Pensia a sute de mii de români, calculată după o nouă formulă. Iau bani mai mulți. Unde au lucrat?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 09.02.2025 - 14:18
Pensie a sute de mii de români, calculată după o nouă formulă. Iau bani mai mulți. Unde au lucrat? Foto: freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pensie a sute de mii de români, calculată după o nouă formulă. Iau bani mai mulți. Unde au lucrat? Foto: freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pensie a sute de mii de români, calculată după o nouă formulă. Iau bani mai mulți. Unde au lucrat? Foto: freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Pensie a sute de mii de români, calculată după o nouă formulă. Iau bani mai mulți. Unde au lucrat? Foto: freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Foto: freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Foto: freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Pensia a sute de mii de români va fi calculată după o nouă formulă. Iau bani mai mulți dacă pun cap la cap mai multe documente. Legislația a fost elaborată pentru toate situațiile în care pensionarii trebuie să acumuleze mai mulți ani munciți.

SHARE

Odată cu trecerea timpului, numărul persoanelor care au lucrat și în România și în străinătate a crescut considerabil. Conform datelor oficiale 3.000.000 de români au emigrat în 2008-2022. 

Citește și: Urmează săptămâna decisivă pentru creșterea pensiilor. Anunțuri importante de la guvern și CCR

Românii din diaspora încep să se pensioneze motiv pentru care legislația a fost adaptată pentru a le oferi tuturor drepturile pentru care au muncit atâția ani. 

Contribuțiile sociale reprezintă un venit singur pentru persoanele care se află la pensie iar formula de calcul este diferită față de persoanele care au muncit doar în România. 

Pensia a sute de mii de români, calculată după o nouă formulă. Iau bani mai mulți. Unde au lucrat?

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice a declarat într-o intervenție publică faptul că pensia comunitară ia în calcul timpul lucrat în alt stat al Uniunii Europene și se aplică în cazurile în care contribuabilul nu poate primi pensia națională pentru că stagiul de cotizare e mai mic decât minimul cerut de lege.

Citește și: 2.000.000 de români primesc ajutor pentru factura la energie. Câți bani le intră pe card

„Persoanele primesc pensie proporțional cu perioada în care au lucrat în fiecare țară, practic se face o totalizare a stagiului de cotizare din țările unde a lucrat, urmând ca pensia să fie stabilită de fiecare stat în parte”, a explicat acesta în cadrul unei emisiuni la Pro TV.

Pensie în Germania

Mai exact, o persoană care a muncit 20 de ani în România și 4 în Germania poate primi pensie doar de la statul român. De ce? Pentru a primi o cotă parte din contribuțiile sociale plătite la statul german trebuie să aibă minim 5 ani munciți. 

Citește și: Mai cresc pensiile la Mica Recalculare după înghețarea pensiilor? Casa de Pensii anunț de ultimă oră

Citește și: Blocaj la Casa de Pensii. Sistemul informatic nu funcționează. Ce pensii nu vor crește?

Mai mult decât atât, românii trebuie să fie foarte atenți deoarece sunt unele state care cer anumite condiții. Spre exemplu, în Germania, pentru a beneficia de pensia standard de limită de vârstă este decisiv anul nașterii 1946 și împlinirea vârstei de 65 de ani.

Pentru următorii ani, vârsta relevantă va fi mărită treptat din 2012 până la 67 de ani. Începând cu 2029 această limită de vârstă este valabilă pentru toate persoanele născute începând cu 1964.

Foto: freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

„Un principiu de bază în asigurarea de pensie este: Cu cât plătiți contribuțiile pe o perioadă mai îndelungată cu atât mai ridicate sunt acestea, și pensia va fi mai mare.

Pe lângă perioadele de contribuție din venitul din muncă se pot lua în considerare și perioadele de creștere a copiilor sau de îngrijire a aparținătorilor”, a transmis MAE pentru diaspora. 

Legislația din Italia e diferită

În momentul de față există aproape un milion de români care locuiesc în Italia și mulți încep să se pensioneze. Aceștia trebuie să știe că pentru a putea beneficia de pensia pentru limita de vârstă este necesar ca lucrătorul să fi împlinit vârsta de pensionare de 67 de ani și să fi realizat un stagiu minim de cotizare de 20 de ani (stagiul de cotizare poate fi atins prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate
în România + Italia (minim 1 an) + alte eventuale state UE/SEE).

Citește și: Care pensionari iau 330 de lei în plus la pensie pe lună pentru medicamente? Ce boli tratează?

„Pensia de bătrânețe se acordă dacă solicitantul și-a încetat activitatea salariată în Italia și în România. Din acest motiv, este important ca în cererile depuse în România pentru obținerea pensiei italiene să nu omită să se menționeze data încetării activității din Italia și din țara noastră și, dacă este cazul, din alte state UE.

Pentru stabilirea cuantumului pensiei sunt luate în calcul contribuțiile vărsate până la data îndeplinirii condițiilor de pensionare”, scrie în legislație. 

Pensia anticipată clasică (”anticipata”) este recunoscută lucrătorilor cu un stagiu minim de cotizare de 42 de ani şi 10 luni (în cazul bărbaţilor) şi 41 de ani şi 10 luni (în cazul femeilor), dintre care 35 de ani trebuie să reprezinte muncă efectivă.

Citește și: Bucura Oprescu care a garantat indexarea pensiilor reconfirmată ministrul muncii. Își ține cuvântul?

Aceste condiții sunt valabile până la 31 decembrie 2026.

Pensia anticipată parţială se acordă cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, persoanelor asigurate care au realizat stagiile complete de cotizare prevăzute de lege, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

Citește și: 700 lei ajutor la pensie pentru 2.800.000 de pensionari. Banii vin în aprilie. Care sunt condițiile

Condiţii de acordare a pensiei:

cererea de pensie, insoţită de documentele doveditoare, se depun la instituţia de asigurări sociale de domiciliu; aceasta va transmite în celălalt stat documentele necesare în vederea stabilirii drepturilor de pensie ;

comunicare între institutii se face prin intermediul formularelor de legătură;

la stabilirea drepturilor de pensie se au în vedere perioadele de asigurare realizate în ambele state iar drepturile se acordă proporţional cu perioada realizată în fiecare stat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te