Până în martie 2025 are loc mica recalculare, ultima etapă prin care sunt actualizate datele de la Casa Națională de Pensii.
Citește și: HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Toate dosarele vor fi complete doar dacă pensionarii vor aduce adeverințele de la fostele locuri de muncă pentru perioadele lucrate înainte de 2001, când nu exista o evidență clară a vechimii pensionarilor.
Citește și: Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Persoanele care au obținut venituri nepermanente(sporuri, al 13-la salariu) și pe care consideră că nu le-au adăugat la dosarul de pensie trebuie să știe că mai au câteva luni timp să își clarifice situația.
Pensie mai mare la mica recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Autoritățile trag un semnal de alarmă și angajaților cu privire la importanța păstrării documentelor în momentul în care pleacă de la un loc de muncă.
Recalcularea pensiilor a arătat că mulți români nu au o evidență clară a vechimii în muncă și s-au trezit că nu pot face un dosar complet la casa de pensii pentru că documentele lipsesc.
Citește și: Care pensionari se vor trezi cu pensie tăiată lunile viitoare? Au luat la recalculare prea mult!
Citește și: Casa de Pensii anunță care pensii au fost recalculate greșit? Pensionarii, păgubiți cu 2.400 lei
Unul dintre cele mai importante acte este vechimea în muncă, adeverință cu care nu se poate întocmi un dosar de pensie. Au mai fost situații în care baza de dată nu avea actualizată perioada muncită de o persoană iar aceste adeverințe au salvat situația.
În mod normal, documentul trebuie eliberat de angajator la 15 zile de la terminarea activității contractuale. În cazul în care adeverința s-a pierdut, românii o mai pot obține de la Inspectoratele Teritoariale de Muncă.
Vechimea în muncă este foarte importantă
Adeverința se întocmește în urma verificării documentelor pe care angajatorii le-au depus în evidențele Inspectoratului Teritorial de Muncă.
Actul se redactează în două exemplare, din care unul se înmânează solicitantului, iar al doilea exemplar se păstrează și se arhivează împreună cu celelalte documente, în conformitate cu prevederile art.4 alin.1 din OG nr.33/2002.
Citește și: Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Documentul eliberat de la Inspectoratul Teritorial de Muncă de care aparține angajatul se face în baza achitării unei taxe de 20 de lei.
Mica recalculare a dus la o suprasolicitare a ITM-urilor din țară și a Arhivelor Naționale, acestea fiind singurele instituții care ar mai putea avea acte cu vechimea angajaților.
„Având în vedere sesizările prin care sunt reclamate dificultăți întâmpinate la obținerea adeverințelor referitoare la activitatea realizată în baza unui contract de muncă, este necesară desfășurarea acestei campanii de informare și conștientizare cu privire la eliberarea acestora, atât a persoanelor fizice care au sau au avut calitatea de salariat, cât și a angajatorilor și a altor deținători de arhivă, cu privire la obligația legală a eliberării acestora”, au transmis inspectorii de muncă vasluieni pentru Vremea Nouă.
Cine depune adeverințele?
Până în 1977, CAS s-a plătit pe salariul brut din statul de plată, care cuprindea salariul pentru orele lucrate în regie, salariul realizat în acord individual, sporurile cu caracter permanent - de vechime, condiții grele, sporurile cu caracter nepermanent adică sporul de noapte sau în sărbători.
Citește și: Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Între 1977-1990, s-a trecut de la salariul brut la salariul net (prin scăderea din salariul brut a CAS-ului și impozitului aferente). În statul de plata nu mai apar acele rețineri, plata făcânduse de către angajator. Pentru aceasta perioada ar fi necesare precizări despre modul cum se face calculul pensiei de la instituțiile statului pentru ca pensionarii sa nu fie purtați pe drumuri.
Între 1990-2001 s-a revenit la principiul de dinainte de 1977.
Din anul 2021 nu mai e necesară nicio adeverință.
Ce spune legea?
Citește și: Ministrul muncii anunță o nouă creștere de pensii imediat după recalculare. Sunt sute de lei pe lună
În vederea realizării bazei de date prevăzute la art. 3 lit. b) pensionarii sistemului public de pensii pot prezenta casei teritoriale de pensii competente adeverinţe eliberate de către unitatea angajatoare ori de către deţinătorul legal al arhivei, prin care se certifică venitul lunar realizat, brut sau net, după caz, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, spune legea.
Acesta e singurul formular acceptat de Casele de Pensii pentru adeverințele cu veniturile nepermanente de dinainte de 2001.
Foto: Casa de Pensii prezintă formularul pentru o pensie mai mare
O lege în sprijinul pensionarilor
Pensionarii care au sub 3.000 de lei nu vor mai plăti costurile pentru eliberarea adeverințelor de muncă. Legea a fost propusă la Parlament pentru că unele companii au speculat nevoia seniorilor de a avea aceste documente și le-au impus sume exorbitante.
Persoanele care au pensie peste 3.000 de lei vor plăti doar jumătate din valoarea taxei aplicată de arhivatori.
Citește și: Pensie mai mare în România decât în Ungaria. Amănuntul semnificativ care schimbă tot