Ordinul 9490, din 4 octombrie 2021, stipulează: „Art. 1: Începând cu data prezentului Ordin, managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate.
Art. 2: Prevederile art. 1 nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate, care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă, care trebuie să se prezinte periodic pentru monitorizare, investigații sau tratament, astfel de proceduri medicale urmând să fie realizate, în continuare, în unitățile medicale publice”.
Citește și: DOCUMENT Ordinul lui Arafat: se suspendă internările, medicii detașați la cazurile COVID | Newsweek Romania
Newsweek România a cerut Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) să lămurească facă femeile însărcinate care doresc să facă o întrerupere pot merge la spital în aceste 30 de zile. DSU ne-a transmis că medicul va decide dacă cererea lor este considerată urgentă pentru a le face procedura.
„În ceea ce privește exemplul dat de dvs. în solicitare, vă comunicăm că, așa cum și ordinul prevede, medicul curant este cel care decide dacă manevra medicală este sau nu amânată”, este răspunsul DSU pentru Newsweek România.
Reamintim că, în timpul stării de urgență, anul trecut, spitalele publice au refuzat să facă avorturi la cerere, până când Ministerul Sănătății nu a emis o adresă către direcțiile de sănătate publică pentru a le permite accesul femeilor în unitățile sanitare.
Președintele Societății de Obstetrică: Femeia cu sarcină care își dorește avortul trebuie să intre ca prioritară
„Nouă ne place să considerăm că o întrerupere de sarcină la cerere intră în categoria actelor medicale care trebuie făcute chiar și în condițiile unui Ordin al Comandantului, lucrurile cred că le-am lămurit în martie anul trecut. Avortul reprezintă un motiv constant de prezentare la medic, femeia cu sarcină care își dorește avortul trebuie să intre ca prioritară, adică „femeie însărcinată”. Sigur că nu s-a precizat punctual, cred că ar trebui să fie clar pentru toată lumea, dar sigur nu este clar, cum nu a fost nici acum un an și trebuie întărită această afirmație”, a punctat, pentru Newsweek România, prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România (SOGR).
Conform unei cercetări publicate de Centrul Filia în luna septembrie, 69 de spitale de stat refuză să mai facă întreruperi de sarcină la cerere, cele mai multe, din motive religioase sau etice.
În perioada pandemiei, în cinci orașe din România, femeile au ajuns la spital după ce au încercat să-și provoace singure avort, prin metode empirice.
Lista spitalelor unde se mai fac întreruperi de sarcină este disponibilă AICI.
Reamintim că procedura întreruperii de sarcină la cerere nu este decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și se face contra cost. O intervenție, în funcție de localitate și de spital (public sau provat) începe de la circa 60 de lei și poate ajunge până la 700 de lei.