea unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control ori a unei funcţii didactice superioare; 
- suspendarea, pe o perioadă de până la trei ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare şi desfăşurare a examenelor naţionale; desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te