Fake news demontat: statul NU le ia copiii părinților cu COVID. Ce este ocrotirea temporară

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 16.07.2020 - 11:21
Mesaj al conspiraționiștilor în Piața Victoriei. Pentru aceștia, măsurile luate pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului sunt un „experiment”. Inquam Photos / Octav Ganea

În numai patru cazuri a fost nevoie ca Protecția Copilului să îngrijească temporar copiii ai căror părinți au fost internați cu coronavirus, din martie și până în prezent, precizează autoritățile.

SHARE

„Nu vă dăm copiii”, strigă, de câteva zile, mai multe persoane, în fața sediului Autorității Naționale pentru Protecția Copilului, din Capitală.

Psihoza statului care le ia copiii părinților infectați cu coronavirus a reînceput odată cu discuțiile pe marginea proiectului de lege privind carantina și izolarea și a fost întreținută de cei care protestează în Piața Victoriei împotriva „dictaturii sanitare”.

Un amendament introdus în lege de deputatul Ana Birchall menționează: „Când măsura izolarii a fost luată față de o persoană bolnavă, în a cărei ocrotire se află un minor, o persoană pusă sub interdicție, o persoană căreia i s-a instituit tutela sau curatela ori o persoană care, datorită vârstei, bolii sau altei cauze, are nevoie de ajutor, autoritatea competentă este încunoștințată, de îndată, în vederea luării măsurilor legale de ocrotire pentru persoana respectivă”.

Citește și: Avocatul Poporului, manipulare de manual. Medici „dictatori” și aplauze în fața Ambasadei Rusiei

Reacțiile conspiraționiștilor nu au întârziat să apară. „Vă temeați că în România vor ajunge să se aplice practicile din țările scandinave, de scoatere din familie cu forța a copiilor, pentru că „este pentru siguranța lor”? Ei, nu mai e cazul să vă temeți, căci temerea voastră s-a transformat în fapt. Conform art. 7 alin.7 din proiectul de lege, in caz de aparitie a suspiciunii de infectare/contaminare in familie, autoritatile competente vor lua de indata masurile necesare, adica: internarea fortata, carantinarea sau izolarea parintilor/tutorilor suspecti de a fi infectati si, atentie mare, luarea spre “ocrotire” a copiilor din familie, in vederea plasarii lor in institutiile specializate. Adica la casele de copii (foster house, pentru corporatisti).

Daca sunteti suspecti sau daca sunteti dati in gat de un vecin ofticos ori de un vrajmas (care sunt incurajati sa va reclame imediat la 112, btw), puteti ramane pe termene indefinite fara contact cu copiii vostri. Multumim dlui Ciolacu dar mai ales dnei Birchall (autoarea amendamentului) pentru asta”, scrie, pe contul său de Facebok, avocatul Gheorghe Piperea, care și-a și anunțat participarea la protestele din Piața Victoriei.

Citește și: S-a ajuns prea departe. Un român se angajează să-l ucidă pe Arafat. 1500 au distribuit postarea

Fals, însă, explică Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului (ANDPDCA). Astfel, copiii părinților care ajung la spital cu coronavirus și nu au cu cine să-și lase copiii pot apela la Protecția Copilului, pentru a fi îngrijiți temporar într-un centru (ocrotirea temporară). Dacă ambii părinți au coronavirus și trebuie să meargă la spital, își pot lăsa copiii cu rudele, un prieten, un vecin de încredere, dar trebuie să notifice Protecția Copilului.

Părinții care aleg să-și lase copiii în grija Protecției Copilului trebuie să știe că nu se suspendă drepturile părintești, precizează Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului.  

De la instituirea stării de urgență, în luna martie, și până în prezent, în patru cazuri Protecția Copilului a avut în grijă copiii unor familii infectate cu coronavirus. Au fost două cazuri în Teleorman și câte un caz în Suceava și Buzău. „În acest moment, toți copii se află în familie, după ce acestea au depășit cu bine perioada spitalizării”, precizează ANDPDCA. 

Sunt 611 locuri la nivel național, puse la dispoziție pentru îngrijirea temporară a copiilor sau a persoanelor adulte cu dizabilități dependente. 

Citește și: FOTO Cine este Iosefina Pascal, conspiraționista care organizează proteste anti-măsuri COVID

Redăm precizările ANDPDCA: 

„Proiectul de Lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, cuprinde o prevedere în sprijinul familiilor, care din cauza stării de sănătate generate de infectarea cu virusul COVID-19, se află în situația excepțională de a nu mai putea oferi îngrijire copiilor sau persoanelor dependente, pe o perioadă temporară.

Conform acestei prevederi, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) pot oferi ocrotire temporară copiilor și adulților dependenți, după cum urmează:

CE ÎNSEAMNĂ OCROTIRE TEMPORARĂ

Ocrotirea temporară înseamnă servicii de îngrijire și supraveghere temporară oferite de către serviciile publice de asistență socială.

CINE POATE SOLICITA OCROTIREA TEMPORARĂ

Măsura ocrotirii temporare la nivelul DGASPC poate fi solicitată de părinte, reprezentantul legal sau personalul medical și DSP, cu acordul părintelui, în situația în care părintele nu a identificat nicio alternativă în familie sau cercul de cunoștințe.

ALTERNATIVĂ LA MĂSURA OCROTIRII TEMPORARE

Ocrotirea temporară nu pot fi dispusă dacă părintele sau reprezentantul legal desemnează un alt membru al familiei sau o persoană de referință (prieten, cunoștință, vecin etc) pentru supravegherea și îngrijirea copilului sau adultului dependent.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU DREPTURILE PĂRINTEȘTI

Măsura ocrotirii temporare nu suspendă exercițiul drepturilor părintești sau a drepturilor ocrotitorilor legali.

UNDE VOR FI ÎNGRIJIȚI ȘI SUPRAVEGHEAȚI COPIII SAU ADULȚII DEPENDENȚI

Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) vor oferi, în aceste situații excepționale, servicii de îngrijire și supraveghere în spații corespunzătoare (apartamente/case de tip familial) și personal specializat, în funcție de vârsta și de starea de sănătate a persoanelor ocrotite, pe întreaga durată în care acestea rămân fără supraveghere și îngrijire”. 

Mai jos, urmăriți un clip în care președinta Autorității Naționale pentru Protecția Copilului explică pe larg măsurile din legea carantinei care vizează ocrotirea copiilor. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te