În ce situație poți fi chemat la muncă, dacă ți-ai luat liber? Ce drepturi ai în concediul medical

DE Florentina Enache | Actualizat: 20.05.2025 - 10:01
În ce situație poți fi chemat la muncă, dacă ți-ai luat liber? Ce drepturi ai în concediul medical - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
În ce situație poți fi chemat la muncă, dacă ți-ai luat liber? Ce drepturi ai în concediul medical - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

În ce situație poți fi chemat la muncă, dacă ți-ai luat liber? Ce drepturi ai în concediul medical? Ce trebuie să știe toți salariații din România?

SHARE

Angajații din România au dreptul la concediu medical, iar în această perioadă ei nu pot fi nici chemați la muncă, nici concediați.

În timpul concediului medical, activitatea salariatului este suspendată, iar angajatorul nu are obligația de a plăti drepturi salariale, dar nici nu are dreptul de a solicita prestarea muncii, scrie avocatnet.ro.

În ce situație poți fi chemat la muncă, dacă ți-ai luat liber? Ce drepturi ai în concediul medical

În schimb, salariatul poate fi rechemat din concediul de odihnă, însă doar în condiții excepționale și temeinic justificate.

Citește și: Amendă de 5.000 de lei angajatorului care nu oferă salariul minim. Ce trebuie să știe salariații

„Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă”, se arată în Codul Muncii.

Citește și: Cum afli dacă angajatorul ți-a plătit contribuțiile pentru pensie. Metoda să știi vechimea în muncă

Când angajatul este în concediu medical, el nu mai primește salariu, ci o indemnizație.

Aceasta nu este plătită direct de stat, ci mai întâi de angajator, mai scrie sursa citată.

În cazul concediilor pentru incapacitate temporară de muncă provocată de boli obișnuite, angajatorul plătește primele cinci zile din fondurile proprii.

Abia după această perioadă, sumele aferente zilelor suplimentare pot fi recuperate de la stat, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).

Pentru alte tipuri de concedii medicale (precum cele pentru accidente de muncă, boli profesionale, sarcină și lăuzie, îngrijirea copilului bolnav etc.), indemnizațiile pot fi acoperite integral de FNUASS, fără ca angajatorul să suporte vreo parte din cost, în afara obligației de plată inițială.

Dacă angajatul prezintă un certificat medical care atestă incapacitatea de muncă, angajatorul este obligat să-i ofere concediu medical angajatului.

Chiar dacă are suspiciuni legate de veridicitatea stării medicale, acestea nu îi oferă dreptul de a chema salariatul la muncă.

Eventualele neconcordanțe trebuie dovedite prin căile legale, nu asumate.

Mai mult, nu orice stare de rău dă dreptul la concediu medical.

De asemenea, Codul Muncii interzice concedierea pe durata concediului medical.

Angajatorul poate concedia angajatul după revenirea din concediul medical, dacă se constată că salariatul e inapt fizic/psihic pentru a munci.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te