Guvernul „taie” sute de lei din pensie pentru 800.000 pensionari. Ce și cât au lucrat aceștia?

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.09.2024 - 16:12
Guvernul „taie” sute de lei din pensie pentru 800.000 pensionari. Ce și cât au lucrat aceștia? - Foto: Freepik
Guvernul „taie” sute de lei din pensie pentru 800.000 pensionari. Ce și cât au lucrat aceștia? - Foto: Freepik

Guvernul „taie” sute de lei din pensie pentru 800.000 pensionari. Ce și cât au lucrat aceștia? vă spunem potrivit datelor existente la Casa de Pensii. Guvernul a respins un document care ar fi ajutat la creșterea pensiilor sau cel puțin la reindexarea lor la 1 ianuarie.

SHARE

Pensie nemodificată pentru 800.000 de pensionari după recalcularea pensiei. Aceștia nu iau bani în plus în septembrie față de luna august.

Guvernul „taie” sute de lei din pensie pentru 800.000 pensionari. Ce și cât au lucrat aceștia?

În plus, ei mai primesc o veste foarte proastă. Pensia lor NU se va indexa la 1 ianuarie. Statul le-a completat pensia cu o sumă de bani (nu mică pentru mulți pensionari) pentrtu ca la recalculare pensia să NU le scadă și ei să rămână cu pensia în plată.

De exemplu, un pensionar care avea pensie de 5.000 de lei și care a primit la recalculare 4.000 de lei. El NU va primi pensie indexată la 1 ianuarie până când valoarea indexărilor nu va acoperi suma de 1.000 de lei cu care statul i-a completat pensia la recalculare.

Astfel, o inițiativă legislativă a vrut să repare această nedreptate. Documentul, s-a vrut o reparație pentru pensionarii care au muncit puțini ani, dar în condiții grele, speciale, la grupe de muncă.

Pensie înghețată pentru unii pensionari

Newsweek România a scris că grupele de muncă sau anii petrecuți în condiții grele ori speciale de muncă NU aduc puncte bonus și, implicit, bani în plus pensionarilor.

Citește și: Cum ajută grupele de muncă pentru o pensie mai mare la recalculare? Cât pierd cei care nu le au?

Inițiativa legislativă atrăgea atenția că legea pensiilor a înghețat pensiile minerilor, siderurgiștilor, ceferiștilor, a celor cu grupe de muncă, a persoanelor cu dizabilitățăți.

Inițiatorii mai arătau că „pentru aceste categorii de pensionari a rezultat o pensie recalculată mai mică decât cea aflată în plată, iar majorarea acesteia potrivit dispoziţiilor art. 84 alin. (3)-(7), ar fi posibilă doar după circa 3-5 ani, până atunci rămânând la nivelul aflat în plată înainte de recalculare, în condițiile în care ceilalți beneficiari de pensii ar beneficia anual de majorările instituite prin noua lege”.

Ei propuneau ca și aceste categorii de pensionari să beneficieze de indexarea de la 1 ianuarie care se face cu rata medie a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Citește și: DOCUMENT Formula de recalculare a pensiei, modificată! 800.000 pensionari iau bani în plus

PENSIE: Surpriză: așa cum se vede mai jos, Guvernul a dat AVIZ NEGATIV!

Această decizie de respingere a inițiativei este cu atât mai ciudată cu cât Ciolacu declara azi că va repara nedreptățile făcute pentru două categorii de pensionari. Declarațiile premierului sunt mai jos:

Citește și: Pensie mai mare pentru două categorii de pensionari promisă de Ciolacu. Vor fi creșteri de sute lei

Mai jos aveți documentul complet:

 

CONCLUZIE: 800.000 de pensionari rămân cu pensiile înghețate. Guvernul NU este de acord să modifice legea pensiilor pentru a-i ajuta.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te