Dăncilă și Olguța Vasilescu, învinse în instanță de ONG-urile date afară noaptea din CES

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 24.07.2020 - 15:22
Viorica Dăncilă, alături de Lia Olguța Vasilescu și Liviu Dragnea, în vremurile în care PSD avea puterea. Foto: Antena 3

Cinci din cele 13 ONG-uri date afară noaptea din Consiliul Economic și Social (CES) de ex-premierul Viorica Dăncilă, la propunerea Olguței Vasilescu, au câștigat în instanță anularea deciziei și repunerea lor în CES.

SHARE

ONG-urile care au câștigat în instanță sunt: Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Agenția Comunitară „Împreună”, ASSOC, Asociația Academia de Advocacy și Federația Asociațiilor Apicole Romapis.

Acestea au atacat în instanță trei decizii din 2018 luate de Viorica Dăncilă, pe vremea când era premier, la propunerea ministrei Muncii de atunci, Lia Olguța Vasilescu, prin care 13 din cei 15 membri ai Consilului Economic și Social (instituția care avizează toate proiectele de acte normative inițiate de Guvern) au fost revocați, după ce au dat mai multe avize negative la proiectele de acte normative inițiate de Guvernul PSD.

„Admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează în parte deciziile prim-ministrului nr.273/2018 şi nr.284/2018, în limita situaţiei reclamanţilor SIMION Bogdan, SĂLĂJEANU Florian – Valeriu, NICOSEVICI Radu – Mircea – Mihai – Iosif, DUMINICĂ Gelu şi CIOCAN Mircea, membri ai Plenului Consiliului Economic şi Social ca reprezentanţi ai reclamantelor, după caz, FEDERAŢIA ORGANIZAŢIILOR NEGUVERNAMENTALE „PENTRU COPIL”, ASOCIAŢIA PROFESIONALĂ NEGUVERNAMENTALĂ DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ ASSOC, ASOCIAŢIA ACADEMIA DE ADVOCACY, FUNDAŢIA AGENŢIA DE DEZVOLTARE COMUNITARĂ „ÎMPREUNĂ” şi FEDERAŢIA ASOCIAŢIILOR APICOLE DIN ROMÂNIA ROMAPIS. Menţine în rest deciziile prim-ministrului nr.273/2018 şi nr.284/2018. Anulează decizia prim-ministrului nr.285/2018. Restabileşte calitatea reclamanţilor SIMION Bogdan, SĂLĂJEANU Florian – Valeriu, NICOSEVICI Radu – Mircea – Mihai – Iosif, DUMINICĂ Gelu şi CIOCAN Mircea de membri ai Plenului Consiliului Economic şi Social ca reprezentanţi ai reclamantelor, după caz, FEDERAŢIA ORGANIZAŢIILOR NEGUVERNAMENTALE „PENTRU COPIL”, ASOCIAŢIA PROFESIONALĂ NEGUVERNAMENTALĂ DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ ASSOC, ASOCIAŢIA ACADEMIA DE ADVOCACY, FUNDAŢIA AGENŢIA DE DEZVOLTARE COMUNITARĂ „ÎMPREUNĂ” şi FEDERAŢIA ASOCIAŢIILOR APICOLE DIN ROMÂNIA ROMAPIS, începând cu data publicării în Monitorul Oficial a deciziei prim-ministrului nr.284/2018, dar nu mai târziu de data împlinirii duratei mandatului. Restabileşte calitatea de vicepreşedinte al Consiliului Economic şi Social a reclamantului SIMION Bogdan, începând cu data publicării în Monitorul Oficial a deciziei prim-ministrului nr.284/2018, dar nu mai târziu de data împlinirii duratei mandatului. Restabileşte calitatea reclamanţilor Aida-Georgiana BOLDEANU, Cristian-Ionuţ COLAN, Constantin DOBRESCU, Corina DRAGOMIRESCU, Romaniţa-Elena IORDACHE, Aurel-Adrian MIHOLCA, Florica Georgeta ROTARU”, se arată în decizia Curții de Apel București, din 22 iulie. 

LISTA membrilor schimbați din CES 

Lista membrilor CES numiți de Viorica Dăncilă. Asociația Municipiilor din România și Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului au rămas și în noul CES. 

 

La vremea respectivă, ONG-urile care au fost schimbate din CES în noaptea de 11 spre 12 octombrie 2018 au vorbit despre faptul că au fost înlocuite pentru că au criticat deciziile Guvernului și că proiectele pe care nu le-au avizat nu respectau procedurile legale.

„Organizațiile semnatare atrag atenția că revocarea vine ca urmare a faptului că CES nu a mai avizat începând cu acest an proiecte de legi, ordonanțe și hotărâri de Guvern care nu respectau procedura legală de avizare, consultare și fundamentare, precum și ca urmare a avizării negative a mai multor proiecte majore ale ministrului Lia Olguța Vasilescu. Practic, ministrul muncii a eliminat, în mod autoritar, reprezentanții societății civile din CES pentru că aceștia și-au exercitat cu bună credință mandatele și au criticat constructiv propunerile guvernamentale”, arătau atunci ONG-urile

La vremea respectivă, Ministerul Muncii a susținut că propunerea de înlocuire a membrilor din CES fusese făcută încă din iunie 2018, dar abia în toamnă, după patru luni, ajunsese la Guvern. „Unii dintre membrii desemnati de Guvern in CES lipseau in mod constant de la sedintele Consiliului; s-a constatat ca pe un loc al unui ONG era, de fapt, un reprezentant al unui sindicat; ca urmare a sesizarilor venite din partea unor organizatii, asociatii si fundatii, care au aratat faptul ca unii dintre membrii CES nu sunt reprezentativi si au propus, in mod repetat, atat verbal, cat si in scris, inlocuirea acestora. MMJS nu a facut altceva decat sa dea curs acestor din urma solicitari si sa inainteze propunerile catre Guvernul Romaniei”, mai susținea atunci Ministerul Muncii.

Citește și: ONG-urile date afară noaptea din CES, plângere prealabilă către Dăncilă, pentru retragerea deciziei

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te