Pensie mai mare pentru două categorii de pensionari promisă de Ciolacu. Vor fi creșteri de sute lei

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 12.09.2024 - 16:58
Pensie mai mare pentru două categorii de pensionari promisă de Ciolacu. Vor fi creșteri de sute lei foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pensie mai mare pentru două categorii de pensionari promisă de Ciolacu. Vor fi creșteri de sute lei foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Pensie mai mare pentru două categorii de pensionari promisă de Ciolacu. Vor fi creșteri de sute lei Premierul Marcel Ciolacu a mai explicat că principala prioritate a legii pensiilor este să aducă mai multă corectitudine.

SHARE

Pensiile celor două categorii de persoane au avut de suferit în urma noii legi a pensiilor deoarece formula s-a bazat pe contributivitate, iar în cazul lor s-a aplicat o diminuare considerabilă.

Citește și: Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă

Citește și: Care români iau 700 de lei pe voucherul de energie? Când intră banii și ce cheltuieli acoperă?

Citește și: Cea mai comună greșeală la recalculare. Pensie cu 600 lei mai mică în septembrie față de august

Citește și: Guvernul „taie” sute de lei din pensie pentru 800.000 pensionari. Ce și cât au lucrat aceștia? | Newsweek Romania

În ambele situații nu se poate pune problema de ani mulți munciți și pentru aceste persoane formula de calcul trebuie adaptată. 

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că veniturile minerilor și persoanelor nevăzătoare nu vor scădea. 

Ciolacu a spus că i-a cerut ministrului Muncii să vină cu soluții pentru pensiile minerilor și ale nevăzătorilor. El a spus că „va rezolva această problemă”. Singura rezolvare o poate reprezenta ca minerii și pensionarii cu mulți ani în condiții grele de mun că ca și nevăzătorii să primească sute de lei în plus la pensie, bani pe care ei susțin că i-au pierdut la recalculare.

Pensie mai mare pentru două categorii de pensionari promisă de Ciolacu. Vor fi creșteri de sute lei

„Au fost aproximativ 25.000 de solicitări și comunicarea a fost foarte slabă. Aproximativ 95% din pensionari, adică 3,8 milioane de români, au primit pensii mărite, cu o creștere medie de 650 de lei. 

Mai mult, dacă ai avut un serviciu de bază, dar ai lucrat și în altă parte, unde ți se opreau contribuții, este pentru prima dată când poți aduce dovezi pentru a primi ce ți se cuvine”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Citește și: Ce documente trebuie să aducă pensionarii la Casa de Pensii în septembrie să nu rămână fără pensie?

Citește și: RECALCULARE PENSIE Ce indice de corecție îți aduce 1.000 lei în plus? Cât e impozitul din septembrie

Se estimează că numărul pensiilor care vor veni scăzute după recalculare sunt între 800.000 și 1.000.000.

„Nu poți corecta o nedreptate comițând alta. Dacă, de exemplu, minerilor li s-a constatat că meritau mai puțin, se face pe baza contribuției.

E o diferență între a lucra în mină în Anglia și în România, cu tehnologia lui Ceaușescu. De la acest principiu am plecat.”, a declarat Marcel Ciolacu, în cadrul unui interviu televizat.

Citește și: 800.000 pensionari vor avea pensiile înghețate după recalcuare, până în 2026. Ce au muncit?

Citește și: RECALCULAREA PENSIEI De ce au fost poștașii asaltați de pensionari? „Avem mii de apeluri pe zi”

Pensie tăiate la jumătate

Newsweek a scris și a prezentat dovezi prin care pensiile minerilor și a altor categorii de pensionari care au lucrat în condiții specialoe au scăzut pe formula recalculării cu sume între 1.000 și 3.000 de lei. Mai jos un exemplu.

Pensionarul de mai sus avea o pensie care depășea suma de 6.500 de lei. După reclaculare ar trebui să primească nici mai mult nici mai puțin decât 3.680 de lei. Este o scădere de aproape 3.000 de lei.

Astfel, pensia lui este foarmată din numărul de puncte (45 de puncte) de înmulțit cu valoarea punctului de pensie.  (81 de lei).

Citește și: Șeful Casei de Pensii recunoaște că unii pensionari au fost păcăliți. „Cifrele nu sunt în regulă”

Pensiile nevăzătorilor sunt diminuate cu 60% - 80%, în urma recalculării. Acum, Asociaţia Nevăzătorilor din România a anunțat că va organiza un miting de protest cu privire la noua Lege a pensiilor, în data de 19 septembrie.

Ciolacu a promis și în această direcție: „Am avut întâlnire cu persoanele cu dizabilităţi, am înţeles, am pus-o pe ministra Muncii să-mi găsească soluţiile, normal că o să le comunic împreună cu Comisia şi voi rezolva această problemă.”

Rezolvarea este doar creșterea pensiilor nevăzătorilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te