De ce a crezut că se află în rai o străină venită în România?

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.02.2024 - 20:41
De ce a crezut că se află în rai o străină venită în România? - Foto: Facebook/Salvamont Zărneşti
De ce a crezut că se află în rai o străină venită în România? - Foto: Facebook/Salvamont Zărneşti

De ce a crezut că se află în rai o străină venită în România? Pe cât de frumos este muntele, pe atât de periculos este el, atât iarna, cât şi vara.

SHARE

De ce a crezut că se află în rai o străină venită în România? Pe cât de frumos este muntele, pe atât de periculos este el, atât iarna, cât şi vara. Iar atunci când nu-l respecţi te sancţionează imediat.

O tânără de doar 24 de ani, din Cehia, care studiază în Capitală, s-a rătăcit în Piatra Craiului, pentru că nu era echipată corespunzător.

De ce a crezut că se află în rai o străină venită în România?

Studenta nu avea căciulă, mânuși sau vreo lanternă. Panicată și înfrigurată, a crezut că a murit și a ajuns în Rai, când a fost descoperită de salvamontiștii din Zărnești.

Tânăra este studentă la Arte și a plecat joi dimineaţă, din Zărneşti, judeţul Braşov, către cabana Curmătura şi apoi spre Vârful Turnu, din Munţii Piatra Craiului, fiind îmbrăcată cu cizme de piele, colanţi, un hanorac şi poşetă.

Traseul de pe Piatra Craiului, din Zărneşti, pe La Lanţuri (nişte trepte ciclopice, care te duc pe Creasta Pietrei Craiului), este foarte frumos, dar necesită echipament şi experienţă. Nu cizme de piele, hanorac şi poşetă.

Citeşte şi: Misterul peșterii unde „bat” vânturi agresive. E cel mai mare labirint din România

Studenta nu avea nici un articol corespunzător unei astfel de drumeții. Nu avea mânuși, căciulă sau o lanternă, mai mult, era îmbrăcată sumar pentru un traseu montan, la aproape 2.000 de metri altitudine.

Lama Pietrei Craiului nu e mai înaltă decât Podişul Bucegi, dar e foarte periculoasă, spre Vârful Turnu.

Foto: Facebook/Salvamont Zărneşti

A reușit, după câteva ore, să ajungă aproape de Vârful Turnu, pe Padina Hotarului. Apoi, altitudinea, vremea și oboseala și-au spus cuvântul. Astfel, nu a mai văzut pe unde merge și s-a rătăcit.

Citeşte şi: Misterul peșterii din România unde ar fi încolțit prima sămânță de grâu: E veche de 10 milioane ani

Norocul a fost că, înainte să rămână fără baterie la telefon, a reușit să sune la numărul unic de urgență 112. Salvamontiştii din Zărneşti au povestit cum au reușit să o salveze pe tânăra studentă, care ar fi putut să moară pe munte, îngheţată bocnă.

Mai mult decât atât, atunci când au găsit-o, aproape inconștientă, studenta a crezut că murise şi a ajuns în Rai şi chiar i-a întrebat pe salvamontişti dacă se află în Rai, conform bizbrasov.ro.

"Privim cu îngrijorare cazuistica din ultima perioadă și recomandăm încă o dată prudență în alegerea traseelor montane, utilizarea echipamentului montan de iarnă și informarea prealabilă prin Serviciile Salvamont.

Serviciul Public Local Salvamont Zărnești, întotdeauna în sprijinul dumneavoastră!”, se arată în postarea Salvamont Zărnești.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te