Viitoarea lege a pensiilor prevede că vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani. Dacă cineva vrea să muncească și după această vârstă are nevoie de semnătura, anuală, a patronului (angajatorului).
Potrivit noii legi a pensiilor, pensionarii care muncesc mai mult primesc o pensie cu mult mai mare. Asta, pentru că noua lege a pensiilor acordă puncte bonus pentru fiecare an lucrat dacă ai deja 35 de ani munciți.
Legea pensiilor: 400 lei în plus la pensie, condiționați de semnătura patronului
Dar Codul Muncii este o lege-cadru, la care se poate adăuga, prin contracte individuale sau colective de muncă sau prin alte legi specifice.
Noua Lege a pensiilor stabileşte că, dacă ai peste 35 de ani lucraţi, iei 1 punct în plus la pensie, pentru fiecare an lucrat.
Citeşte şi: Top 10 schimbări din legea pensiilor: Formula de calcul, stagiul de cotizare, procentul de creștere
Aşadar, dacă, între 65 şi 70 de ani, cu acordul scris anual al angajatorului, mai lucrezi cinci ani, mai câştigi la pensie 81 de lei x 5 ani = 405 lei.
Un punct de pensie înseamnă 81 lei în plus pe an. La 65 de ani, în afară de cazurile excepţionale, este imposibil să nu ai 35 de ani lucraţi, iar dacă intrat în muncă la 25 de ani ai chiar 40 de ani lucraţi.
Pe noua formulă de calcul, valoarea punctului de referință va fi de 81 de lei, potrivit noii legi.
Formula de calcul a pensiei: numărul de puncte X 81 de lei
Citeşte şi: Cine sunt românii care primesc 5.000 lei în plus la pensie? Unde au muncit timp de numai 10 ani?
Numărul total de puncte este suma punctelor pe contributivitate, punctelor de stabilitate şi punctelor pentru perioadele asimilate şi necontributive - cum este aceea a studiilor universitare.
În general, punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în Armată, șomaj sau facultate. În aceşti ani, acumuleiz 0,25 puncte anual, adică de exemplu dacă faci cinci ani de facultate acumulezi 1,25 puncte.
Punctelele de contributivitate sunt cele din anii în care ai contribuit efectiv la sistemul de pensii. Ai un punct pentru fiecare an de contribuţie.
Citeşte şi: Ciucă, optimist: Veniturile la buget vor creşte astfel încât să poată acoperi majorările pensiilor
Punctele de stabilitate se dau pentru ca cei care stau mai mult în muncă, după următoarea formulă:
0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;
1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 - 40 ş.a.m.d.
Art. 47, al (2), din noua Lege a pensiilor, stipulează că "stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi".
Aliniatul (3) spune că "stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi".
În Codul Muncii, există două prevederi, care stabilesc deja dreptul femeilor de a-şi continua activitatea, până la vârsta de 65 de ani, şi posibilitatea de a-şi continua activitatea, cu acordul angajatorului, şi după 65 de ani, până la cel mult 68 de ani.