Piața imobiliară pune la vânzare apartamente și garsoniere la prețuri uriașe. Prețul pe metru pătrat se apropie de 3.000 de euro la Cluj și a trecut de 2.000 de euro la București. Metru pătrat construit.
Prețul de vânzare la apartamente și garsoniere este aproape identic, atât în blocurile comuniste, cât și în ansamblurile rezidențiale.
Imobiliare: De ce să cumperi un apartament într-un bloc comunist și nu într-un ansamblu rezidențial?
Există o mare dilemă pe piața imobiliară. Ce să alegi: să cumperi un apartament într-un bloc vechi sau să cumperi un apartament în noile ansambluri rezidențiale?
O mică paranteză.
În București, apartamentele vechi sunt, în medie, mai scumpe cu 22% față de aceeași lună a anului trecut, având un preț de 2.025 euro/metru pătrat. Apartamentele noi se găsesc la un preț mediu de cerere de 1.747 euro și sunt cu 6% mai scumpe față de aceeași lună a anului trecut.
În Cluj, lucrurile sunt și mai grave.
Prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.946 euro/metru pătrat, cu 16% mai ridicat comparativ cu anul trecut.
Citește și: FOTO Cum arată o garsonieră de 185.000 € din Cluj? E „vintage”, cu pereții scorojiți și crăpați
Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preț mediu de cerere de 2.918 euro/metru pătrat, cu 16% mai ridicat comparativ cu aceeași lună a anului anterior.
Imobiliare: apartament în bloc nou versus bloc comunist
O dezbatere în acest sens a avut loc pe reddit. Interesant este că mulți locatari din blocurile noi erau supărați că au ales cartierele rezidențiale în locul blocurilor noi.
„Mizeria, haosul și toate cele sunt provocate de dezvoltator, dar și de ceilalți vecini. Într un complex nou durează cam 1-2 ani până se stabilizează lucrurile.
Lipsa sau insuficiența spațiilor verzi și a trotuarelor”, a spus cineva nou mutat în ansamblu rezidențial.
Altcineva crede că problema locurilor de parcare e mai mare în blocurile noi.
„Legat de vecina cu locul de parcare… Am ajuns să cred că moșii comuniști de la blocurile vechi sunt mai de treabă decât mulți tineri de 25-35 ani”.
Imobiliare: Pereții sunt mai subțiri în blocurile noi
„Zgomot când vecinul de sus pornește mașina de spălat, vecini care vorbesc tare pe balcon și se aude în tot complexul. Faptul că dai o căruță de bani, mai investești în mobilă și electrocasnice și apoi faci calcule și parcă era mai bine într-un bloc comunist. Să nu uit de pereții care pocnesc când se contractă noaptea, se așează peretele ...”
Altcineva nu își pierde umorul.
„Suntem toți o familie. Avem același miros în casă când cineva gătește, ne auzim și putem comunica prin pereți, știm fiecare ce face”.
Prețul apartamentelor noi este accesibil doar la periferie
Cineva se plânge că infrastructura este inexistentă în blocurile nou construite, care se găsesc doar la periferie.
Blocuri noi cu apartmamente la prețuri accesibile găsești numai la periferie, în București. Asta înseamnă lipsă de trotuare, spații verzi, parcuri, țarcuri de câini. Nu poți să ieși să te plimbi.
Nu ai unde să îți plimbi câinele, nu ai unde să îți duci copilul. Dacă nu a făcut dezvoltatorul loc de joacă între blocuri e grav. Și dacă a făcut îi deranjezi pe cei fără copii, blocurile fiind mega apropiate.
Cineva e categoric:
„Confirm tot ce ai spus, stau în zona Pipera - Voluntari și jur că înainte când stăteam în Crangasi era mai bine”.
Și continuă: „La finisaje, se scorojesc pereții. Cu izolațiile, nu există hidroizolații ca lumea, fie că vorbim de baie sau balcon ceea ce duce la infiltrații. Se aude tot de la vecini - când vorbesc, când se uită la tv, când sunt răciți și tușesc sau strănută... Simți că nu ai intimitate - odată că se aude tot, dar și pentru că sunt blocurile foarte apropiate”.
CONCLUZIE Nu este o regulă că toate blocurile noi sunt livrate cu mari probleme. Importantă e locația și, desigur, prețul. Trebuie să puneți în balanță toate plusurile și minusurile înainte să plătiți o sumă uriașă pentru un apartament.