IRIDEX Group: un model de excelență în gestionarea deșeurilor și protecția mediului (P)

DE Newsweek România | Actualizat: 12.12.2023 - 16:07
IRIDEX Group: un model de excelență în gestionarea deșeurilor și protecția mediului Foto: IRIDEX
IRIDEX Group: un model de excelență în gestionarea deșeurilor și protecția mediului Foto: IRIDEX

Eficiență și inovație în sistemul de salubrizare din Dolj - un proiect pilot de succes.

SHARE

Într-o epocă în care sustenabilitatea și protecția mediului devin tot mai cruciale, Iridex Group, cea mai mare companie din industria mediului din România, cu o experiență de 30 de ani de activitate, se impune ca un pionier și lider al inovației ecologice.

Prin companiile sale, IRIDEX promovează energia verde și susține utilizarea gazului de depozit și a energiei fotovoltaice. Astfel, a implementat proiecte inovatoare în toate sectoarele de activitate, de la energie regenerabilă la producerea de energie electrică din biogaz.

În acest moment, Iridex derulează în județul Dolj unul dintre cele mai ample proiecte de colectare separată și valorificare a deșeurilor. Aici, subsidiara Iridex Group Salubrizare a dezvoltat unul dintre cele mai moderne sisteme de colectare separată a deşeurilor din ţară, o rețea complexă care ajută la protejarea mediului, un proiect pilot ultramodern. 

 

Cu o istorie începută în 1991, compania IRIDEX Group  și-a dedicat peste trei decenii protecției mediului, având un rol esențial în managementul deșeurilor municipale, construcția și operarea centrelor de management integrat al deșeurilor și în producerea de energie electrică din surse regenerabile.

IRIDEX Group, în ansamblul său, este un consorțiu integrat care se ocupă de toate aspectele gestionării deșeurilor, de la colectare până la reciclare și eliminare. 

O serie de premiere naționale. Unicul producător de energie electrică pe bază de biogaz din România

Prin abordarea sa inovatoare, IRIDEX Group a înregistrat o serie de premiere naționale, consolidându-și poziția ca lider în promovarea energiei verzi și în susținerea utilizării surselor regenerabile de energie.

Printre realizările sale semnificative se numără prima instalație eoliană, primul depozit ecologic de deșeuri, prima instalație de tratare a levigatului cu osmoză inversă și prima instalație de valorificare a gazului de depozit prin cogenerare din România.

IRIDEX Group este unicul producător de energie electrică pe bază de biogaz din România, operând o instalație de 3,6 MWh la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Chiajna. Aici, transformă gazul rezultat din fermentația naturală în peste 20.000 MWh de energie ecologică anual.

Mai mult, compania a dezvoltat două parcuri fotovoltaice în sudul țării, fiecare cu o capacitate de 5 MWh, răspunzând astfel la nevoia de energie curată și la criza energetică globală.)

Iridex Group Salubrizare a făcut din județul Dolj un exemplu de urmat în gestionarea deșeurilor

Inovațiile tehnologice sunt un pilon central în strategia IRIDEX. Sub aripa IRIDEX Group, firma IRIDEX Group Salubrizare, principalul operator de salubrizare din județul Dolj, a transformat județul într-un exemplu de urmat în gestionarea deșeurilor.

Cu un personal dedicat de 498 de angajați și o flotă de 209 vehicule, compania a implementat unul dintre cele mai moderne sisteme de colectare a deșeurilor din România și gestionează eficient colectarea separată a deșeurilor în întreg județul, 109 unități administrativ-teritoriale din județul Dolj, incluzând 5 orașe și 104 comune și peste 8.000 de agenți economici. 

Colectarea deşeurilor pe fracţii se face în premieră cu containere supraterane şi subterane

În municipiul Craiova, există acum 438 de platforme de containere îngropate și 1016 containere supraterane de tip Easy, toate dotate cu senzori pentru monitorizarea gradului de umplere.

Această abordare permite optimizarea colectării separate și contribuie semnificativ la eficiența sistemului. Circuitul deşeurilor nu se opreşte însă la ridicarea lor de la cetăţeni. Cele mai răspândite și valoroase materiale recuperate din fiecare casă se împart în patru categorii: hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă şi deşeuri reziduale.

Odată colectare acestea sunt transferate în stația de sortare de la Mofleni, unde sunt balotate și trimise spre reciclare. Firma şi-a propus să replice proiectul pilot de la Dolj şi în alte zone ale ţării, în special în regiunile din Sud şi este pregătită pentru investiţii de 100 de milioane de lei.

Educație ecologică și responsabilitate socială

Într-o lume unde protejarea mediului înconjurător a devenit o prioritate majoră, implicarea activă și consecventă a companiilor în educarea ecologică a comunităților locale este esențială. Investițiile în tehnologie și educație sunt considerate esențiale pentru un mediu mai curat și pentru promovarea bunăstării comunității.

IRIDEX Group nu se limitează doar la colectarea deșeurilor, ci se implică activ în educarea populației. Prin proiecte desfășurate în școli și campanii de conștientizare, cum ar fi "COLECTEAZĂ SEPARAT.

Fii Moș Crăciun pentru orașul și județul tău", „10 minute de educație ecologică în școli”, „Caravana ecologizării”  compania promovează importanța reciclării și a unui comportament responsabil față de mediu.

Activitățile IRIDEX Group Salubrizare în Dolj reprezintă un exemplu de bune practici în domeniul gestionării deșeurilor. Şi investiţiile în tehnologie şi cele în educaţie sunt considerate prioritate de către compania de salubrizare care consideră că bunăstarea unei națiuni nu se măsoară doar prin produsul intern brut sau indicatori economici și sociali, ci și prin starea mediului înconjurător.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te