Continuă să există mari nemulțumiri față de cum s-au recalculat pensiile. Pensie crescută, în medie, cu 620 de lei pentru 4.000.000 de oameni.
Citește și: Șeful Casei de Pensii anunță o nouă recalculare. Cu cât crește valoarea punctului de referință?
Dar, distribuirea a fost inegală. Au fost pensionari care au primit doar 1 leu în plus, alții care au primit 4.000 lei în plus pe lună.
Citește și: Combate la pensie durerile de reumatism cu un condiment banal. Ajutor din natură pentru pensionari
Citește și: Creștere de pensie cu 320 lei anunțată de Șeful Casei de Pensii. Milioane de pensionari iau banii
Pensie dublă pentru o categorie de pensionari. În cât timp vor lua 1.400 lei în plus?
Printre pensionarii care s-au considerat nedreptățiți sunt cei cu handicap. Newsweek a scris un prim text pe tema asta AICI
Citește și: Un tip de pensie se va recalcula de la 1 ianuarie 2025. Ce sume de bani se vor da în plus?
„Concret, noile decizii de pensie pe care nevăzătorii le primesc au valori cu 60% – 80% mai mici decât pensiile aflate în plată, fapt revoltător și inacceptabil!”, a punctat cineva.
Pentru a repara această nedreptate, guvernul a decis să le crească pensiile propunând introducerea unui coefecient de solidaritate.
Porpunerea a fost votată! Cum cresc pensiile?
Indemnizație lunară de solidaritate pentru pensionarii cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat
Guvernul României a aprobat, prin ordonanță de urgență, modificarea și completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care se introduce, începând cu data de 1 ianuarie 2025, o indemnizație lunară de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat care au și calitatea de pensionar pentru limită de vârstă.
Cea mai importantă prevedere spune că:
ctul normativ elaborat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prevede și acordarea unui punct de sprijin pentru persoanele cu handicap vizual grav, persoanele cu handicap grav și handicap accentuat care, după data de 1 ianuarie 2025, dobândesc calitatea de pensionar:
1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap vizual grav și handicap grav;
0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap accentuat.
Valoarea acestui punct de sprijin reprezintă 0,125 din ISR.
Noile prestații sociale vor fi acordate de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială pe baza informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice.
Ce pensie vor lua pensionarii cu handicap?
Cineva încercat pe rețelele de socializare să explice modul în care această propunere va influența veniturile acestor persoane. În cele 2 imagini este un rezumat. Apoi, prezentăm și explicația.
Pensia va crește de la 1.281 de lei la 2.613 dar, surpriza neplăcută este că puterea de cumpărare va înghiți această creștere.
Explicația celui care a analizat creșterea:
Guvernul a mai propus o varianta de corectare a legii 360/2024 cu referire la persoanele cu dizabilității, prin modificarea legii 448/2006:
Prevederii legislative:
Art. 581
(1) ….... li se acordă începând cu data de 1 ianuarie 2025 un coeficient de solidaritate care se aplică la cuantumul pensiei în plată.
(2) Coeficientul de solidaritate prevăzut la alin. (1) se acordă lunar și se determină prin aplicarea procentului de majorare a Indicatorul Social de Referință (ISR) la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
(3) Începând cu anul 2026 coeficientul de solidaritate se aplică la cuantumul pensiei în plată la care se adaugă suma rezultată din aplicarea acestui coeficient în anii precedenți.
7) …..... Coeficientul de solidaritate se acordă până la data la care cuantumul pensiei rezultat în urma recalculării prevăzută de noua lege a pensiilor atinge nivelul pensiei aflat în plată la data de 01 septembrie 2024.
CONCLUZIE:
Pensia recalculata in 2024 ( de 1.215 lei) va "ajunge" la nivelul "pensiei in plata" ( de 2.613 lei) , prin indexare anuala , după 10 ani ( in anul 2034).
** Sumele compensatorii obținute prin aplicarea coeficientului de solidaritate, vor acoperii din ce in ce mai puțin diferența dintre valoarea totala a pensiei + sumele compensatorii si valoarea pensiei in plata, dca aceasta, ar fi indexata corect cu inflația.
*** Puterea de cumpărare va scădea progresiv timp de 10 ani …. ( de la 218 la 80 pâinii - 63.33 % -)
Art. 582
(1) Persoanele cu handicap ...... care solicită pensie pentru limită de vârstă ......... începând cu data intrării în vigoare a prezentului act normativ beneficiază de 1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare în condiții de handicap grav, respectiv de 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare în condiții de handicap accentuat.
OSERVATIE: Conform acestui articol ….PUNCTELE DE SPRIJIN…. ( similare cu "punctele de stabilitate conf. L360/2024) se vor aplica DOAR pentru viitorii pensionarii. Pensionarii "IN PLATA" ….NU ….vor beneficia de puncte de sprijin. !!!!!
(2) Valoarea punctului de sprijin prevăzută la alin. (1) reprezintă 0,125 din Indicatorul Social de Referință (ISR).
OSERVATIE: Valoare ISR 2024 (594 lei) * 0.125 = rot. 75 lei. ….. Mai MIC decat VPR = 81 lei, valoarea cu care se multiplica punctele de stabilitate conf. L360/2024. Aceasta prevedere legislativa, intra in contradictie cu L360/2024 care prevede puncte de stabilitate si pentru persoanele cu dizabilitatii. !
(3) Prevederile alin. (1) se aplică și persoanelor prevăzute la art. 581, pentru stagiile de cotizare realizate după data de 01 ianuarie 2025, care au cumulat drepturi de pensie pentru limită de vârstă cu venituri pentru care asigurarea este obligatorie.
CONCLUZIE Chiar dacă pensia va crește ca bani, ea va fi înghițită de puterea de cumpărare slăbită.