Jaful care a șocat România: Suspecții de la Drents rămân în arest, artefactele, tot de negăsit

DE Elena Petrescu | Actualizat: 01.02.2025 - 12:38
Jaful care a șocat România: Suspecții de la Drents rămân în arest, artefactele, tot de negăsit. FOTO - Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)
Jaful care a șocat România: Suspecții de la Drents rămân în arest, artefactele, tot de negăsit. FOTO - Profimedia(imagine cu rol ilustrativ)

Jaful care a șocat România: Suspecții de la Drents rămân în arest, artefactele, tot de negăsit. Doi bărbați și o femeie, toți din Heerhugowaard sunt suspectați de implicare în intrarea prin efracție în muzeul Drents și furtul a patru artefacte românești.

SHARE

Cei trei suspecți care au fost arestați în legătură cu furtul artefactelor românești de la muzeul Drents din orașul Assen (nordul Olandei - n.r.), vor rămâne în arest preventiv pentru încă două săptămâni, în conformitate cu decizia luată vineri de un judecător de instrucție, a anunțat Serviciul Procuraturii Publice (OM), citat de publicația olandeză NL Times.

Jaful care a șocat România: Suspecții de la Drents rămân în arest, artefactele, tot de negăsit

Doi bărbați și o femeie, toți din Heerhugowaard, localitate din provincia Olanda de Nord, sunt suspectați de implicare în intrarea prin efracție în muzeul Drents și furtul a patru artefacte românești în ziua de 25 ianuarie, amintește sursa citată.

Suspecții au fost arestați cu ajutorul populației.

Citește și: Comorile Daciei revin acasă! Artefactele din Olanda au sosit în țară. Ce se întâmplă cu cele furate?

 'Au fost prezentate obiecte de îmbrăcăminte și o geantă. Au fost găsite în vecinătatea muzeului.

Acest lucru a reprezentat o descoperire importantă în anchetă, împreună cu multe alte rezultate ale cercetării', a explicat OM, care a adăugat că va depune toate eforturile pentru a coopera cu poliția 'pentru a obține o perspectivă asupra artefactelor', care încă nu au fost găsite. Orice informație din partea publicului poate fi valoroasă în acest sens, a adăugat OM.

Citește și: VIDEO A plătit 30.000 de lei pe coiful din tezaurul dacic furat în Olanda. Cine l-a donat statului?

Parchetul olandez a subliniat că publicarea numelor și fotografiilor unui suspect arestat reprezintă o 'măsură drastică', rar folosită. În cazul furtului de artă de la muzeul Drents, instituția a considerat că există o 'nevoie urgentă', deoarece piesele de artă furate nu au fost încă găsite.

 'Aceasta este în continuare cea mai mare prioritate a noastră', a adăugat OM.

După difuzarea fotografiilor, poliția a primit multe ponturi, dar nu a precizat cât de utile au fost acestea. 'Ponturile sunt analizate cu atenție de către echipă', s-a limitat să declare un purtător de cuvânt.

Măsura neobișnuită de a publica fotografiile și numele a doi dintre suspecții arestați s-a datorat în principal 'caracteristicilor acestui furt', a declarat ministrul justiției din Olanda, Van Weel.

El a adăugat că acest caz se desfășoară sub semnul presiunii internaționale, dar și a presiunii timpului, pentru că artefactele ar putea fi 'în drum spre o țară străină sau altundeva, sau ar putea fi distruse. Prin urmare, fiecare secundă contează'.

Van Weel a adăugat că poliția i-a anunțat pe suspecți că fotografiile lor urmau să fie publicate.

'Suspecților li s-a oferit și posibilitatea de a spune unde sunt artefactele. În caz contrar, aceste imagini urmau să fie făcute publice. Așadar, am făcut această alegere', a explicat ministrul olandez.

Acestea sunt artefacte 'unice', a insistat Van Weel, care a discutat această chestiune cu miniștrii români ai afacerilor interne și de justiție în cadrul unei întâlniri la nivel european care a avut loc în această săptămână.

'Pentru ei este o lovitură semnificativă', a declarat Van Weel. 

''Românii sunt încântați că poliția a reușit să aresteze atât de repede suspecții și, totodată, nu au făcut presiuni pentru ca în Olanda să fie luate măsuri suplimentare'', a mai spus ministrul olandez.

La 25 ianuarie, patru piese arheologice din România, între care coiful de aur de la Coțofenești, expuse la Muzeul Drents din Assen (nord), au fost furate. Muzeul Drents găzduia expoziția 'Dacia! Regatul aurului și argintului', cu peste 500 de piese împrumutate de România. Expoziția se încheia chiar în weekendul în care a avut loc jaful, iar coiful de aur era piesa principală a expoziției. Vineri, restul pieselor din expoziția de la Muzeul Drents au sosit în România.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te