O femeie în vârstă de 33 de ani a murit după ce medicii au spus că boala ei genetică rară era "doar în capul ei". Doctorii au trimis-o acasă.
Citește și: Amendă 60.000 lei pentru spitalul unde un medic a sărit în foc pentru pacienți. 26 de neconformități
Stephanie Aston a murit la domiciliul ei din Auckland, Noua Zeelandă, după o luptă lungă cu sindromul Ehlers-Danlos (EDS).
Femeie, trimisă acasă după ce medicii i-au zis că se preface. „Boala invizibilă” a ucis-o la 33 ani
Sindromul EDS este o afecțiune genetică rară care afectează țesutul conjunctiv al organismului, existând 13 variante diferite ale acestei afecțiuni. Tulburarea este considerată o "boală invizibilă", deoarece persoanele care suferă de această boală au adesea un aspect rezonabil de sănătos, în ciuda simptomelor chinuitoare care includ migrene severe, dislocarea articulațiilor, vânătăi ușoare, dureri abdominale, deficit de fier, leșinuri și un ritm cardiac anormal de rapid.
Citește și: Medic de la Spitalul Marius Nasta, acuzat de corupție, mort într-un accident pe DN1. Era singur
Doamna Aston a dezvăluit că simptomele sale au fost respinse de un medic care a crezut că doar se preface.
Ea a ajuns la acest medic după ce alți medici nedumeriți au trimis-o la Spitalul Auckland. Medicul i-a spus doamnei Aston că, în opinia sa, ea nu suferea de nicio boală, ci își provoca singură boala.
Aceasta a declarat că diagnosticul i-a dat tulburări alimentare, simularea febrei, crize de tuse și leșinuri și chiar a fost plasată sub supraveghere psihiatrică.
Demnitatea încălcată
"Mă simt ca și cum demnitatea mi-a fost luată și drepturile mele au fost grav încălcate", a declarat doamna Aston pentru NZ Herald.
După ce s-a plâns Comisarului pentru Sănătate și Dizabilități (HDC), doamna Aston a declarat că diagnosticul a avut un prejudiciu negativ suplimentar asupra sănătății sale.
Povestea doamnei Aston a făcut ca aceasta să devină un idol pentru cei care suferă de SED sau de dizabilități invizibile similare. Din păcate, Steph va pierde bătălia cu boala mult prea devreme, la doar 33 de ani, poate și din cazua diagnosticului pus greșit.