Pensionari trimiși acasă. O decizie a instanței din 2024 obligă o categorie de pensionari să iasă la pensie atunci când s-a emis decizia de pensionare.
Citește și: 700 lei în plus la pensie? Ultimele vești despre cardul de energie. „Vrem să ținem facturile mici”
Citește și Ultima șansă pentru creșterea pensiilor. CCR decide marți soarta a sute de mii de pensionari
Pensionarii care pierd bani la pensie chiar din martie. Ce beneficiu au pierdut?
Instanța a decis că emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcționarul public ceruse suspendarea plății pensiei.
Citește și: Pensia din martie va fi primită cu întârzieri. Este pentru a 3-a lună când plățile se fac mai târziu
Citește și: Voucher de 2.000 lei pentru nou-născuți. Care mame beneficiază de sprijin? Cum pot fi folosiți banii
Astfel, funcționarii publici care încă muncesc și au calitatea de pensionar sunt concediați, în condițiile în care Ordonanța Trenuleț a înghețat angajările la stat și aceștia nu mai pot semna contract de muncă.
Citește și: Ajutor la pensie. Pensionarii vor primi, lunar, bani pentru plata facturilor. Care sunt condițiile?
Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Măsura dată la sfârșitul anului 2024 trebuie pusă în aplicare în aceste luni de zile în cazul funcțiilor de execuție.
Funcționarul public în această situație va pierde bani. Dacă el cumula pensia cu salariu, pierde salariul. Dacă renunțase la pensie, pierde bani pentru că pensia era mai mică decât salariul.
În ce condiții poți munci după pensionare?
Noua lege a pensiei care a intrat în vigoare la data de 1 septembrie este foarte clară în ceea ce privește posibilitatea de a munci după vârsta de pensionare.
Legea spune că după vâsta de 65 de ani, orice pensionar poate să lucreze cu 2 condiții. Prima este aceea de a nu fi împlinit 70 de ani.
Adică, pensionarul poate munci încă 5 ani după ce iese la pensie. A doua condiție este aceea de a semna, în fiecare an, un nou contract cu angajatorul.
Citește și: Șeful Casei de Pensii anunță creșterea pensiilor în martie. Pensionarii îl contrazic: Așteptăm un an
În cazul funcționarilor publici NU se aplică această prevedere, arată o decizie a instanței.
O decizie de pensionare emisă determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar și dacă funcţionarul public a cerut să nu i se mai platească pensia, conform unei decizii a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie.
Funcționarii publici deja au început să fie trimiși acasă. O problemă o reprezintă, însă, faptul că Ordonanța trenuleț a blocat posturile și nu se pot face angajări.
Consiliul Județean Alba a emis dispoziţii de încetare a raportului de serviciu pentru 6 funcţionari publici din cadrul aparatului de specialitate, ajunși la vârsta pensionării, dar care optaseră să lucreze în continuare, scrie Ziarul Unirea.
A venit decizia, ieși la pensie
Tribunalul Suceava a trimis o solicitare către ÎCCJ, anul trecut, pentru a primi lămuriri cu privire la următoarea problemă:
„Dacă emiterea unei decizii de pensionare, la cererea funcţionarului public, decizie ulterior suspendată, tot la cerere, (în sensul că s-a suspendat plata pensiei, dar nu a încetat calitatea de pensionar), ambele decizii emise în intervalul în care raportul de serviciu era prelungit la cerere, [...], afectează raportul de serviciu prelungit, respectiv îl încetează de drept?”.
Înalta Curte a decis că emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, iar hotărârea este obligatorie
„În situaţia menţinerii la cerere a raportului de funcţie publică după îndeplinirea condiţiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcţionarul public ceruse suspendarea plăţii pensiei. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă”, potrivit site-ului instanţei supreme.
Împinși la pensis chiar dacă nu își doresc
Înainte de această decizie, speța era altfel soluționată:
Întrebare: Un funcționar public care a împlinit condițiile de vârstă standard și stagiul minim de cotizare pentru pensionare la limită de vârstă și care și-a depus dosarul de pensie, poate cu acordul conducătorului autorității sau instituției publice să își continue activitatea și sa cumuleze pensia cu salariul?
Cadrul legal: Decizia Curții Constituționale nr. 112/2021, art. 517 alin. (2) din O.U.G. nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 360/2023, cu modificările și completările ulterioare.
Concluzii: În situația în care obiectul solicitării care vizează un funcționar public femeie, supunem atenției că funcționarul public femeie care a îndeplinit cumulativ condițiile de vârstă standard și stagiul minim de cotizare pentru pensionare, începând cu data de 07.04.2021, are posibilitatea de a opta pentru menținerea în funcția publică în condiții identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani.