Pensiile cresc în iunie pentru 1.000.000 pensionari. Casa de Pensii anunță ce bani se dau în plus

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 09.05.2025 - 07:24
Pensiile cresc în iunie pentru 1.000.000 pensionari. Casa de Pensii anunță ce bani se dau în plus foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pensiile cresc în iunie pentru 1.000.000 pensionari. Casa de Pensii anunță ce bani se dau în plus foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pensiile cresc în iunie pentru 1.000.000 pensionari. Casa de Pensii anunță ce bani se dau în plus foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pensiile cresc în iunie pentru 1.000.000 pensionari. Casa de Pensii anunță ce bani se dau în plus foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Pensiile cresc în iunie pentru 1.000.000 pensionari. Casa de Pensii anunță ce bani se dau în plus în următoarea perioadă. Se încadrează la plată doar o anumită categorie de pensionari.

SHARE

Pensiile nu au mai crescu la 1 ianuarie 2025. Guvenrul nu a mai găsit bani după creșterile din 2024 care au însumat o medie de 40%. 

Mulți pensionari se întreabă dacă va fi respectat calendarul creșterii pensiilor. Aceasta presupune o crește la mica recalculare cuvun procent de 5-7% a pensiior. Apoi, la 1 ianuarie 2026 toți pensionarii ar trebui să primească o indexare a pensiilor cu 7% (valoarea inflației).

Se mai dau acești bani? Casa de Pensii promite că da. 

Mica Recalculare este procesul așteptat de românii care vor să își rotunjească veniturile la pensie doar cu niște adeverințe de la fostele locuri de muncă. 

Deși acest proces trebuia finalizat încă din luna martie, decalajele din sistemul informatic al Casei Naționale de Pensii au făcut ca datele pensionarilor să nu poată fi introduse în baza de date. 

Pensiile cresc în iunie pentru 1.000.000 pensionari. Casa de Pensii anunță ce bani se dau în plus

Având în vedere faptul că mai este doar o singură lună până în iunie, moment în care vor se va face plata la Mica Recalculare, pensionarii își pune pe hârtie vechimea. 

Citeşte şi: Efectul George Simion în turul al II-lea: toţi indicii bursieri ai BVB sunt pe roşu

Sumele vor varia de la câteva zeci de lei până la 200 - 700 lei în funcție de cât a muncit fiecare pensionari și ce venituri a avut. Clar, sunt mai avantajați pensionarii care au muncit în fabrici deoarece ei au avut foarte multe ore lucrate extra.

Citește și: Pensii mai mari cu sume de 1.000 și 2.000 lei. CCR a decis, guvernul aprobă. Cine ia bani? DOCUMENT

La Mica Recalculare se vor lua în considerare doar veniturile nepermanente: 

    formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;

    premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;

    recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;

    al treisprezecelea salariu;

    formele de retribuire pentru „orele suplimentare" realizate peste programul normal de lucru;

    sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de specialitate a învățătorilor și educatorilor;

    indemnizațiile de muncă nenormată;

    alte sporuri care nu au avut caracter permanent dar pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale și care se valorifică numai în situația dovedirii acestora prin adeverință întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la lege.

Pensionarii care intenționează să meargă la ghișeele caselor de pensii teritoriale de care aparțin trebuie să fie foarte atenți deoarece odată aplicată formula nouă, va rămâne în plată pensie după Mica Recalculare, chiar dacă este mai mică. 

Citește și: Mii de pensionari așteaptă, zilnic, pensia la ghișee. Casele de Pensii nu știu când se fac plățile

foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

De când intră în plată pensia?

De asemenea, pensionarii trebuie să fie foarte atenți dacă adeverințele cuprind doar sporurile care nu au avut caracter permanent, fără a se menționa și salariile lunare realizate deoarece aceste adeverințe nu pot fi valorificate întrucât nu cuprind elementele necesare calculului pensiei. 

Casa Națională de Pensii a anunțat că data recalculării pensiei prin valorificarea adeverințelor se va face după următoarele reguli:

- în situația în care adeverințele au fost depuse la casele teritoriale de pensii anterior datei de 01.09.2024 (data intrării în vigoare a legii), acestea se valorifică - din oficiu - cu data de 01.09.2024,;

- pentru adeverințele depuse la dosarul de pensie începând cu data de 01.09.2024, pensia se recalculează - în baza cererii - începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea de recalculare.

Astfel, pensionarii vor putea obține și bani retroactiv la pensie dacă au depus documentele după data de 1 septembrie 2024, moment în care a intrat în vigoare noua lege a pensiilor. 

Citește și: Casa de Pensii: 2.500.000€ pe un contract ce lasă pensionarii fără pensie. Cine au fost „complicii”?

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te