Ministrul Muncii anunță o creștere de pensie pentru o categorie de pensionari. „Iau puncte bonus”

DE Florentina Enache | Actualizat: 25.09.2024 - 14:43
Ministrul Muncii anunță o creștere de pensie pentru o categorie de pensionari. „Iau puncte bonus” - Foto: INQUAM PHOTOS / Mălina Norocea
Ministrul Muncii anunță o creștere de pensie pentru o categorie de pensionari. „Iau puncte bonus” - Foto: INQUAM PHOTOS / Mălina Norocea

Ministrul Muncii anunță o creștere de pensie pentru o categorie de pensionari. „Iau puncte bonus”. Cine beneficiază?

SHARE

Pensie recalculată pozitiv pentru 4.000.000 de pensionari. Aceștia au primit, în medie, peste 650 de lei în plus la pensie de la 1 septembrie.

Există pensionari care s-au trezit, însă, cu o pensie micșorată la recalculare. Este vorba despre pensionarii care au muncit mai puțin de 25 de ani. Ei nu au primit puncte bonus, care se dau doar dacă au muncit mai mult de 25 de ani.

Cei mai afectați pensionari au fost cei care au lucrat în condiții grele, speciale, sau în grupe de muncă. Pentru ei nu s-a găsit niciun fel de soluție.

Citește și: Pensie recalculată greșit pentru un număr uriaș de pensionari. Disperarea i-a scos în stradă

Există și pensionari care au pierdut 60-80% din pensie la recalculare. Este vorba despre pensionarii nevăzători.

Ministrul Muncii anunță o creștere de pensie pentru o categorie de pensionari. „Iau puncte bonus”

Persoanele cu deficienţe auditive care se vor pensiona ar putea beneficia de un coeficient de solidaritate şi de puncte de sprijin.

„Împreună găsim soluţii, astfel încât, complementar noii legi a pensiilor, ale căror efecte pentru comunitatea dumneavoastră le cunoaştem cu toţii, dar care are ca principal pilon contributivitatea, care vă menţine în continuare stagiile scurte de cotizare, dar faţă de care venim cu o soluţie discutată împreună cu reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale reprezentative, inclusiv Asociaţia Naţională a Surzilor (ANSR), astfel încât să venim şi cu un coeficient de solidaritate, dar şi cu puncte de sprijin pentru cei din comunitatea dumneavoastră, care au muncit şi care datorită muncii dânşilor vor dobândi calitatea de pensionar", a precizat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, conform Agerpres.

De ce a scăzut pensia de nevăzător cu 80%?

„Concret, noile decizii de pensie pe care nevăzătorii le primesc au valori cu 60% – 80% mai mici decât pensiile aflate în plată, fapt revoltător și inacceptabil!

Citește și: RECALCULARE 2 foști colegi: Unul, pensie cu 1.100 lei mai mică. Altul cu 1.700 lei mai mare. De ce?

Cum s-a ajuns aici? Conform atât vechiului act normativ în materie, Legea nr. 263/2010, cât și Legii nr. 360/2023, intrată în vigoare la 1 septembrie, pentru a se putea pensiona, nevăzătorii trebuie să lucreze un număr de ani echivalent cu o treime din stagiul de cotizare”, au spus reprezentanții Asociaţiei Nevăzătorilor din România.

Pensie recalculată greșit pentru un număr uriaș de pensionari. Disperarea i-a scos în stradă

Pensionarii cu dizabilităţi au ieșit în stradă luni, 16 septembrie, în Piaţa Victoriei, acuzând autoritățile că pensiile lor au scăzut cu procente „cuprinse între 40 şi 80%”, după recalculare, a declarat Daniela Tontsch, preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România.

Citește și: Pensie suspendată un an pentru acești români cu probleme la dosar. Anunț de la Casa de Pensii

„O indemnizație socială nu are aceeași valoare sau semnificație juridică și socială ca un drept de pensie câștigat prin muncă”, a afirmat președintele Consiliului, conform Digi24.

Daniela Tontsch a mai spus că este „dureros” că persoanele cu dizabilități, care se confruntă cu multe limitări, trebuie să protesteze pentru a-și „apăra dreptul la demnitate”.

„Oameni care au muncit în condiții de handicap, care au contribuit la sistemul de pensii, au făcut eforturi supraomenești să îndeplinească stagiul de cotizare contributiv prevăzut de lege și s-au pensionat la limită de vârstă, sunt ignorați și umiliți în acest mod”, a afirmat Tontsch.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te