Cum poți să primești jumătate de pensie în plus? A fost aprobată o lege care oferă acest drept

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 19.11.2024 - 07:25
Cum poți să primești jumătate de pensie în plus? A fost aprobată o lege care oferă acest drept Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Cum poți să primești jumătate de pensie în plus? A fost aprobată o lege care oferă acest drept Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Cum poți să primești jumătate de pensie în plus? A fost aprobată o lege care oferă acest drept persoanelor care au muncit în anumite domenii de activitate.

SHARE

Pensionarii care au lucrat în diferite domenii de activitate ar putea obține în timp diferite bonificații conform noilor prevederi legale.

Citește și: Ministrul Muncii anunță creșteri mari de pensie în ianuarie. Ce se întâmplă cu pensiile restante?

Citește și: 750 lei ajutor la căldură dacă ai pensie sau salariu sub 2.000 de lei. Ce poți face cu banii?

Citește și: Creșterea pensiilor militare, suspendată. Un document esențial a fost depus la Avocatul Poporului

Acum se încearcă adaptarea legilor pentru ca pensionarea să se poată face cât de cât echitabil pentru toți angajații, indiferent de locul de muncă. 

Citește și: De ce poștașii aduc pensia în decembrie cu o mică întârziere? Pe card banii intră într-o singură zi

Citeşte şi: 11 miliarde de euro deficit bugetar. Care este limita de la care nu se mai pot mări pensiile

De curând a fost modificată legea pensiilor în mai multe sectoare iar persoanele care au lucrat în industria artistică au șansa de a primi 50% indemnizație la pensie. 

Acești pensionari trebuie să facă dovada activității și apartenenței la o uniune de profil, iar banii îi pot primi lunar.

Cum poți să primești jumătate de pensie în plus? A fost aprobată o lege care oferă acest drept

Legea a fost modificată de curând și în fiecare an suma primită în plus va fi supusă indexării. Ceea ce înseamnă o creștere în luna ianuarie.

„Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 30 septembrie 2016, se modifică după cum urmează:

Citește și: Pensie mărită în decembrie pentru 2.00.000 de pensionari. În ce zile se dau banii?

Lege privind instituirea indemnizației pentru pensionari, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Prezenta lege reglementează dreptul la o indemnizație lunară în beneficiul pensionarilor care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite, recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.

Citește și: Casa de Pensii anunță 4 căi de atac pentru pensionarii care vor o pensie mai mare. Una a expirat

Cuantumul indemnizației se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a modificării valorii punctului de referință sau, după caz, a indexării/actualizării a cuantumului pensiei.

Stabilirea și plata indemnizației lunare se efectuează de către casa de pensii în evidența căreia se află solicitantul”, se arată în noua lege.

Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

50% bani în plus la pensie

Reprezentanții caselor de pensii au explicat pentru Newsweek care sunt condițiile ca o persoană care a activat în domeniul artistic să poată primi banii de la stat.

„Uniunile de creație acordă o indemnizație pe lângă pensia din sistemul public. O indemnizație nu o reducere de vârstă la pensionare ca la artiști, mineri, cei din zonele de radiații, ca la cei care au lucrat în industria de armament construcții nave, C.E.T.”, au declarat reprezentanții Casei de Pensii pentru Newsweek.

Pe lângă indemnizație, pensionarii au posibilitatea de a depune dosarul pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare.

Acest lucru este posibil în situaţia persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare, în condiţii speciale de muncă, de cel puțin 20 de ani în activitate artistică desfăşurată în următoarele profesii:

Balerin/Solist balet
Acrobat
Solist vocal de operă şi de operetă
Instrumentist la instrumente de suflat

„Comparam cu legea veche, nu sunt aceleași condiții de pensionare. S-au schimbat cumva pe legea 360. Pe legea veche, la artiști dacă dovedeau 20 de ani dacă dovedeau în anumite locuri de muncă era reducerea vârstei cu 15 ani.

Citește și: Nicio PENSIE nu trebuia să crească până în 2070. De unde s-a făcut rost de bani?

Citește și: Pensie de 3.400 lei, pentru care nu a muncit nici un an. Cine e vedeta care primește acești bani?

În legea actuală, li se cere tot 20 de ani în profesie, aceleași locuri de muncă dar reducerea de vârstă se face cu 13 ani”, au mai transmis reprezentanții Casei de Pensii.

Care sunt condițiile?

Reducerea vârstei standard de pensionare în aceste situații:

nu este condiționată de realizarea stagiului complet de cotizare contributiv, prevăzut în anexa nr. 5 la lege;

nu se cumulează cu nicio altă reducere prevăzută de lege sau de alte acte normative.

Vârsta standard de pensionare se reduce cu 13 ani. În situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii speciale de muncă mai mici decât cele mai sus menționate, vârsta standard de pensionare se reduce proporțional cu numărul anilor întregi efectiv lucraţi în aceste condiţii, conform prevederilor legale cu condiția realizării stagiului complet de cotizare contributiv.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te