Cum trăiasc românii cu salariu mediu în România? Pe ce cheltuie banii și unde își fac cumpărăturile? Cei mai mulți au nevoie de ajutor, Astfel că se bazează fie pe salariul partenerului fie pe sprijinul părinților.
Salariul mediu în România este aproximativ 5.200 de lei net/ lunar, în 2024.
Cum trăiasc românii cu salariu de 5.000 de lei/ lunar? Unora nu le ajung banii de la o lună la alta
Românii cu salarii medii se plâng că nu le ajung banii decât pentru cheltuieli stricte. Mulți spun că renunță la vacanțe sau la ieșirile în oraș cu prietenii din lipsa banilor.
Pe o platformă de socializare, un subiect de discuție este despre cum se descurcă salariații care au salariul mediu pe economie.
”Oficial salariul mediu în România e 5.000 de lei net, iar neoficial median e chiar mai puțin. Asta înseamnă că mai puțin de jumătate din salariați câștigă chiar sub 5.000 lei.
Având în vedere prețurile la imobiliare, cumpărături etc., îmi dă cu virgulă. Adică o persoană singură cu 4.000 de lei nu poate să-și cumpere nicio locuință, nici măcar cu credit, având în vedere și avansul.
Să zicem că locuiești în București și ai 5.000 de lei, cum se descurcă cineva cu suma asta să-și facă o rată/o chirie decentă, cheltuieli cu mâncarea, ieșiri, facturi, concedii etc.?”, este o temă de discuție lansată de un utilizator al unei platforme de socializare.
Oamenii au reacționat masiv la această postare și au venit cu explicații și exemple.
”Păi nu se descurcă în sensul descris de tine. Adică oamenii singuri care căștigă atât în București de cele mai multe ori nu stau singuri (decât dacă au un apartament moștenit). Sau dacă stau în chirie, nu merg în concedii și nu au neapărat ieșiri în oraș. Cam asta e situația”, a comentat o persoană.
Cum trăiasc românii cu salariu de 5.000 de lei/ lunar? Unora nu le ajung banii de la o lună la alta - Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
Citește și: Salariu majoriat cu 500 de le net pentru o categorie de angajați. Cum puteți cere bani în plus?
”Decent.
Am o mașină veche care consumă nejustificat de mulți bani, deja prima fiță.
Am o chirie ok, in cuplu, destul de spațioasă.
Am două pisici pe care le hrănesc pe cât de sănătos aspir să mă hrănesc și pe mine. (Adică nu boabe din supermarket)
Am toate utilitățile, câteva abonamente online.
Am abonament la sală mișto.
Am aparat de cafea cu capsule, altă fiță.
Telefon, PC, laptop, toate low-mid range.
Mănânc nejustificat de mult fast food, fița numărul 3 deja.
De la magazin îmi iau ce vreau când vreau (alimentar, nu Altex).
De ieșit, într-adevăr nu prea ies foarte des, de 2-3 ori pe lună la cinema e singura obișnuință. In cluburi nu merg aproape niciodată, not my thing. Alte ieșiri nu prea necesită bani.
Vara imi fac cate o vacanță decentă, iar in restul anului poate mai fac 1-2 "city breaks" modeste.
Nu fumez.
Si cumva mai si raman bani, nu mulți, la final de luna.
Dacă as fi singur, probabil as tăia fast food-ul ca sa compensez chiria.
Stau în oraș mare, nu București sau Cluj”, a explicat altcineva pe Reedit.
Citește și: 1.300.000 angajați vor avea salariu tăiat în 2025. Sporurile, reduse la sânge. Unde muncesc aceștia?
Pe ce se duc banii românilor?
Un alt utilizator a spus cât câștigă și a arătat pe ce cheltuie banii în fiecare lună.
”5700/luna aici, plus aproximativ 480 în bonuri, în București. Și asta cam de pe la jumatea anului curent.
Dau:
1.250 pe chirie+gaz+curent
100-150 lei întreținerea
40 lei Internetul
40 lei încărcat cartela
încerc, pe cât posibil, să nu cheltui mai mult de 1.000-1.200 pe mâncare/lună
Astea sunt "dările" lunare indiferent de situație”, a comentat acesta
El a mai spus că dă câtava zeci de euro lunar pe jocuri video
”Nu mă duc în concediu, pentru mine concediu este egal cu liber de la muncă să pot vegeta și să uit de lume 2 săptămâni. Nu am prietenă, am avut vreo 3 dar m-am lăsat de sportul ăsta. Odată la câteva luni, am un tovarăș care vine pe la mine să ieșim să mâncam ceva bun.
Nu cred că-mi permit rata, mai ales nu la apartamente peste 65.000€. Asta încerc să fac acum, să pun bani deoparte de avans și eventual să-mi găsesc un apartament ceva, că să stau eu liniștit sufletește.
În cel mai rău caz, mă gândesc să vorbesc cu proprietarul actual dacă e dispus să facă predare de credit și să-mi vândă apartamentul curent”, a mai explicat utilizatorul.
Citește și: EXCLUSIV 6.000.000 lei sporuri la Autoritatea Sanitară în 2023. Directorii, spor de 4.000 lei/lună
O altă persoană spune că nu a reușit să se întrețină cu acești bani și s-a mutat la părinți.
”Fix acum un an m-am mutat înapoi la mama pentru că nu-mi mai permiteam chiria.
În rest, nu merg în concedii că nu-mi permit, și ieșirile nu prea se produc (parțial pentru că nu-mi permit așa mult, parțial pentru că viața socială e cam pe 0).
Câștig mai puțin de 4000, am uitat să menționez”, se menționează în mesaj.
Sunt și români care reușesc să meargă în concediu având salariul mediu.
”Vorbesc în numele meu. Este simplu, salariul meu se duce pe toate necesitatiile aferente, chirie, mâncare, o investiție lunară în bursă și bani puși deoparte. Anual merg în concediu și nu simt că îmi lipsește ceva.
Partea mișto este cum cheltui banii, odată la două luni merg la un magazin (...) de unde cumpăr toate cele necesare detergent etc ( totul este mult mai ieftin și la cantități se simte diferență ).
Am și eu cunoștințe care cumpără doar de la Mega pentru că este mai aproape de casă și îi este lene să meargă la un market mai mare deși au mașină, la finalul lunii cheltuie cu 50% mai mult pe mâncare decât mine și nu mănânc răbdări prăjite.
La o achiztie de ceva important verific înainte prețurile nu mă arunc cu capul înainte, de exemplu când mi-am achiziționat telefon am cumpărat de la Carrefour unde am primit și voucher cu 20% înapoi din valoarea totală a telefonului ( din voucher am achiziționat alte produse pe care le doream )”, a explicat acesta.
”3.100 ron medic rezident în concediu de creștere copil. Evident că mă întrețin părinții cu bani și la vârstă asta. Aia e. Așa e când ești rușinea și dezamăgirea familiei”, este mesajul retoric al unui medic rezident.
”Se poate trăi acceptabil, dar nu iți permiți mare lucru. Iar cel mai important, cu banii ăștia, ar fi bine să nu suferi de vreo boală sau să nu fie nevoie să ajungi la dentist”, este o altă părere.
Foto: Freepik.com
Citește și: Salariul minim pe economie crește iar de la 1 ianuarie 2025 în România. Ce sumă a stabilit Guvernul
Salariul mediu în România, diferit în funcție de locurl de muncă și zona geografică
Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.242 lei în luna iulie a acestui an, fiind mai mare cu 66 de lei, respectiv 1,3%, faţă de luna iunie 2024, în timp câştigul salarial mediu brut a ajuns în iulie la 8.580 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 100 lei (+1,2%), conform datelor publicate de Institutul Naţional de statistică (INS).
Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,8%.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (13.052 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.054 lei).
Indicele câştigului salarial real a fost 108,9% în luna iulie 2024 faţă de luna iulie 2023, iar indicele câştigului salarial real a fost 100,7% în iulie 2024 faţă de luna iunie 2024.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 253,3%, cu 1,7 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna iunie 2024.
INS menţionează că în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie).
Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei, precizează INS.
Totodată, în luna iulie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a aplicării prevederilor legale, acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
România, Grecia și Bulgaria, cel mai scăzut salariu mediu din Europa
Salariul mediu anual ajustat cu normă întreagă pentru angajaţii din Uniunea Europeană a fost anul trecut de 37.900 euro, reflectând o creştere de 6,5% faţă de nivelul din 2022, de 35.600 euro, conform datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
În rândul statelor membre UE, cel mai ridicat nivel al salariului mediu anual ajustat cu normă întreagă a fost în Luxemburg (81.100 euro), Danemarca (67.600 euro) şi Irlanda (58.700 euro), iar cel mai scăzut în Bulgaria (13.500 euro), Ungaria (16.900 euro), Grecia (17.013 euro) şi România (17.739 euro).