„Am finalizat raportul care conține toate datele despre acest caz și le voi prezenta doamnei prim-ministru. Și pe parcusul zilei de ieri specialiștii în Adopții au ținut legătura cu familia care a adoptat fetița. Am recomandat ca un specialist din partea noastră să poată vedea copilul și să confirme dacă acesta este bine, inclusiv prin intermediul mass-media, pentru a fi siguri cu toții că acest copil este bine. Vom trimite solicitare în SUA pentru a realiza monitorizarea post-adopție. Avem această posibilitate și o vom face. Doamna premier mi-a solicitat toleranță zero la cei care au greșit. Haideți să vedem cine a greșit și apoi să vorbim despre demiteri”, a susținut ministrul Budăi.
Monitorizarea post-adopție nu este, însă, o „posibilitate”, ci, potrivit legii publicată chiar pe site-ul Ministerului Muncii, „monitorizarea post-adopţie a copiilor adoptaţi internaţional din România are o durată de cel puţin doi ani, fiind solicitate trimestrial rapoarte de monitorizare (follow-up reports), însoţite de fotografii ale copilului”.
Citește mai multe detalii despre cazul Sorinei aici: Cazul fetiței din Mehedinți. Faptele din spatele unor jumătăți de adevăruri
Mai mult, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și Adopție (ANPDCA) specifică foarte clar că „va lua în evidenţă doar cererile acelor familii care acceptă realizarea rapoartelor de monitorizare post-adopţie şi nu va colabora cu acele persoane care refuză monitorizarea postadopţie a copilului”.
De asemenea, rapoartele post-adopție trebuie să fie efectuate de organizații private autorizate de ANPDCA sau de servicile sociale din statul de primire.
Ministrul Budăi a mai precizat și că „adopția poate fi închisă doar la solicitarea familiei adoptatoare pentru că nu s-a compatibilizat cu copilul sau dacă se vor fi constatate rele tratamente aplicate minorului”.
Vineri, fetița de opt ani a fost scoasă din curtea din Baia de Aramă de o procuroare însoțită de mascați, iar copila s-a zbătut, spunând că nu vrea să plece. Familia adoptivă a comunicat că fetița este bine în prezent.
Oamenii legii care au cercetat cazul încă de la pronunțarea sentinței definitive a Curții de Apel Craiova și familia adoptivă au declarat că fetiței i se spusese că familia adoptivă voia să o ia pentru a-i preleva organele.
Newsweek România vă va prezenta raportul Ministerului Muncii îndată ce va fi făcut public.