Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?

DE Florentina Enache | Actualizat: 24.11.2024 - 15:25
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă? - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă? Care sunt documentele și condițiile necesare?

SHARE

Noua Lege a pensiilor a reglementat modul în care se acordă pensia de urmaș. Mulți români se întreabă cum pot primi acest tip de pensie, dar și ce se întâmplă cu pensia în cazul decesului pensionarului, pe luna respectivă.

Citește și: Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?

În cazul decesului pensionarului, sumele neîncasate reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul şi/sau drepturile restante de pensie se plătesc unei singure persoane, conform informațiilor de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice.

Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?

Citește și: Pensie mai mare pentru rezerviștii militari și pensionarii din sistemul de apărare. Ce se pregătește

Această persoană poate fi:

- soţul supravieţuitor;

- copilul;

- părintele;

- în lipsa acestora, moştenitorii, în condiţiile dreptului comun.

Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Actele necesare pentru a încasa ultima pensie

Pentru a putea încasa ultima pensie a celui decedat, sunt necesare următoarele documente: 

- cerere

- certificatul de deces, în original şi copie;

- actul de identitate al solicitantului, în original şi copie;

- actele de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte calitatea de soţ/soţie,    respectiv gradul de rudenie cu decedatul, în original şi copie;

- certificatul de moştenitor, în original şi copie.

Citește și: Lovitură! Pensiile speciale, care au ajuns la 25.000 lei/lună, tăiate. Cu cât vor scădea?

În situaţia în care sumele cuvenite şi neîncasate de către pensionarul decedat sunt solicitate de către moştenitori, plata se face numai în baza certificatului de moştenitor în care aceste drepturi sunt incluse în masa succesorală.

Citește și: Lovitură! Pensiile speciale, care au ajuns la 25.000 lei/lună, tăiate. Cu cât vor scădea?

Aceste sume pot fi solicitate în termenul general de prescripţie de 3 ani, calculat de la data decesului sau, după caz, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de declarare a decesului.

Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?

Pensia de urmaș se acordă copiilor şi soţului supravieţuitor, în cazul decesului pensionarului sau a persoanei care îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.

Citește și: Un tip de pensie, în pericol. Creșterile primite de pensionari, contestate. Pot fi anulate

Copiii au dreptul la pensia de urmaș:

- până la vârsta de 16 ani;

- până la împlinirea vârstei de 26 de ani (fără a depăşi această vârstă) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora;

- pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă invaliditatea, dovedită prin decizie medicală asupra capacităţii de muncă, emisă de medicul expert al asigurărilor sociale,  s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile de mai sus.

Potrivit noii Legi a pensiilor, suma de bani diferă în funcție de numărul de frați.

„Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual din numărul total de puncte realizat de susținător aferent pensiei prevăzute la alin. (1) în funcție de numărul urmașilor  îndreptățiți, astfel:

a) 50% - pentru un singur urmaș;

b) 75% - pentru 2 urmași;

c) 100% - pentru 3 sau mai mulți urmași”, se arată în lege.

Copiii încasează pensia de urmaș de când părintele care a decedat ar fi îndeplinit vârsta de pensionare (în cazul în care părintele nu e pensionar la data decesului n.red.).

În ce condiții ia soțul supraviețuitor pensie de urmaș?

Soțul supraviețuitor poate solicita pensia de urmaș în următoarele condiții, scrie Casa Națională de Pensii Publice:

- La împlinirea vârstei standard de pensionare, pe tot timpul vieţii, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, situație în care cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Citește și: Casa de Pensii: 2.500.000€ pe un contract ce lasă pensionarii fără pensie. Cine au fost „complicii”?

- Pe perioada în care este încadrat în gradul I sau II de invaliditate dacă: nu a împlinit vârsta standard de pensionare, durata căsătoriei a fost de cel puţin un an și în această perioadă NU realizează venituri lunare, ori dacă aceste venituri sunt mai mici decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

- În cazul în care decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, indiferent de durata căsătoriei, dacă: nu a împlinit vârsta standard de pensionare, nu realizează venituri lunare, ori dacă aceste venituri sunt mai mici decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

- Pe o perioadă de 6 luni de la data decesului susținătorului, dacă nu se regăsește în situațiile enumerate mai sus, în această perioadă NU realizează venituri lunare, ori dacă aceste venituri sunt mai mici decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Citește și: Câți pensionari au luat doar 100 lei în plus la pensie? Câți au majorare de 2.000 lei la recalculare

- În situația în care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, dacă: în această perioadă nu realizează venituri lunare, ori dacă aceste venituri sunt mai mici decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te