Nu au curent, învață la lumânare, și împart aceeași pâine. Povestea a trei surori care știu ce vor

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 20.01.2023 - 16:23
Lumanare / Foto: Profimedia

Trei surori învață și citesc la lumina lumânării și împart aceeași bucată de pâine, când o au, dar știu ce vor. Cea mare are 13 ani și vrea să ajungă asistentă medicală, celei mijlocii îi place limba engleză și cea mică iubește cărțile.

SHARE

Roxana, Denisa și Elisabeta sunt trei surori din Botoșani care învață și citesc la lumina lumânării și împart aceeași bucată de pâine, dar nu se lasă. 

Roxana, sora cea mare are 13 ani și vrea să se facă asistentă medicală. Și Denisei, sora mijlocie, îi place să învețe. Este captivată de limba engleza. Iar Elisabeta, cea mai mică dintre surori, iubește cărțile. Pe parcursul lunilor de iarnă, mezina se grăbește să ajungă acasă de la școală doar ca să mai prindă lumină naturală și să parcurgă câteva pagini.

Citește și: VIDEO Cei trei mineri au murit într-un camion militar DAC, vechi de 40 de ani. Nu era o tanchetă

Părinţii fetelor abia se descurcă. Mama nu munceşte, iar tatăl lucrează cu ziua doar vara. Iarna îşi mai ajută vecinii pentru a mai câștiga ceva bani, dar nu are ceva stabil. 

„Dacă am avut ce mânca, am mâncat. Dacă nu, am tăcut. Dumnezeu nu doarme niciodată (...) Cu bănuții pe care îi câștig nu pot să îmi trag lumină, să fac o fântână. De plouat, mă plouă în casă. Am luptat, dar fără rost”, a declarat tatăl celor trei surori, relatează redactia.ro.

România, pe primul loc în UE la sărăcie și excluziune socială

În Uniunea Europeană, în 2020, riscul sever de sărăcie și excluziune socială pentru tineri (15-29 de ani) a fost, în medie, de 7% și a crescut cu două puncte procentuale față de 2019.

Dintre cele 26 de state membre, România conduce „Top-ul sărăciei și excluziunii sociale”, având cel mai mare procent de tineri expuși la acest risc: 24%. Urmează Bulgaria, cu 21%, și Grecia, cu 16%.

Citește și: O femeie de 89 de ani cu Alzheimer, păcălită de patronii azilului de bătrâni. I-au luat apartamentul

La polul opus, cu un procent de sub 3% de tineri expuși la sărăcie și excluziune socială, se află 11 țări UE: Luxemburg, Croația, Estonia, Finlanda, Slovenia, Polonia, Olanda, Cehia, Cipru, Suedia și Austria.

În ceea ce privește evoluția 2019/2020, datele Eurostat arată că cea mai mare creștere în ceea ce privește riscul de sărăcie și excluziune socială a fost înregistrat la tinerii din România, Irlanda și Germania, în toate cele trei cazuri avansul fiind de peste 3%. În același timp, riscul a scăzut considerabil în Slovacia (-2%).

Cele mai afectate subgrupe de vârstă

Românii între 15-19 ani și 25-29 de ani sunt cei mai amenințați de riscul de sărăcie și excluziune socială, subliniază Eurostat, cu o creștere 2019/2020 de circa patru puncte procentuale. Tinerii de 20-24 de ani sunt cei mai expuși în Irlanda (+5%).

La polul opus, cele mai mari descreșteri ale riscului de sărăcie și excluziune socială au fost înregistrate în intervalul studiat la subgrupa 15-19 ani din Slovacia (-4%), la subgrupa 20-24 de ani din Malta (-3%) și la subgrupa 25-29 de ani din Grecia (-2%).

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te