Marius Budăi a anunțat calendarul plăților pensiilor în septembrie. Cum vor primi pensionarii banii

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 30.07.2024 - 15:41
Marius Budăi a anunțat calendarul plăților pensiilor în septembrie. Cum vor primi pensionarii banii Foto: Profimedia Images: Fotografie cu caracter ilustrativ)
Marius Budăi a anunțat calendarul plăților pensiilor în septembrie. Cum vor primi pensionarii banii Foto: Profimedia Images: Fotografie cu caracter ilustrativ)

Fostul ministru al Muncii și al Solidarității Sociale, Marius Budăi, a anunțat calendarul plăților pensiilor în luna septembrie. Cum vor primi pensionarii banii prin noua formulă de calcul.

SHARE

Mai este puțin timp până când va fi finalizată marea recalculare a pensiilor. 5.000.000 de pensionari așteaptă cu sufletul la gură momentul în care vor primi deciziile cu pensia recalculată.

O bună parte dintre decizii au fost emise și vor fi trimise către Poșta Română, instituție care se ocupă de distribuirea documentelor oficiale.

Înmânarea lor se va face doar sub semnătura titularului pentru că este cel mai important document al pensionarilor și este confidențial.

Oficialii promit că aceste creșteri sunt substanțiale pentru persoanele care au muncit mulți ani și au adus contribuții la sistemul public de pensii. 

Marius Budăi a anunțat calendarul plăților pensiilor în septembrie. Cum vor primi pensionarii banii

Astfel, vor fi rezolvate inechitățile din sistem, iar peste 3.000.000 de pensionari vor primi creșteri ale veniturilor între 1 leu și 3.000 de lei.

Chiar dacp procesul de recalculare a fost îndelungat și a suferit câteva amânări, fostul ministru al Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi spune că seniorii din România vor primi banii promiși.

Citește și: Cum iei 6.200 lei pensie la recalculare, după doar 22 ani lucrați? Nu ai nevoie de puncte bonus!

„Ceea ce se întâmplă acum în casele județene de pensii, și anume acel (…) proces de listare a deciziilor de pensionare cu noile cuantumuri ale pensiilor recalculate și trimiterea lor către Poșta Română, este un răspuns ferm și un angajament ferm al Guvernului Ciolacu că pensiile vor fi plătite recalculate, începând cu data de 1 septembrie, așa cum este angajamentul luat de actuala majoritate prin legea care a fost promovată în Parlament, promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial”, a declarat Marius Budăi.

Când se fac plățile

Mulți dintre pensionari se tem de faptul că nu ar putea primi niciun ban de la stat. Există 1 milion de persoane care nu au primit niciun leu la recalculare însă vorbim despre cei care au tot beneficiat de creșteri importante de-a lungul anilor.

„Da, sunt asigurate fondurile necesare încă de la construcția acestui buget pe anul 2024, atât bugetul de stat, cât și bugetul asigurărilor sociale”, a mai spus fostul ministru.

Primul pas este trimiterea deciziilor cu pensia recalculată, după care pensionarii vor primi banii conform calendarului.

„Este acea convenție cu Poșta Română, care prevede că după data de 15 august toate deciziile de pensii recalculate, care conțin recalcularea, vor fi trimise către seniorii României (…), începând cu 1 septembrie, conform calendarului legal asumat, data de 1 și 15 septembrie pentru seniorii României care primesc pensia cu Poșta Română, și între 12 și 14 septembrie pentru cei care primesc pensia în cont, pe card (…), să poată fi făcute și plățile”, a mai spus Marius Budăi.

Citește și: Cine sunt cei 1.300.000 pensionari ce nu vor avea pensia mărită următorii mulți ani? Vin procese!

Citește și: Câți ani au lucrat și ce salariu au avut pensionarii care iau pensie mare la recalculare? Exemple

Formula de recalculare

VPR (81 lei) X numărul de puncte.

Puncte: contributivitate + stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Citește și: Șeful Casei de Pensii anunță creșterea pensiilor mici cu 50% la recalculare. Cât e de devărat?

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 uncte de fiecare an).

Puncte stabilitate:

- 0,50 puncte/an, pentru anii munciți din intervalul 26 - 30 ani; 

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35 ani;

1 punct pentru fiecare an muncit peste 35 de ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te