Există numeroase litigii atât în ceea ce privește recalcularea pensiei, dar și în ceea ce privește drepturile salariale. Pentru că aceste procese durează foarte mult, Ministerul Justiției a venit cu un proiect de lege.
Citește și: Ministrul muncii, anunț greșit despre creșterea pensiilor. Care pensionari nu iau bani în plus ?
Citește și: Care pensionari ies la pensie cu 13 ani mai devreme? Primesc, la recalculare, o sumă mare de bani
OFICIAL Nu ești mulțumit de pensia recalculată? Cui te adresezi? În câte zile primești soluția?
Acest proiect de lege se află în dezbatere publică.
Proiectul stipulează că justiția trebuie să soluționeze cazurile cu prioritate și că trebuie să motiveze decizia în 15 zile. Reamintim că fără motivare, soluția nu își face efectul.
Ce spune ordonanța?
„Prezenta ordonanță de urgență are în vedere instituirea unor măsuri pentru următoarele categorii de procese, indiferent de natura și obiectul acestora, de calitatea părților ori de instanța competentă să le soluționeze:
cele privitoare la stabilirea și/sau plata drepturilor salariale sau de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice, inclusiv cele privind obligarea la emiterea actelor administrative sau privind anularea actelor administrative emise pentru acest personal sau/și cele privind raporturile de muncă și de serviciu ale acestui personal;
cele privitoare la stabilirea și/sau plata drepturilor la pensie, inclusiv cele rezultate din actualizarea/recalcularea/revizuirea drepturilor la pensie sau/și cele privind alte prestații de asigurări sociale pentru aceste categorii de personal.
Un exemplu concret
Se pune întrebarea: care pensionari ar putea să se adreseze instanței. Am identificat douiă categorii. Prima este categoria de pensionari care au avut ore suplimentare, au lucrat sâmbăta, au luat prime sau sporuri care nu au fost luate în calcul la recalculare.
Ei sunt obligați de lege să aducă dovezi privind faptul că au avut acele venituri nepermanente. Ei pot ajunge să dea în judecată ITM pentru obținerea documentelor.
Newsweek a scris că pensionarii care au lucrat în condiții speciale trebuie să primească o creștere cu 50% a punctajului anual. Și acesta este un motiv de judecată.
Citește și: Care pensionari primesc o creștere de pensie de 50% chiar înainte de recalculare? Instanța a decis
Proiectul de lege de mai sus dă și termene
Prin proiect se mai prevede că sesizările prevăzute la alin. (1) se judecă cu prioritate, în cel mult 60 de zile de la data învestirii Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar decizia se motivează în termen de cel mult 15 de zile de la pronunțare și se publică în cel mult 5 zile de la motivare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ce zic sindicatele?
Sindicaliștii de la BNS sunt nemuțumiți de forma legii. Ei spun că proiectul aflat în dezbatere publică și publicat pe site-ul web al Ministerului Justiției în data de 05.06.2024 urmărește instituirea unor soluții derogatorii de la dreptul comun în materia sesizării Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) pentru pronunțarea unor hotărâri prealabile. Deși se dorește asigurarea unei practici judiciare uniforme și unitare, efectul imediat al adoptării acestui act normativ va fi suspendarea cauzelor similare aflate pe rolul instanțelor până la pronunțarea hotărârii prealabile.