DOCUMENT Când te poți pensiona anticipat și pentru limită de vârstă? Câți ani trebuie să cotizezi?

DE Alex Darvari | Actualizat: 06.12.2023 - 13:20
Când te poți pensiona anticipat și pentru limită de vârstă ? - Foto: Freepik

Legea pensiilor a fost adoptată oficial prin publicarea în Monitorul Oficial. Legea spune la ce vârstă te poți pensiona anticipat, dar și la termen, dar și câți ani cotizezi. Important: legea intră în vigoare la 1 septembrie 2024.

SHARE

În Monitorul Oficial a fost publicată Legea pensiilor care specifică foarte precis câți ani trebuie să cotizezi pentru a ieși anticipat la pensie sau pentru limită de vârstă.

Citește și: Pensionarii cer ca sâmbătele muncite să se adune la anii de vechime. Ce zice noua lege a pensiilor?

Într-o anexă pe care o publicăm integral mai jos, se specifică în ce condiții te poți pensiona anticipat.

Citește și: Legea pensiilor, în Monitorul Oficial. Cine va primi pensie dublă și cine nu va lua niciun leu?

După cum se vede, primele pagini se referă la vârsta de pensionare a femeilor, iar cealaltă jumătate la vârsta de pensionare a bărbaților.

Pensia pentru limită de vârstă

Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute în anexa nr. 5. (o aveți mai jos).

Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Citește și: Ce controale medicale se introduc pentru șoferii aflați la pensie ? UE a înaintat propunerile

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.

Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.

Pensia anticipată

Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 (aveți documentul în articol), precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5.

La stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 01 ianuarie 2018, în baza prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010, ale OUG nr. 163/2020 precum și ale art. 6 alin. (2) și alin. (3) din prezenta lege.

(3) Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 4.

În linkul de mai jos puteți calcula câți bani pierdeți dacă vă pensionați anticipat și vă puteți calcula pensia în funcție de cânmd ieșiți anticipat la pensie:

Citește și: Legea pensiilor: Câte sute de lei pierzi dacă te pensionezi anticipat? Se știe formula de calcul

ANEXA 5

În linkul de mai jos sunt cele mai importante modificări din Legea Pensiilor.

Citește și: Top 10 schimbări din legea pensiilor: Formula de calcul, stagiul de cotizare, procentul de creștere

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te