Pensionarii sunt înaintea unui moment foarte important la pensie. Până la 1.500.000 de pensionari - aproape o treime - au depus adeverințe la Mica Recalculare. Ei au depus adeverințe care dovedeau că au avut venituri nepermanente precum plata în acord, ore suplimentare, în weekend, premieri etc.
Citește și: Cum recupezi banii la pensie dacă ai pierdut adeverințele de venit? „Primesc cu 500 lei mai puțin”
Au depus adeverințe pensionarii care au muncit înainte de 2001. Pensionarii trebuiau să primească pensii crescute la mica recalculare de la 1 aprilie. Dar, termenul a fost amânat pentru 1 iunie spun surse Newsweek.
Declarații despre pensie ale ministrului de finanțe îngroapă creșteri de pensie și mica recalculare
Motivul oficial al acestei amânări este legat de lipsa softului care ar trebui să recalculeze pensiile la mica recalculare. Surse Newsweek spun că nu există nicio grabă la Ministerul Muncii pentru că nu sunt bani. Newsweek a cerut de 2 săptămâni un punct de vedere la Ministerul de Finanșțe și Ministerul Muncii, dar nu a primit răspuns.
Se pare că creșterile la mica recalculare vor fi în 300 - 500 de lei. Calculele Newsweek arată că bugetul Casei de Pensii ar trebui mărit cu până la 100.000.000 euro lunar pentru plata pensiilor mărite de la mica recalculare.
Există bani?
Dacă citim bilanțul anunțat, ieri, de ministrul de finanțe nu pare să fie bani. Ministrul de Finanțe, Tanczos Barna, se plânge că bugetul pentru pensii este mare chiar acum, când încă nu s-au dat pensiile crescute de la mica recalculare.
Ministruld e finanțe se plânge buget prea mare pentru pensii
Execuția bugetului pe primele trei luni ale anului reflectă provocările contextului economic intern și extern din primul trimestru, dar și primele rezultate ale măsurilor luate pentru restabilirea echilibrului bugetar. Cresc investițiile și scad cheltuielile cu bunuri și servicii.
În primele trei luni ale anului:
- Veniturile au înregistrat o creștere de 6,9% față de aceeași perioadă a anului trecut.
- Încasările din colectarea TVA au crescut, ajungând la aproape 37 de miliarde de lei.
- Investițiile au depășit 25 de miliarde de lei, o creștere de peste 10% față de primul trimestru a anului trecut.
- Cheltuielile statului au crescut, reflectând majorările salariale și de pensii acordate anul trecut, dar avem și scădere, la nivelul cheltuielilor cu bunuri și servicii din bugetul de stat și cel al autorităților locale, a spus Barna.
Se dau bani în plus la Mica Recalculare?
Se pot aștepta pensionarii la bani în plus la pensie din vară după asemenea bilanț? Emai degrabă, nu. Mai ales că guvernul mai are un precedent în acest sens. La 1 ianaurie a anulat indexarea pensiilor cu 12%. După declarațiile ministrului de finanțe, Mica Realculare este și mai problematică.
Anunțul lui Barna vine după ce mai multe instituții financiare și UE ne-au arătat că avem cheltuieli enorme, deficit mare și trebuie operate tăieri, altfel intrăm în incapacitate de plată.
Comisia Europeană a prezentat zilele trecute cifre care pun în pericol orice creștere de pensie în 2025. Reamintim că pensiile ar trebui să crească la Mica Recalculare cel mai târziu din iunie.
Citește și: Cum recupezi banii la pensie dacă ai pierdut adeverințele de venit? „Primesc cu 500 lei mai puțin”
Comisia a anunțat un deficit bugetar în termeni ESA, standardul în cadrul UE, de 9%, cel mai mare din UE.
Citește și: Creșterea pensiilor la Mica Recalculare, misiune imposibilă. UE anunță deficit record pentru România
De asemenea, un raport al Esrte BCR arată un scenariu în care pensiile vor fi înghețate.
În decembrie, Fitch Ratings a schimbat perspectiva ratingului de credit pe termen lung în valută străină de la „stabilă” la „negativă”, menținând totodată calificativul la nivelul „BBB-”. Asta spune că, dacă nu facem reforme dure, în viitorul apropiat putem ajunge la rating junk.
Citește și: O mare bancă anunță „apocalipsa”. Pensiile pot fi înghețate. Ce sume de bani pierd pensionarii?
Indexarea pensiilor la 1 ianuarie 2026, din nou anulată?
La 1 ianurie 2026, pensiile ar trebui crescute cu inflația. Newsweek a calculat că pensiile ar trebui să craescă la final de an cu 7%, în medie cu 200 de lei.
Pensionarii care au o pensie de 1.281 lei ar urma să primească în 2026 - 1.370 lei.
Pensionarii care au o pensie de 2.000 lei ar urma să primească în 2026 - 2.140 lei.
Pensionarii care au o pensie de 3.000 lei ar urma să primească în 2026 - 3.210 lei.
Pensionarii care au o pensie de 4.000 lei ar urma să primească în 2026 - 4.280 lei.
Pensionarii care au o pensie de 5.000 lei ar urma să primească în 2026 - 5.350 lei.
Șansele sunt reduse după cifrele din economie.