Legea pensiilor a intrat în vigoare la data de 1 septembrie.
Citește și: 520 lei pe lună în plus la pensie pentru 920.000 pensionari. Casa de Pensii a anunțat cine ia banii
Citește și: Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Citește și: Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Citește și: Fructul cu beneficii uimitoare pentru PENSIONARI! Elimină ridurile și îmbunătățește memoria
Dar, totul se poate schimba după ce mai mulți pensionari au chemat Casa de Pensie în instanță și au câștigat. Cel puțin în primă instanță.
Citește și: Mii de pensionari așteaptă, zilnic, pensia la ghișee. Casele de Pensii nu știu când se fac plățile
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Cine sunt pensionarii nemuțumiți de noua formulă de recalculare din legea pensiilor? Pensionarii cu pensii mici care primesc indemnizația socială de 1.281 de lei nu au prmit bani în plus la recalculare.
Citește și: Pensie mai mare la mica recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Pensionarii care au muncit în condiții speciale, grele sau au ani la grupele de muncă sunt supărați că au primit bani puțini în plus sau deloc la pensie la recalculare. Legea pensiilor a oferit creșteri de pensie celor care au muncit un număr mare de ani.
Citește și: 800.000 pensionari vor avea pensiile înghețate după recalcuare, până în 2026. Ce au muncit?
De aceea, unii pensionari au contestat, în instanță, formula de recalculare care nu oferă nicio indexare, bonus pensionarilor cu grupe de muncă sau condiții speciale.
Newsweek a scris, aseară, în exclusivitate, că un prim pensionar a câștigat în instanță, iar formula de recalculare din legea pensiilor va fi dezbătută de CCR.
CCR ar putea declara neconstituțională această formulă de clacul. Detașii mai jos:
Citește și: ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Alte trei contestații de pensie pe masa CCR
Dar asta nu e tot. Alți 3 pensionari au câștigat procesul interntat Casei de Pensii. Și cererile lor vor fi analizate de către CCR. Tribunalul Vâlcea a treimis la CCR dosare privind excepția de neconstituționalitate a art. 144 (1) al Legii nr. 360/2023.
Citește și: Una din zece pensii e recalculată greșit, dar puțini pensionari știu asta! Cum își iau bani înapoi?
Articolul 144, aliniatul 1 spune:
Articolul 144(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință prevăzută la art. 84, cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se recalculează conform art. 154.
Articolul 154 se referă la Mica Recalculare, astfel că și aceasta va fi analizată de CCR dacă este sau nu constituțională.
Articolul 154
(1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru pensiile stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 se atribuie un număr total de puncte determinat prin împărțirea cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată la valoarea punctului de referință prevăzută la art. 84.
(2) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile prevăzute la alin. (1) se recalculează din oficiu, prin determinarea numărului total de puncte și a cuantumului fiecărei pensii, în conformitate cu prevederile prezentei legi.
Ce se întâmplă la CCR cu pensiile?
CCR ar urma să analizeze constituționalitate formulei de recalculare din legea pensiilor. CCR poate decide că toată această formulă este neconstituțională sau doar o parte a ei. În acest caz, formula trebuie modificată în Parlament pentru a deveni constituțională. În Parlament, formula ar putea suferi schimbări astfel încât să aducă mai mulți bani pensionarilor care cred că au fost defavorizați de noua lege a pensiilor.
CCR poate dezbate această speță într-un termen maxim de câteva luni de zile.